• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Мармалад

Мармаладът е неремонтиращ се среднозреещ ягодов сорт. Отгледан от италиански животновъди през 1989 г. чрез кръстосване на сортовете Gorella и Holiday. Официалното име на ягодата е Marmolada Onebor, популярно наричано Marmolada. Зониран за мекия климат на Италия, може успешно да се отглежда в Централна Русия, Лесостепните и южните райони, както и в югоизточната част на Украйна и Беларус. Ценен е заради големия си размер на плодовете, отличния вкус на плодовете и отличния им външен вид, висок добив. Сортът е по-подходящ за отглеждане в лични парцели, но когато се отглежда в затворена земя, е много обещаващ за търговска употреба.

Растението е високо, мощно, средно разпространено и доста компактно - мармаладът може да се отглежда с уплътнени насаждения. Листата са средно големи, вдигнати, тъмнозелени на цвят. Изобилна формация. Цветовете са доста големи, насочени нагоре, разположени над нивото на листата. Интензивен цъфтеж, много плодове са вързани. Ягодите образуват голям брой дръжки, което осигурява добри добиви. Самите дръжки са здрави, държат добре плодове и не са склонни да лежат под тежестта си.

Плодовите желе желе са големи, имат заоблено-конична форма, особено големите екземпляри често са с форма на гребен и гофрирани ("акордеон"). Върхът на плода може да бъде заострен или леко сплескан. Като цяло сортът не се различава по еднородността на формата на плодовете, но това няма да се превърне в голям проблем при продажбата на ягоди на пазара. Чашелистчето е повдигнато, ярко зелено на цвят. Кожата е яркочервена, лъскава. Achenes са жълти, не са дълбоко притиснати в пулпата, практически невидими при консумация. На етапа на техническа зрялост плодовете не са напълно оцветени - те имат светлозелен връх. Когато са напълно узрели, плодовете придобиват плътен тъмночервен цвят, но в тази форма вече не са подходящи за транспортиране, стават прекалено меки, но вкусът им е много по-богат от този на незрелите.

Ягодовата каша е червена, сочна, умерено плътна, с подчертан аромат на ягоди. Вкусът на сорта е многостранен, сладък с едва забележима киселинност, перфектно балансиран, с приятен леко пикантен послевкус. Трябва обаче да се каже, че отзивите на градинарите за вкуса на мармалад са много противоречиви. Някой нарича вкуса на плодовете посредствен, някой им се възхищава, а някой се позовава на ранга на „посредствен“ - добри ягоди, но понякога е по-сладък, но по-интересен. С една дума е трудно да се разбере чието мнение е близко до реалността, така че просто трябва да проведете лична дегустация. Между другото, метеорологичните условия на сезона и техниката на отглеждане оказват силно влияние върху вкуса.

Плодовете са универсални в употреба, но основната им област на приложение е обработката. Те са подходящи за голямо разнообразие от кулинарни ястия, идеално подходящи за консервиране, замразяване и отлични в суха форма. Според някои доклади ягодовата каша има повишена желираща способност, откъдето идва и името на сорта. Плодовете на етап техническа зрялост понасят транспортирането добре, но в това отношение нашата героиня значително отстъпва на останалите търговски сортове, "гиганти" на пазара на ягоди. Напълно узрелите плодове не са особено подходящи за транспортиране - те са твърде меки, лесно се мачкат и отделят сок, без да губят своето представяне, те могат да оцелеят при транспортирането само от градината до устата или до кухнята. Трябва да се отбележи, че мармаладът не е деклариран като трудноплоден и не трябва да се оплакваме от недостатъчната плътност на плодовете му.

Сортът се отличава с еднородност на плодовете и стабилност на плододаването - плодовете не стават по-малки до края на сезона. Средното им тегло се отбелязва на ниво 20-25 грама, а по-големите екземпляри с тегло 30-40 грама не са необичайни.Трябва обаче да се отбележи, че най-големите плодове често са с форма на гребен. Добивът на ягоди е висок - от 700 грама до 1,5 кг на растение, в зависимост от технологията на отглеждане. Мармаладът показва най-добри резултати в затворен терен, при създаване на оптимални условия за него и достатъчно хранене. По този начин при засаждане на 40-41 хиляди храста на хектар площ е възможно да се съберат около 12,5-15 т / ха. И това са много добри цифри, но без подходяща грижа ще бъде много трудно да ги постигнете.

Ягодите са устойчиви на вертикално увяхване, податливи на бели и кафяви петна. Като цяло, през годините на "изпитания" в различни условия, нашата героиня беше поразена от болести не по-често от други сортове. По този начин, устойчивостта към основни заболявания може да се каже, че е относително добра. Независимо от това е много препоръчително да се спазват превантивните мерки. Зимоустойчивостта, подобно на устойчивостта на замръзване, при растенията е много слаба. Факт е, че мармаладът първоначално е бил отглеждан за отглеждане в райони с топъл мек климат и той просто не е в състояние да издържи на суровите условия на някои региони на Русия. Разбира се, добрият подслон за зимата и използването на покривни материали през пролетта ще реши проблема, за да се избегнат вредните ефекти на връщащите се студове. Като цяло, в региони, неподходящи за вида, е по-добре да се практикува отглеждане в затворена земя - в оранжерии и парници. Между другото, при този метод растенията ще започнат да плододават седмица или две по-рано.

Но нашата героиня може да се похвали само с устойчивост на суша. Ягодите лесно понасят топлина, плодовете не се пекат на слънце, а сухите периоди не оказват неблагоприятно влияние върху растенията. Въпреки това, при липса на влага, плодовете стават по-малко сочни и освен това стават по-малки, вътре в пулпата могат да се образуват кухини. По този начин все пак е най-добре да не забравяте редовно да поливате насажденията. Най-добрият вариант е да инсталирате система за капково напояване.

Плодовото желе е много взискателно към състава на почвите, предпочита неутрално-кисели почви с рН 6,5-7. Въпреки че по-скоро той дори не предпочита, но изисква - не във всички области ягодите ще покажат добри резултати, а в някои изобщо няма да пуснат корени. Напускайки, тя също е доста причудлива - няма да работи за засаждане и забравяне. От друга страна, в техниката на отглеждане на сорта няма нищо свръхестествено, така че ще разгледаме само най-основните нюанси.

  • Засаждането се извършва по схемата 25-30 × 50 см. За майчините растения площта е леко разширена - 45-50 × 60-70 см. Преди засаждането почвата трябва да бъде правилно подготвена и оплодена. Много е важно да осигурите на растенията необходимото хранене още от първите дни.
  • Преди засаждане е силно препоръчително да се третира разсадът в противогъбичен разтвор.
  • Не забравяйте за поливането и, разбира се, храненето. Както подобава на търговския сорт, добивът на мармалад е пряко пропорционален на количеството и качеството на храната. Накратко, колкото по-щедро хранете ягодите, толкова по-богата реколта ще получите. Разбира се, не бива да прехранвате растенията си. Органичните вещества се въвеждат преди засаждането и до цъфтежа, след което се използват предимно минерални комплекси.
  • Подмладете плантацията своевременно. Растението достига своята пикова производителност през втората година на плододаване, след което добивът намалява. По този начин, обикновен градинар трябва да замени посадъчния материал за 3-4 години употреба. За фермерите ще бъде по-целесъобразно този сорт да се отглежда в едногодишна култура, максимум две години, но не повече.

Време е да направим равносметка. Тази ягода е много популярна сред големите селскостопански фирми в Европа и е не по-малко известна на градинарите и фермерите в Русия, Украйна и Беларус.Той е високодобивен, има красиви продаваеми плодове с добър вкус, добра транспортабилност. Но в замяна на всичките му предимства се изисква много старателна грижа. Накратко, без танци с тамбура, особено в неподходящи региони, когато се отглеждат на открито, ще бъде доста трудно да се получат добри резултати. И все пак, в търговски план, Marmelade оправдава декларираните си характеристики само когато се отглежда в затворена земя с пълна гама от агротехнически мерки, включително обилно хранене и обработка с химикали. И в действителност, за обикновения градинар тази ягода не е особено привлекателна - изисква твърде много, има тенденция да бъде капризна и в замяна дава добър добив, но не и най-вкусните плодове. Според многобройни отзиви на градинари е по-добре за себе си да изберете различен сорт, с по-ярък вкус и по-малко капризи.

Друг много голям недостатък на сорта е лошата адаптация към региони със суров климат. С една дума, мармаладът е много противоречива ягода. Кой знае, може би на вашия сайт ще покаже рекордни резултати. Във всеки случай определено не можете да го наречете лошо и засаждането на няколко храста, поне заради експеримент, определено си заслужава. И тогава ще стане ясно колко е вкусно и доколко оправдава целия труд, вложен в отглеждането му.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Сергей. Тамбов
Преди 2 години

Отглеждам този сорт само от два сезона, така че все още няма пълно впечатление за него, а само някои наблюдения. Вкусът наистина отговаря на името - зрънцето е много сладко с приятен, леко индийски орехов оттенък - така ми се стори. Външният вид също е добър - еластичен, красив нюанс, с лъскава повърхност. За комбинацията от вкус и външен вид бих препоръчал този сорт като трапезен сорт. През първата година, разбира се, не очаквах добиви - засадих само 5 еднороги храста - но до края на лятото те издадоха толкова много мустаци, че запълниха почти цялата градина от 1,5 × 3 м. През втората година някои от цветята страдаха от повтарящи се студове, така че добивът от специален сорт не ме зарадва - ще продължа да го тествам.

Домати

Краставици

Ягода