• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Крушов сорт Чижовская

Chizhovskaya е средно узряващ сорт круша с плодове в края на лятното узряване. Отгледан в Московската селскостопанска академия. К.А. Тимирязева чрез хибридизация на 2 сорта - Олга х Горска красота... Работата по създаването на нов сорт е извършена от руските животновъди S.T. Чижов и С.П. Потапов. През 1993 г. сортът е вписан в Държавния регистър (Централна, Средна Волга, Северозападен регион). Тази круша е най-широко разпространена в региона на Москва, Владимир и Самара.

Крушов сорт Чижовская

Дърветата са със среден размер (височина от 1,8 до 2,5 метра) и принадлежат към стандартния тип. Короната е плътна, среднолистна, в млада възраст, тясна по форма, в плодната - пирамидална или конусовидна. Кората на ствола е тъмносива на цвят. Скелетните клони са сиви на цвят и са разположени вертикално под ъгъл. Плодният тип е пръстеновиден.

Издънки със средна дължина и дебелина, леко извити, в разрез - заоблени, червеникави или тъмнокафяви на цвят. Междувъзлията са без власинки, със средна дължина. Малки леща, малко на брой, са разположени на повърхността. Пъпките са тъмнокафяви на цвят, леко отклонени, конична форма. Листата са зелени на цвят, със среден размер, продълговато-овална форма, често удължени, с извивка по централната жилка, с назъбени назъбени ръбове. Листната пластинка има средна дебелина и гладка, еластична повърхност; от двете страни липсва окосмяване. Дръжките са със средна дължина. Прилистниците са ланцетни.

Цветята са средни по размер, с форма на чаша, венчето е бяло, венчелистчетата са средно затворени, с плътни ръбове. Пъпките са бели. Съцветията са от щитовидния тип, всеки със средно от 5 до 7 цветя.

Крушов сорт Чижовская

Плодовете на крушата Chizhovskaya са средни по размер (теглото на един плод е около 110 - 140 грама), с гладка повърхност. Формата на плода е типично крушовидна или обратнояйцевидна. Кожата е доста тънка, суха, матова, гладка. Основният цвят е жълто-зелен. Цветът на покритието е много слаб (замъглено бледорозов руж върху незначителна част от плода) или напълно липсва. Подкожни точки с малък размер, изразени в средна степен. Ръждата е лека, незначителна. Дръжките са къси на дължина и със средна дебелина. Фунията е малка, оребрена, с тясна форма. Чинийката е с малки размери, тясна форма, бучка. Отворена чаша. Тръбата за под-чаша е със среден размер. Аксиалната кухина е средна. Сърцето е средно голямо, широко овално, без гранули. Семена с кафяв цвят, средни размери, средната им стойност в един плод е 5 - 10 броя.

Пулпът е светложълт или почти бял, полумаслена структура, топи се, средносрочна, с фин деликатен аромат. Като цяло крушите имат добър сладко-кисел освежаващ вкус (дегустационен резултат 4,1 - 4,2 точки). Външно плодовете също са много привлекателни. По химичен състав плодовете съдържат: сухи вещества (16,5%), разтворими вещества (13,1%), количеството захари (9,1%), титруеми киселини (0,45%), Р-активни вещества (166 mg / 100 g). Според предназначението си сортът е универсален и подходящ за домашни приготовления (конфитюр, компоти и т.н.).

Крушов сорт Чижовская

Круша Chizhovskaya принадлежи към сортовете в средата на сезона и края на лятото. Проливането е ниско, плодовете се държат здраво на клоните за дълго време. При падане върху тревиста постеля, узрелите круши не се повреждат и могат да лежат, без да губят представянето си в продължение на една седмица. Също така си струва да се отбележи, че узрелите плодове падат доста куп (4 - 5 парчета един до друг, докато растат по клоните), което значително улеснява процеса на прибиране на реколтата. При 0 ° C крушите могат да се съхраняват от 2 до 4 месеца. Прехвърляне на плодове добре. Търговието на плодовете е високо.

Сортът е почти самоплоден. За да се получи по-висок добив, се препоръчва допълнително да се засаждат опрашващи дървета на 3 - 4 метра, като най-добрите сред тях са следните сортове: Лада, Рогнеда и Северянка.

Ранната зрялост на крушата Chizhovskaya е доста висока, дърветата навлизат в сезона на плододаване 3-4 години след присаждането. Плододаването е редовно. Показателят за добив достига 50 кг плодове на дърво. Зимоустойчивостта е висока. Устойчивостта на краста също е доста висока. Струва си да се отбележи високата устойчивост на сорта към изключително неблагоприятни външни условия и към повечето патогени.

Очевидните предимства на тази круша са: висока устойчивост на замръзване, ранна зрялост, представяне и добър плодов вкус.

Основният недостатък: с възрастта плодовете на дърветата стават по-малки.

Леко киселата почва е идеална за засаждане на дървета. Преди това трябва да се наторява добре с хумус, вар и минерални торове (суперфосфат, калиев хлорид). Ако почвата е кисела, към почвата трябва да се добави вар.

Поради тенденцията на короната към добро разклоняване и плодовете да се свиват, се препоръчва редовното подмладяване на дърветата чрез подрязване в началото на пролетта (преди вегетационния период).

30 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Изяслав, Ярославска област
преди 4 години

Нашата круша Chizhovskaya е засадена през 2010 г., тоест сега е шестото лято. Засадихме разсад през пролетта и след първата зима той умря от замръзване. Но запасът и корените не страдаха и само горният клон на издънката замръзна. През второто лято мъртвият разсад поникна с нови издънки от издънката над мястото на присаждане до запаса и през лятото се израсна до предишния си размер (друга круша замръзна наблизо, но издънката умря и нови издънки на клона от и тъй като потомъкът е присаден в дива круша, новите издънки стават диви). След втората зима разсадът отново замръзна и умря, но през пролетта отново даде нови издънки. За третата зима над смърчовите лапи, с които обикновено обвиваме дървета за зимата, увихме багажника на круша с кърпа. Докато снегът падаше, те го хвърляха около багажника възможно най-високо. Разсадът преживя добре третата зима и вече на 4 години дървото даде първите си плодове.

Плодовете са сочни и вкусни, но не много добре съхранявани, ако са презрели на слънце. За опрашване наблизо, на три метра, е засадено дърво круша Лада. През пролетта, за да прогоним вредните организми в стволовете, ние сеем фацелия, а също е засадена многогодишна лупина. Засаждането на фацелия и лупина обогатява почвата около корените и подхранва корените на крушите с хранителни вещества.

Уляна, Кинешма
преди 4 години

Имаме чижовска круша от 7 години, през това време тя никога не е цъфтяла. Засадено през пролетта, от западната страна на обекта. Дървото зимува добре, образувала се е красива корона, багажникът е мощен, въпреки че на кората има измръзвания (или може би слънчеви изгаряния) на места. Да, ето още едно: почвите ни са песъчливи, бедни, слоят хумус е само 40-50 см, след това има пясък. Това ли е причината?

Александър, Московска област
преди 4 години
Отговор на Уляна, Кинешма

Също така 7 години не цъфтяха. И той тичаше наоколо с брадва и му се караше :)) През есента (2015 г.) отряза всички клони с 1/3 част и ... „заразата“ цъфна. Сега чакам пълното узряване на плодовете - около 10, вероятно. Красива, здрава - окото се радва.

Ижевск
преди 4 години

Забелязах, от моя собствен опит, резитбата има много силен ефект върху плододаването на крушите. През лятото отрязах нови издънки на три до четири листа. Дървото приличаше на новогодишно дърво, цялото в круши.

Вера Шляхтич. Орша, Беларус.
преди 4 години
Отговор на Ижевск

И ние Чижовская БЕШЕ като новогодишно дърво. През третата година - 1 круша, през 4-та - 5 броя, а след това 30 броя (6-та година). Красотата! Много вкусно! Но реколтата от 7-ма година не чакаше! Цъфна, плодовете залегнаха, след това станаха бордо. Страдах дълго време, почернях и ... не.

Миналата есен отново купихме Чижовская, много ни хареса. А старият е все още жив, с нови издънки. Надяваме се на чудо.

Максим, Ленинградска област
Преди 2 години

Листата ни почерняха през лятото преди три години, напръскахме дървото с разтвор на манган, а на следващата пролет, преди цъфтежа, след събуждане на пъпките, също го напръскахме. Всичко е минало, сега правим това всяка година през пролетта, засадени круша Chizhovskaya през 1998 г.

Ирина Ярославъл
преди 7 месеца

Ирина. Ярославъл Нашата круша е само на две години. Трудно беше да свикнем, мислехме, че няма да оцелее през зимата. Но зимата беше мека. Листата се появиха бързо през пролетта и всичко беше наред до средата на юли, когато листата започнаха да придобиват бургундски оттенък. Сега нашата круша е изцяло бордо. Какво да правя? Как да се отнасяме към горкия човек? Какво й липсва?

Александър Викторович
$ 9,99 преди 3 месеца
Отговор на Уляна, Кинешма

Може би моят съвет ще помогне.
1) Крушите обичат резитбата, особено през лятото. Живея в предградията и режа веднага щом младият растеж достигне 40-50 см. Но! Това може да се направи преди 1 август, в противен случай новите издънки няма да станат по-силни до зимата и може да замръзнат. Изрязваме издънките от тази година, като съкращаваме клона до 20 см. До края на лятото, някъде в началото на септември, ще се образуват странични издънки - това е бъдеща реколта след една година.
2) Втори съвет. По периметъра на кръга на багажника, на всеки 40 см с метална тръба D = 4-5 см, правим дупки в земята с дълбочина 40-50 см. Запълваме тези дупки с торове, както органични, така и неорганични. Прочетете датите и имената на торенето в Интернет.
3) Не забравяйте, че варосането на дървета е задължително през пролетта, лятото и есента. Ние гасим негасената вар до състоянието на заквасена сметана, добавяме същото количество акрилна бяла боя и я разреждаме във вода за 1 литър готова сметана от сметана 2 с горната част на чл. лъжици меден сулфат. Ние избелваме не само багажника, но и основите на скелетните клони.
Реколтата няма да ви накара да чакате дълго. Късмет !!!

Светлана, област Твер
преди 4 години

През 2011 г. тя засади круша Chizhovskaya, присадена през същата пролет. Бдително „подреждате“ короната, като всяка година отрязвате централния проводник, съкращавате клоните с 1/5 - ¼, огъвате ги до хоризонтално състояние и премахвате върховете. През 2015 г. цъфна за първи път, опрашителят гниеше круши, имаше 7 големи плода. Тази година при „нелетящо” време за пчелите - 12 плода. Между другото, съседите засадиха три круши от различни сортове едновременно с мен, една от тях също е Чижовская, но не докосна короната. В резултат на това триметрови дървета, на които тази година имаше само един плод. Заключение - с тенденцията на крушата да изгражда веретенообразна корона с голям брой вертикални издънки (които, както знаете, са непродуктивни), е необходимо да се наблюдава формирането на короната.

Миша, Иркутска област, Иркутск
преди 3 години

Нашата круша Chizhovskaya расте добре на благоприятни места и на ствол, в низините се препоръчва да се отглежда в строфа. Вече 3 години растя, като Лада. И освен замразяване на неузрели издънки 2 см, нямаше сериозно измръзване. Тази година дървото цъфна рано, надявам се сланата да не навреди.
Stlanz не са за мен. Чижовская има добра зимна издръжливост - в семейството си тя има гените на усурийската круша.

Валентина, Толиати
преди 3 години

Нашата Чижовская е на 20 години. Ражда обилно, но някои от плодовете не узряват. Дървото вече е високо над седем метра. Плодовете узряват в средата на август, ние събираме все още зелени. Когато легнат, вкусът се подобрява. По време на ветровете плодовете се рушат силно. При добро лято вкусът е отличен, но не всички плодове.

Ксения, Новосибирск
Преди 2 години

Странно! И в интернет пишат, че височината на Чижовская е 1,8-2,5 метра !!!

Елена, Оренбургска област
преди 3 години

Крушата е засадена през 2016 г. Тази година (2017) цъфти и дава 12 плода. Много вкусен! Но по някаква причина някои от крушите се напукаха. Може би твърде много напоени? Имаме круша джудже, закупена в детската стая за двегодишно дете.

Станислав Серпухов
Преди 1 година

Да, крушите и черешите се напукват от обилното и често поливане и ако ги храните прекомерно с оборски тор.

Капитолина, Ивановско
преди 3 години

Моята круша Чижовская е на петнадесет години. Първите пет години тя не даде плод поради моята грешка: засади го много високо и едва когато на подложката се появи клонка с трън, тя осъзна грешката си. Разбира се, поправих го, но времето беше загубено. Първите плодове бяха малки и малки. Тогава имаше години със студено и влажно лято и по листата и плодовете се появи черен цвят - съответно нямаше реколта. Но накрая се справихме с всички проблеми и вече 7-10 години крушата дава стабилна реколта. Разбира се, понякога повече, понякога по-малко, в зависимост от годината - климатът в Ивановска област не е много благоприятен за такива растения. Харесва ми вкусът на плодовете. Не съм се опитвал да ги съхранявам, тъй като ги ядем веднага, когато узреят.

Наталия, Вологда
Преди 1 година

Какво искаш да кажеш засадени високо? Ние също не даваме плодове и се появиха тръни. Не мога да разбера какво й е.

Ирина, Новосибирск
Преди 1 година

Какво представляват тръните?

Станислав Серпухов
Преди 1 година

Ако по време на засаждането кореновата шийка е силно изложена, така че корените ще бъдат видими, т.е. има риск растежът да премине от запаса, обикновено запасът е див. И по него растат тръни.

Александър, Ярославска област
преди 3 години

Разсадът беше засаден през пролетта, заедно с други круши. През лятото листата и клоните започнаха да стават черни и сухи. Някои круши загинаха, но този сорт оцеля. След зимата на багажника се образуваха пукнатини от южната страна от самото дъно до върха. Намазана с глина, смесена с меден сулфат. И също остави два клона под пукнатината. След 3 - 4 години пукнатината зарасна напълно. Останалите клони израснаха и изпревариха основния счупен ствол.
Тогава той разбра, че причината за смъртта на разсад е така нареченото бактериално изгаряне. А други сортове просто се оказаха по-малко имунизирани срещу болестта. Не беше възможно да се отглеждат без използването на пестициди срещу това заболяване.
Вкусът на плодовете в Чижовская зависи от слънчевата светлина, на слънце плодовете са сладки, на сянка са кисели. Крушите се съхраняват малко, 1 - 2 седмици.

Ивановско
преди 6 месеца

Бактериалното изгаряне е бич от последните години, но се лекува доста лесно с антибиотици.
Купихме разсад в разсадници (не се забелязва болест по разсада, тъй като те се пръскат много често в разсадници), при засаждане в градинския парцел се появява бактериално изгаряне след 2 седмици, краищата на листата почерняват, младите издънки се огъват надолу и почерняли по младите издънки черни петна от течност ... Ние лекуваме с антибиотици: Гентамицин - 1 ампула на 1 литър вода, Стрептомицин 2 таблетки на 1 литър вода пръскат цялото дърво, включително ствола на земята.

Любов, Ижевск
преди 3 години

Любимата Чижовская много ми напомня на херцогинята - сочна, сладка, мека. На нашия сайт расте повече от 10 години, мястото е слънчево, земята е плодородна - не знам проблеми с него. Изравнявам короната всяка година, в противен случай тя ще прерасне с бурна гора - и това едновременно ще се разболее и ще засегне плодовете. Събираме реколтата в кофи. Крушите се съхраняват лошо (бързо губят вкуса си, разхлабват се), по-добре е да ги събирате постепенно, на ръка, защото при падане удрят клоните и бързо се влошават. Повечето от тях, разбира се, се ядат, но винаги има няколко кофи за сладко. Много ми хареса и да го суша - децата успяват да изядат всичко преди Нова година.

Санкт Петербург, Красно село
Преди 2 години
Отговор на Любов, Ижевск

Абонирам се за всяка дума. Ще добавя, че крушата е самоплодна и не се нуждае от опрашител. Използваме го за сушене и компот. Страда много от оси, гризе плодовете чисти

Елена, Самара
Преди 2 години

Обичам круши, но дълги години купувах зонирани разсад от съвременни сортове в разсадници, засаждах ги според науката, поливах и обработвах, но щом започнаха да дават плодове, те умряха.Вече бях отчаян, но попаднах на чичовска фиданка. Крушата е стара, но отлична - според мен тя няма недостатъци, а само предимства: не е висока, дава плодове ежегодно (при условие, че наблизо има опрашител), не се разболява от никакви „болести по крушите“, прави не замръзва дори в най-тежките зими и толерира добре вятъра (реколтата не се рони) и най-важното е, че не „забелязва“ подпочвените води, които не позволяват на други дървета да пуснат корени в нашия район. Единственото нещо, което не ме устройва, е поддържането на качеството на огнищата - бих искал да лежат по-дълго, иначе при голяма реколта не е реалистично да се изядат всички и е невъзможно да се съхраняват дълго време .

Лариса, Карабаново, област Владимир
Преди 2 години

Здравейте. Може би някой знае, моля, кажете ми. Миналата година Чижовская засади 3-годишна фиданка, тази година даде първите плодове, но те бяха толкова малки, малки, имаше три круши. Защо са малки? Защото дървото е младо? Въпреки че гледам видеото, мъжът показа плодовете доста големи, взети от младо дърво. Може би съм направил нещо нередно? Или ще са толкова мънички? 🤔

Елена, Оренбургска област
Преди 1 година

Мисля, че просто крушата е все още млада. Първите ни също бяха по-малки. Но не дава много големи плодове от сорта. Най-голямата ни круша беше 180гр.

Вера Твер Централен район
Преди 1 година

Тази година Chizhovskaya цъфти и изобщо няма листа или не се отваря. Какво е? Круша 4-та година. За първи път миналата година имаше плодове. Само три.

Иполит Воробянинов. Старгород.
Преди 1 година

Към всички декларирани тук бъчви с мед ще добавя моята малка муха в мехлема. Крушата седи в страната от края на 80-те. Височината на дървото вече е осем метра. Така че е неудобно да се пръска. Съвременните пластмасови пръскачки не довършват до върха, както и старият съветски, но вече е неизползваем, тъй като е изгнил през него. Оттук и основната беда. На плодове, които още не са узрели, вече се появяват черни петна. И започват да гният точно на дървото. Осите също много ги обичат. Те изяждат значителна част от реколтата. Крушите изобщо не се съхраняват. Днес взех добър плод, а утре вече започва да се влошава. И реколтата е просто чудовищна, но поради тези недостатъци се губи много. Успявам да изсуша нещо във ваната. Оказва се много вкусно. Децата се хранят по-добре от бонбони. Мястото е близо до подземни води (около 1 м). Всички ябълкови дървета загинаха след около 20-25 години. Круша поне това. Това е голям плюс. Това означава, че може да се засажда в ниски площи с близко разположение на водите. Дървото изобщо не се страхува от студове. Дори цветята страдат от пролетни студове много по-малко от цветята на ябълковите дървета. Дървото е много крехко. Клоните под тежестта на плодовете се чупят постоянно, въпреки подпорите.

Маргарита, Новосибирск
Преди 1 година

От края на 80-те? Сортът е отгледан през 1993 г. ... 8 м - става въпрос точно за Чижовская?

Сергей
Преди 10 месеца

Зимува добре, има добър вкус, прилично разнообразие.
Но в някои години на плодовете им липсва сочност и с годините те стават по-малки.

Татяна, Самарска област
преди 7 месеца

Млада круша се появи на нашия сайт на разстояние 2 метра от крушата Чижовская. Дървото вече е с човешки размер. Моля, кажете ми дали върху него ще има плодове без ваксинация. Без шипове на багажника

Домати

Краставици

Ягода