• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Aprica

Aprica е обещаващ италиански сорт градински ягоди (ягоди) от ранно узряване за универсална употреба. Отгледан е в Италия, създаден от консорциум от италиански разсадници (CIV). Възхитителната новост бързо придоби популярност и беше обявена за една от най-добрите в сегмента на ранните зреещи сортове. И ето защо: растенията дават много щедра реколта, имат отлична устойчивост на болести и неблагоприятни метеорологични явления, не са твърде взискателни към състава на почвата, а също така се чувстват добре в континентален климат, понасят добре слана и топлина. Но основното нещо в красивата Aprica са нейните плодове. Новостта дава първокласна търгуема реколта, която се отличава не само със своя шикозен външен вид, но и с отличния си вкус. Накратко, тази италианка е наистина способна да завладее сърцата на не само фермерите, но и градинарите любители.

Растението е доста компактно, високо, средно разперено, достатъчно зеленина. Храстите са леко заоблени. Листата са големи до средни по размер, изправени, яркозелени. Узулацията е умерена. Ягодовите цветни дръжки са дълги, доста дебели, мощни, разположени на нивото на листата или отдолу. Цветята не са големи, но съдържат голямо количество цветен прашец. Сортът може да се похвали с отлично опрашване и винаги дава много плодове.

Плодовете са големи, много красиви, както се казва, едно към едно. Формата на плода е правилна, конична, стабилна през целия период на плододаване. Кората е наситено, яркочервен цвят с лъскав блясък, който не избледнява по време на съхранение и транспортиране на реколтата. Ахените са жълти, средно големи, срещат се на средна дълбочина. Пулпът е твърд, но не стегнат, сочен, ароматен.

Вкусността на Aprica се превърна в голям спор. Сортът се появи наскоро на пазара, поради което неговият потенциал при различни климатични условия и с различен земеделски произход все още не е напълно проучен. Например немските фермери смятат, че вкусът на този сорт е твърде прост и следователно ягодите няма да бъдат търсени на пазара. Експертите от Kraege оцениха вкуса на Aprica с 4,3-5 точки от девет възможни, а годността на плодовете за съхранение - 6,8-7,3 точки. В същото време в Полша този сорт се приравнява на десерта, като силно възхвалява вкуса му. Градинарите също се различават значително. Обобщавайки всички налични отзиви, можем да кажем, че плодовете са сладки, имат балансиран приятен вкус и деликатен ягодов аромат. Може би тази италианка не притежава „жар“ и вкусът на ягодите наистина може да се окаже посредствен, но това зависи от предпочитанията на потребителя.

Плодовете на Aprica перфектно понасят транспортирането и съхранението, благодарение на плътната си кожа и пулпа, те не текат или се набръчкват, като същевременно поддържат великолепно представяне. Сортът се препоръчва за търговско отглеждане, тъй като е много търсен поради отличния си вид и еднородност на плодовете в общата маса. Плодовете са универсални в употреба, добри пресни, като декорация за десерти, те също перфектно понасят замръзване, не губят формата си при размразяване. Реколтата е подходяща за всякакъв вид обработка.

Средното тегло на плодовете през сезона е около 25-30 грама, при първата реколта теглото на плодовете е малко по-голямо - 30-40 грама. Гигантите на този италиански са изключително редки, размерът на плодовете е много стабилен през целия период на плододаване. Aprica също не греши с плитка реколта, въпреки че, разбира се, при последната реколта размерът на плодовете ще бъде малко по-малък. Тази ягода може да се похвали с висок добив от първокласни горски плодове, което е много ценен показател за търговско отглеждане.

Добивът на ягоди е висок - до 1,1 кг на храст. Не забравяйте, че производителността на растенията силно зависи от селскостопанската технология.И също така трябва да се отбележи, че обещаните от продавачите на разсад 1 кг на храст е наистина сериозна лента за неремонтиран сорт. Не всяко разнообразие от неутрални светлинни часове може да даде този резултат. Според германските фермери Kraege производителността на Aprica е 6,8-7,3 точки от 9.

Ягодите започват да узряват рано, въпреки че някои източници класифицират сорта като средно ранен без видима причина. Според официалните данни първата реколта от Aprica започва 4-5 дни по-рано от ранното узряване Клири... По този начин периодът на събиране продължава от последното десетилетие на май до второто десетилетие на юли. Плододаването е стабилно, плодовете узряват равномерно.

Сортът има отлична устойчивост на негативни природни явления. Понася добре възвръщащите се студове и като цяло е доста устойчив на студено време, за разлика от някои други италиански новости. Въпреки това е твърде рано да се правят изводи за неговата устойчивост на замръзване и зимна издръжливост, тъй като тази ягода дойде на руския и украинския пазар съвсем наскоро. Градинарите също така отбелязват, че листата добре засенчват плодовете, така че реколтата не се пече на слънце, а самите растения понасят много добре топлина и слънце, без да намаляват производителността. Сортът също не е особено чувствителен към дъждове и застудявания - плодовете не губят сладостта си, не гният.

Имунитетът на Aprica е много добър, растенията са устойчиви на заболявания на кореновата система, различни петна, гниене и брашнеста мана. Не трябва обаче да се пренебрегват превантивните мерки. Поради отличната си устойчивост на различни природни фактори, сортът не изисква голям брой обработки, дори в сезони с лоши метеорологични условия.

Струва си да се отбележи голямото предимство на италианската новост - тя може да расте на изчерпани почви с лош състав или на тежки почви. Но, разбира се, добивът на растения при такива условия няма да бъде висок. Също така италианецът е много непретенциозен в селскостопанската технология, може да бъде отличен вариант за тези, които не могат да отделят много време за насажденията си. Отново, добивът ще зависи много от нивото на земеделския фон, така че не се ласкайте. Накратко, колкото повече се грижите за ягодите си, толкова по-отзивчиви ще получите. Във всеки случай сортът не изисква прекалено внимание, обилно хранене и обработка. Препоръчва се за отглеждане на открито и оранжерии. На закрито се отглежда по-рядко и, съдейки по наличната информация, при такива условия потенциалът му значително намалява.

Обобщавайки, трябва да се каже, че Aprica се превърна в много поразително допълнение към асортимента от ранозреещи сортове. Италианските животновъди напоследък много зарадваха любителите на ягодите и Aprica е доказателство за това. Вече излезе много добра новост, която може да зарадва както фермерите, така и градинарите любители. В момента тя има само един недостатък - високата цена на посадъчния материал.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода