• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Круша сорт Лада

Лада е ранен летен сорт круша на Московската селскостопанска академия на името на В.И. К.А. Тимирязев. Отглеждани чрез кръстосване на 2 сорта - Олга х Горска красота... Авторството е възложено на руски животновъди: S.T. Чижов и С.П. Потапов. През 1993 г. сортът е вписан в Държавния регистър за Централна, Централна Черноземна и Средна Волга. Тази круша е много разпространена в Московска област.

Круша сорт Лада

Крушите от лада са от стандартен тип и са със среден размер. Короната е средно удебелена, средно листна, с форма на фуния в млада възраст, пирамидална или конусовидна по време на плододаване. Кората на ствола е тъмносива на цвят, на скелетните клони е сива. Пръстените са приседнали, окончателни. Този сорт се характеризира със смесен тип плододаване.

Издънките са доста дълги, средни по дебелина, леко извити във форма, в напречно сечение - заоблени, кафяви на цвят. Междувъзлията са къси, не размити. Лещата е доста малка, разположена на нивото на повърхността, на летораста присъства в малък брой. Пъпките са тъмнокафяви на цвят, леко отклонени, конична форма. Листата са средни по размер, зелени на цвят и продълговато-овална форма. Листната пластинка е еластична, гладка, със средна дебелина, извита по централната жилка, не е опушена от двете страни. Краищата на листата са назъбени. Дръжките са със средна дължина. Прилистниците падат рано.

Круша сорт Лада

Цветовете са средно едри, чашковидни, бели венчета, средно затворени венчелистчета с плътни ръбове. Пъпките са бели. Съцветия от тип коримбоза (рацемозни), всеки от които съдържа средно от 5 до 7 цветя.

Плодовете са с размер под средния (теглото на една круша обикновено е 100 - 110 грама), с гладка повърхност, тънка обвивка, обратнояйцевидна форма. По основния цвят плодовете са светложълти, покривният цвят се изразява чрез слаб размазан руж от светлочервен цвят. Подкожните точки са умерено изразени. По кожата близо до дръжките може да има леко ръжда. Стъблата са със средна дебелина, къса дължина. Няма фуния. Чинийката е с малки размери, тясна форма, бучка. Отворена чаша. Тръбата за под-чаша е със среден размер. Аксиалната кухина е със среден размер. Сърцето е овално и доста слабо изразено. Семената са с кафяв цвят, средни по размер, плодовете съдържат по-малко от 5 от тях.

Круша сорт Лада

Пулпът е жълтеникаво-бял на цвят и се характеризира със средно плътна финозърнеста структура; вкусът е умерено сочен, кисело-сладък, леко ароматен (дегустационният резултат е 4,1 - 4,4 точки). По химичен състав плодовете съдържат: сухи вещества (15,7%), разтворими вещества (12,2%), количеството захари (7,2%), титруеми киселини (0,27%), Р-активни вещества (92 mg / 100 g). Според целта сортът е универсален.

Лада принадлежи към ранно узряващите, ранните летни сортове. При зреене плодовете се съхраняват за кратко време, максимум 2 месеца (при условие, че температурата се поддържа на 0 ° C). Дърветата се характеризират с ниско отделяне на узрели плодове. Нивото на преносимост на плодовете е доста ниско. Търговските качества са високи.

Крушата Лада е частично самоплодна. Най-добрите опрашители за нея могат да бъдат: Рогнеда, Северянка, Скороспелка, Чижовская, Москвич, Космос, Отрадненская, Памет на Жегалов.

Круша сорт Лада

Ранната зрялост на тази круша е доста висока, дърветата навлизат в сезона на плододаване 3-4 години след пъпкуването в разсадник. Добивът е висок, възрастно дърво може да даде до 50 кг плодове. Плододаването е ежегодно, редовно. Зимоустойчивостта е на високо ниво. Също така сортът е силно устойчив на изключително неблагоприятни фактори на околната среда и на големи заболявания.

Очевидните предимства на тази круша са: добра ранна зрялост, висока зимна издръжливост и производителност, висока устойчивост на струпясване и други заболявания.

Недостатъците включват кратко съхранение и консумация на плодовете.В идеалния случай зрелите плодове се препоръчват да се консумират директно от дървото.

Дърветата от лада се вкореняват добре при почти всякакви климатични условия, затова се препоръчва да се засаждат в много части на страната.

Плодородните почви (чернозем, глинести, сиви горски почви) са най-благоприятни за засаждане на дървета. При бедни почви е много желателно редовно да се внасят минерални торове върху тях. Сортът е доста хигрофилен, затова е важно да не се оставя почвата да изсъхне напълно. При оскъдни валежи се препоръчва не твърде често, но обилно поливане, особено в периода на активен растеж и пълнене на плодове (т.е. от юни).

4 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Александър, Ярославска област
преди 3 години

На моя сайт това е най-проблемният сорт круши. Причината е заболяване, което се проявява като бактериално изгаряне. Листата и клоните почерняват и изсъхват. Младо дърво умира за един до два месеца. Ако дървото преодолее и оцелее, тогава се чувства страхотно. Лада расте и в съседния район. След обилно плододаване крушата замръзна и не може да се възстанови от пет години. Причината са размразяванията, които обикновено се случват в средата на зимата, а след тях рязко измръзват идват рязко. Плодовете са наистина вкусни, много по-вкусни от всички круши в магазина. Съветвам всички да се опитат да отглеждат този сорт.

Капитолина, Ивановско
Преди 2 години

В нашата област Лада е доста разпространена. Нашите градинари я хвалят. Отдавна исках да се добера до този сорт, особено след като видях изобилно плодното им дърво при съседите (те дори поставиха подпори под клоните). И вкусът е прекрасен - съседите ме лекуваха, а плодовете просто ми паднаха над оградата. Но нямах веднага късмет с това дърво. Първият разсад не пусна корен. Година по-късно опитах отново, вече успешно. Първата зима тя се застрахова и покри разсада. През пролетта ги подхранвах с минерални торове, пепел и това се отрази добре на растежа. Направих малка резитба, но само тези клони, които растяха вътре в короната. Сега моето дърво е на четири години. Тази година току-що получих реколта, не много голяма, но все пак се радвам - много харесвам вкуса на плодовете. Разбира се, големият им минус е, че не лъжат дълго време, но имам добра изба, положих част от реколтата там, плодовете издържаха няколко месеца, а останалото беше изядено, дори може да се каже - от дървото!

Ирина. Казан
Преди 2 години

Този сорт засега е единствената плодова круша на обекта. Първата реколта беше взета, когато дървото беше на седем години. Струва ми се, че това се дължи на липсата на други опрашващи круши наоколо. Съседите засадиха дърво на парцела си и нашата круша най-накрая започна да се радва на реколтата. Плодовете са много вкусни и сочни. Трябва да ядете веднага, узрелите изобщо не се съхраняват. Още на третия ден те започват да се влошават. Узрява през втората половина на август - началото на септември. Понякога те се развалят вече на дървото - сърцевината омеква и потъмнява. Те практически не падат от дървото, дори при силен вятър. Всяка година крушата е поразена от някаква болест - листата почерняват. Ние лекуваме с противогъбични лекарства. Сега нашата круша е на 10 години. Реколтата е достатъчна за ядене, лечение на всички съседи, обработка за зимата (изрязване и замразяване). Дава плодове всяка година. Отлично разнообразие.

Николай
Преди 10 месеца
Отговор на Ирина. Казан

Скъпа Ирина, железният витриол ще ви помогне ... Прочетете инструкциите и ще се радвате ...

Домати

Краставици

Ягода