• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сливен сорт Бързоплоден

Ранен - ​​сорт китайска слива (Prunus salicina) с ранно узряващи плодове. Отгледан във Всеруския институт по селекция и технологии за градинарство и разсадник (VSTISP). Получава се чрез кръстосване на Усурийската червена с сорта Американски климакс. В Русия се среща навсякъде - от Ленинград до Далечния изток включително и дори в някои региони на Сибир. Авторството принадлежи на H.K. Еникеев и С.Н. Сатарова. През 1960 г. сортът е изпратен за държавно тестване. От 1965 г. той е зониран в Централния (Московска област), Централната Чернозем (Орловска област) и Далечния Изток (Приморския край) региони.

Сливен сорт Бързоплоден

Дърветата са средно големи. Короната е с форма на ветрило или закръглено, със средна плътност и зеленина. Понякога короната е рядка. Издънките не са космат, оцветени в червено-кафяво. Малки пъпки, отклонени от издънката. Листата са светлозелени на цвят, по-малки от средните, продълговато обратнояйцевидни; ръбът на листа е обрамчен от двойно фронтонна назъбеност. Повърхността на листната пластина е вълнообразна, от горната и долната страна няма опушване. Дръжките са със средна дължина, имат жлези.

Съцветията са трицветни. Венчелистчетата на цветята са леко затворени, бели. Многобройни тичинки (24 броя / цвете). Клеймото на плодника е разположено над нивото на тичинките. Яйчникът е гол. Чашката е с чашка. Дръжката е със средна дължина, гола. Цъфтежът и образуването на плодове се случват на букетни клони.

Сливен сорт Бързоплоден

Плодове от слива Ранно плододаване със среден размер (при претоварване те стават по-малки), с тегло 20 - 28 грама, кръгла форма, върхът и основата също са закръглени, няма косменост; фунията е плитка, тясна в основата; коремният шев е слаб или умерен. Външният вид на плодовете е привлекателен. Основният цвят на кората е жълт, покривният цвят е червен, по-интензивен от слънчевата страна на плода. В същото време на дървото могат да бъдат узряващи плодове с най-разнообразни цветове - от жълто до всички оранжеви нюанси, до червено. Самата кожа е дебела, доста плътна, покрита със слабо восъчно покритие. Дръжките са къси или средно дълги, със сухо отделяне от плодовете. Семената са достатъчно големи (0,7 g тегло, което е 3,5% от общата маса на сливата), закръглено-овални, полуотделящи се или неотделими от пулпата.

Сливен сорт Бързоплоден

Пулпът е жълт, със средна плътност, фино влакнеста структура. Сочност над средната. Ароматът е силен. Средно съдържание на захар. Вкусът е добър, кисело-сладък. Дегустационна оценка на вкуса на сорта - 4,5 точки. Химичният състав на плодовете: сухо вещество (13,5%), свободни киселини (2,21%), количеството захари (8,78%), аскорбинова киселина (10,3 mg / 100 g). Икономическо предназначение на сорта: десерт. Нивото на преносимост на плодовете е средно.

Цъфтежът се извършва рано (6 - 15 май). Ранно узряване (7-14 август).

Сливен сорт Бързоплоден

Ранният процент на плододаване е висок: дърветата започват да плододават от 3-та година. Продължителността на живота на дърветата е 21 години. Добив над средния: 9 кг / ден (данни за 16 години). Плододаването не е рязко периодично: на всеки 2-3 години е безплодно.

Тази слива е силно устойчива на зимата. Устойчивостта на замръзване също е висока (до минус 40 ° C). През зимните студове издънките са слабо засегнати, клоните - средни. Увреждането на цветните пъпки от зимни студове и пролетни слани е слабо. Нивото на толерантност към суша е над средното.

Сортът е относително устойчив на болести: степента на увреждане от кластероспориоза (перфорирано листно петно) е 0, гниене на плодове - 1 - 2 точки, вредители (молец, листна въшка) - 2,5 - 3 точки.

Сливен сорт Бързоплоден

Сортът е самоплоден. Сред най-добрите опрашители на Skoroplodnaya: слива червена топка и всякакви сортове хибрид Alycha или руска слива (Prunus rossica), цъфтящи през същия период.

Този сорт слива е подходящ за производство, но не е подходящ за интензивно градинарство.

Основните предимства на тази слива включват: добро качество на плодовете, високи нива на ранна зрялост и производителност, зимна издръжливост на цветните пъпки, относителна устойчивост на болести.

Сливен сорт Бързоплоден

Недостатъците са: неотделимост на костта от пулпата, самостоятелно безплодие, изгаряния на дървета.

При разработването на нови сортове тази слива се оценява като донор на устойчивост на неблагоприятни фактори на околната среда. С нейно участие животновъдите G.V.Eremin и S.N. Забродина получи такива сортове черешова слива като Кубанска комета, Найден, Чук, Сарматка и др.

Ранното плододаване дава относително голям процент култивирани растения, когато се засява със семена. Процедурата на засаждане се извършва през есента на добре подготвена почва, като семената се задълбочават с 6 - 7 см. Преди настъпването на зимата лехите се мулчират с компост или хумус (дебелина на мулч 2 - 4 см) и се изчаква пролетта издънки.

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Марина, Украйна, Одеса
Преди 2 години

У нас Бързорастящият се счита за черешова слива заради костта, която е нараснала заедно с пулпата, въпреки че плодовете са малко по-големи от обикновено при черешовите сливи. Съпругът ми го купи като слива, когато опита, дори искаше да го изкорени. Но аз се помолих да си тръгна. Факт е, че този крем мирише на пъпеш, ароматът е невероятно меден. Освен, че в тази медосъобразност има и много киселина. Но нямаме проблеми с опрашителите, реколтата винаги е отлична. Плодовете узряват едновременно с кайсиите. Ако ги застреляте малко неузрели и затворите компотите за зимата, като вземете около равни части, получавате невероятна вкусотия. Ароматът при отваряне на кутията е много богат в сравнение само с компот от кайсия или череша от сливи.

Москва
Преди 1 година

Бързорастящият расте в дача в предградията. Дървото не е високо, сферично. Клоновете дават безумно увеличение през сезона, аз отрязвам-скъсявам. Цъфти преди всички останали - има много цветя, малки. Дори не знам с какво се опрашва, но дава плодове. Вярно е, че една трета от плодовете все още падат постепенно. Плододаване само на букетни клони. Плодовете узряват в унисон в края на юли. Голям, сладък и много сочен. Костта почти не е отделена. Сливите не достигат до преработка - ядат се бързо, защото са вкусни !!!)
P.S. Разсадът се появява лесно. Засадихме няколко издънки - сортът ми хареса. И не е нужно да купувате и вече знаете какво ще расте.
Единственият минус е, че узрелите плодове се ронят, ако не се берат навреме.

Алина, Уфа
Преди 12 дни
Отговор на Москва

Здравейте.
Търся слива раноплодна. Ако има възможност и можете да изпратите семена от черешова слива, напишете в коментарите.

Домати

Краставици

Ягода