• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Машенка (Московски юбилей)

Mashenka е непоправим сорт градински ягоди (ягоди) от ранно узряване. Отгледан от труда на руските животновъди под ръководството на Н. К. Смолянинова през 1953 г. в станция за плодове и зеленчуци в Московска област. За получаване бяха използвани хибридни разсад Комсомолская правда и Красавица Загоря. Сортът има второ име, по-малко известно - Московски юбилей. Въпреки възрастта си, той все още е много популярен сред градинарите и с добра причина. Машенка е известна със своята продуктивност, едроплодни, отличен вкус на плодове, непретенциозни грижи и неизискваща към почвата и климата, както и добра устойчивост на различни заболявания. И този впечатляващ списък с предимства позволява на нашата героиня да се конкурира уверено дори с „гигантските“ сортове, любими на пазара на ягоди. Тя има само един нюанс, при който губи от ягодовите "барони" - тя не е подходяща за търговско отглеждане и живее само в градинските парцели на аматьори.

Растението е мощно, средно разпространено, доста компактно, високо до 45 см. Листата са големи, яркозелени на цвят. Дръжките са силни, простиращи се нагоре. Обилно образуване на мустаци през първите 2-3 години на отглеждане, след това броят на мустаците рязко намалява. Цветята от първи ред на Машенка са много необичайни - те растат заедно на няколко парчета, в резултат на което се връзват огромни гребеновидни плодове. Това явление се нарича фасция. Някой нарича тази характеристика достойнството на сорта, някой друг го смята за грозота и ако говорим на енциклопедичен език, такова зрънце е нестандартно. Това явление обаче е единично, в по-голямата част от цветовете се образуват и развиват без отклонения и най-често срещаните плодове се връзват. Ябълковите цветни дръжки са дебели, високи, мощни, образувани в големи количества и се полагат на земята под тежестта на реколтата.

Плодовете на Mashenka са големи, имат гребен или ветрилообразна, леко сплескана форма по време на първото събиране, по време на последващото събиране се променя на правилната тъп-конична. Кожата е тъмночервена, почти бордо, когато е напълно узряла, лъскава. Achenes са жълти, депресирани до средна дълбочина. Пулпът не е плътен, много сочен, месест, със силно изразен ягодов аромат. Вкусът на Машенка наистина е на висота. Вкусът хармонично съчетава сладост и киселост, много богат. Според градинарите си струва да опитате плодовете от този сорт веднъж и вече не можете да откажете да го отглеждате! В сравнение със съвременните сортове с плодни плодове, нашата героиня има плодове, които спокойно могат да бъдат наречени „самите ягоди“, които мнозина са яли в детството си с баба си. В пулпата няма кухини, поради което плодовете имат впечатляваща маса заедно с големи размери. Плодовете узряват, започвайки от основата; при незрели върхът е оцветен в светло зелено.

Плодът е особено страхотен пресен, но е идеален и за преработка. Освен ако не са особено подходящи за съхранение в замразена форма - те са твърде меки и сочни, при размразяване ще се превърнат в хомогенна маса. Транспортируемостта на плодовете е доста ниска и представянето им не винаги е приятно - те са твърде разнородни. Така Машенка няма да стане търсена на пазара, но всички ще са доволни вкъщи и дори съседите ще им завиждат.

Средното тегло на плодовете през сезона е 40-60 грама, при първата реколта те са просто огромни - до 120 грама, а понякога дори повече.Плодовете не стават по-малки до края на плододаването, дори и последните могат да тежат около 70-90 грама. Самият период на плододаване е доста компресиран, ягодите се отказват много бързо от цялата реколта. По този начин не е трудно да се изчисли добивът от едно растение, но този показател може да варира значително - от 500 грама до 1,5 кг или повече.

Все пак трябва да се каже, че показателите над 1 кг са доста случайно явление, независимо от количеството хранене и грижи, което е типично за съвременните сортове от интензивен тип. Освен това ягодите не се ремонтират, което налага известни ограничения върху възможната им производителност. И дори когато се отглежда на закрито, човек не може да бъде 100% сигурен, че добивът ще надхвърли границата от 1 кг. Но между другото, някои градинари практикуват тази техника - в края на плододаването те косят върховете, не поливат растенията за около месец и след това им осигуряват обилно количество влага. Благодарение на такова събитие можете да накарате Маша да даде плод за втори път. Но колко лошо ще се отрази на здравето на растенията и тяхната бъдеща продуктивност е доста интересен въпрос.

Ягодите са устойчиви на различни заболявания на кореновата система, гъбични заболявания. Гигантските плодове могат да бъдат засегнати от сиво гниене по време на дълго узряване, но проблемът се решава чрез мулчиране. Сортът е мразоустойчив и зимоустойчив, спокойно толерира суша, най-общо казано, нашата Маша е много "упорита". И това не са само думи - някои градинари имат на своите парцели потомци от стари съветски времена. Растенията, чиито далечни предци са живели в градината през 60-те години, с минимални грижи и своевременно подмладяване, все още радват своите собственици, може да се каже, „от поколение на поколение“. Заслужава обаче да се отбележи, че все пак трябва да се погрижите за плантацията - ягодите ще отговорят на всички ваши усилия с добра стабилна реколта.

В агротехниката на отглеждането на Машенка няма особености. Тя не изисква много внимание към себе си, необходими са само най-елементарните техники за грижи. От нюансите можем да отбележим само това: засаждането е най-добре през лятото, в средата на юли - началото на август, за да се получи добра реколта догодина. Друг момент - ако искате да отглеждате гигантски плодове с тегло 100-120 грама, трябва да премахнете част от пъпките. Засаждането на ягоди трябва да се актуализира за 4-5 години отглеждане.

Нека направим малко заключение. Този изпитан във времето сорт може уверено да бъде наречен един от най-надеждните. Той е добър от всички страни и най-важното е, че е стабилен и неуязвим, много непретенциозен и ще ви зарадва със стабилна реколта дори при суровите климатични условия на северните райони. Но, разбира се, Машенка има и недостатъци. Първо, той е неподходящ за отглеждане в промишлен мащаб поради не особено привлекателното представяне на плодовете и не особено добрата им транспортируемост. На второ място, ниският добив в сравнение с други популярни сортове, което също прави нашата героиня не особено привлекателна за търговска употреба. На трето място, ограничена производителност, която не може да бъде увеличена значително, колкото и да храните храната с ягоди и без значение как ги призовавате. Друг нюанс, особено актуален в момента, е, че е трудно да се намери съвсем истинската Машенка и да не се падне на измамата на недобросъвестни продавачи. От друга страна, сортът е широко разпространен и все още много популярен, така че посадъчен материал често може да се получи от градинари-любители.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода