• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Алба

Алба е непоправим сорт ранозреещи ягоди. Отгледан е в Чезена (Италия) от специалисти от New Fruits. Прародителят на нашата героиня е известният Албионот което тя е наследила всички най-добри характеристики. Тази ягода се счита за най-добрата сред ранните, придоби огромна популярност в много страни, отглежда се активно от големи земеделски фирми в Италия, както и Русия, Украйна, Беларус. С право се нарича един от най-добрите и обещаващи сортове поради високия си добив, отличното представяне на плодовете и отличния им вкус. Алба е много ценена сред градинарите, но има доста неясни и често противоречиви отзиви.

Растението е енергично, мощно, високо до 35 см, зеленината е средна, като цяло храстът изглежда доста компактен. Мустаците се образуват в средни до малки количества. Листата са големи, яркозелени на цвят. Дръжките са дълги, здрави, разположени на нивото на листата и се полагат на земята под тежестта на реколтата.

Ягодите имат големи, удължено-конични, правилни плодове. Еднородността на плодовете е една от основните забележителни черти на Alba: плодовете са еднакви по размер и тегло, сякаш са откъснати. Кожицата на плода е яркочервена, лъскава. Achenes са жълти, потопени в пулпата на средна дълбочина. Пулпът е червен на цвят, сочен, плътен, но без ухапване от ябълка, което е грехът на "прародителя" на нашата героиня Албион. Ароматът на пулпата е ягода, умерено изразен.

За вкуса на сорта можете да говорите много дълго време - мненията на градинарите се различават коренно. Така че, някой много хвали вкуса на плодовете, а някой го нарича пяна или пластмаса. И все пак, ако отделим „златната среда“ сред тази многоцветна палитра от отзиви, можем да кажем следното - вкусът на нашата героиня е нормален. Не е забележително, но не е и лошо - обикновени ягоди. И често градинарите са недоволни от факта, че е "обикновен". Е, както се казва, вкусовете се различават. Трябва да се каже обаче, че сортът има "търговски" ранг и вкусът му е достатъчен за пазара, а градинарите, разбира се, искат повече. Всъщност вкусът на самата пулпа е сладък, с нотки на киселост, средна наситеност. На етапа на техническа зрялост плодовете могат да бъдат прекалено кисели. Когато е напълно узряло, сладостта преобладава, но пулпът не е много сладък.

Това, за което градинари и фермери не спорят, е отличната транспортируемост на плодовете Алба и отличното им представяне. Те лесно се отделят от дръжката, остават сухи и красиви. Както вече споменахме, плодовете на сорта са много еднородни, поради което привличат вниманието на пазара - равномерни, спретнати плодове, без недостатъци, един към един, ярки и блестящи. Ягодите са гъвкави в употреба, добри пресни и чудесни за обработка. Плодовете са подходящи и за замразяване, докато няма да загубят формата си и при размразяване няма да се превърнат в „каша“.

Средното тегло на плодовете Alba е 25-30 грама, плододаването е стабилно, плодовете не се свиват след първата реколта, само до края на сезона леко намаляват по размер. При първото събиране екземпляри с тегло около 50 грама или повече не са необичайни. Добивът, деклариран от оригинатора, е до 1,2 кг плодове от растение. В действителност тази цифра е много по-малка - от 300 до 700 грама на храст с плътност на засаждане от 60 хиляди растения на хектар. Трябва да се отбележи, че добивът на ягоди зависи до голяма степен от земеделските техники и интензивността на отглеждането. В открито поле се оказва, че се събират 200-260 кг / ха, в затвореното поле показателите могат да се увеличат значително.

Алба узрява рано, няколко дни по-късно Пчелен мед... Цъфтежът настъпва по-късно от другите сортове, но периодът на образуване на плодове в нашата героиня е по-кратък в сравнение с други сортове.Началото на плододаването, когато се отглежда на открито, пада в средата на май (в южните райони) или в края на май (в централна Русия). На закрито започва много по-рано - в началото до средата на април.

Сортът е устойчив на кореново гниене, брашнеста мана, различни петна, но податлив на антракноза. Растенията имат добра зимна издръжливост; зимуват с подслон без проблеми. Поносимостта на ягоди към суша също е добра, но липсата на влага има отрицателен ефект върху вкуса на плодовете, които и без това не са особено популярни. Растенията понасят топлината доста спокойно, но плодовете могат да се пекат на слънце.

По отношение на грижите сортът по принцип е непретенциозен, но принадлежи към интензивния тип - колкото повече усилия полагате за отглеждането му, толкова по-добър добив ще получите. По този начин, за да се разгърне напълно потенциалът на Алба и да не се разочароваме от нея, е изключително важно да вземем отговорно отношение към земеделските технологии. Нека разгледаме основните точки на отглеждане и грижи в списъка по-долу.

  • По-целесъобразно е да се засаждат разсад през юли-август - в този случай добивът ще бъде по-висок, отколкото при засаждане през есента. Растенията се засаждат по схемата: 20-25 см между храстите, 35-50 между редовете. Ако има достатъчно свободно пространство, следващата схема ще бъде оптимална: 35-40 × 50-70 см. Вторият случай е за предпочитане, тъй като Алба ще се чувства по-комфортно, кореновата система на растенията няма да страда от липса на хранене.
  • Не пренебрегвайте стандартните земеделски практики - плевене, разрохкване на почвата, превантивно третиране на болести и вредители. Също така е необходимо да се следи влажността на почвата, най-доброто решение е да се инсталира система за капково напояване. Както вече споменахме, вкусът на ягодите зависи от количеството влага, така че не бива да пренебрегвате редовното поливане.
  • Що се отнася до превръзките, те се прилагат в необходимите количества, въз основа на технологията и интензивността на отглеждането. Колкото по-обилно е храненето, толкова по-голям ще бъде добивът на сорта. Това обаче не означава, че растенията трябва да бъдат прехранвани. Достатъчно е да се прилага два до четири пъти торене на сезон; листното превръщане също има смисъл, тъй като образуването на плодове на Алба е доста интензивно. В началото на вегетационния сезон се препоръчва да се въведе комплекс от NPK (азот, фосфор, калий) с доминиращ дял азот, така че надземната част на растението да расте по-активно. По време на цъфтежа и плододаването са по-необходими минерали - калий, фосфор, желязо, манган и бор. Използват се сложни торове, това важи особено за онези, които нямат време да измислят свои „рецепти“.
  • Ягодовите мустаци се образуват малко, но трябва да бъдат премахнати, ако искате да получите най-добрия добив. Препоръчително е да се разделят насажденията: в майчината градина растенията нямат право да дават плодове, на „плодородното“ легло - нямат право да образуват мустаци.
  • Подмладете плантацията своевременно. Като цяло експертите препоръчват да не се задържа Alba повече от една година. В този случай се постига максимална ефективност на производството. Ако не говорим за търговско отглеждане, тогава пак ще трябва да актуализирате насажденията често - веднъж на две години. Някой се бави с това събитие и след това се оплаква от лош добив и липса на вкус в плодовете. Освен това, ако насаждението не се подмлади своевременно, рискът от заразяване на растения с различни заболявания се увеличава.

Нека обобщим накратко. Не без основание този сорт е един от фаворитите сред ранните сортове ягоди. Той е високодоходен, има красиви големи плодове и узрява наравно с други „гиганти“ на ягодовия пазар. Но има и много недостатъци. Подобно на баща си Албион, той изисква достатъчно внимание в замяна на добри резултати.И животновъдите не спят и в момента вече са създадени много различни сортове, които не изискват твърде обилно „хранене“, но в същото време постоянно дават много големи добиви. И те често превъзхождат нашата героиня по вкус. С една дума, конкуренцията е много силна, но Алба все още остава много популярна. Той е особено добър за отглеждане с търговска цел, но не е толкова привлекателен за обикновен градинар. Разбира се, на личния ви парцел искате да имате нещо по-вкусно и по-интересно. Като цяло тези ягоди са стабилен работен кон и ако се интересувате повече от количество, отколкото от вкус, тогава те са отличен избор.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Олга, Украйна, Днепропетровска област
Преди 2 години

Купих го миналата есен. Всички засадени храсти оцеляха през зимата, нямаше слана. Това беше първата реколта през настоящия вегетационен период. Алба не беше особено впечатлена. Имам няколко разновидности в ягодовите лехи и тези храсти бяха първите, които цъфтяха. Други тепърва започваха да процъфтяват, а те вече имаха големи зелени ягоди. Надявах се, че узрелите плодове ще дойдат по-рано. Но те узряха само седмица по-рано от Мармалад. Приятен на вкус, ароматен, размерът е над средния. Лятото беше много горещо, закъснях с поливането на ягоди няколко пъти. Алба толерира перфектно липсата на влага в почвата, пусна много въдици.

Домати

Краставици

Ягода