• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешова слива сорт Царская

На юг черешовата слива расте точно на улицата, така че никой не я смята за плод, достоен за внимание. И напразно, защото сортовите растения са много вкусни. Например, Царская. Самото име вече показва качеството и вкуса на плодовете му. Сортът се появи в Московската селскостопанска академия. К.А. Тимирязева (известна „Тимирязевка“). Отнася се до вида руска слива или хибридна черешова слива. Родителската форма беше кубанската комета.

Описание

Царская е малко дърво, високо 2,5, понякога 3 метра. Короната е компактна, плоско кръгла, с радиус 1,5 метра. С течение на времето може да расте. Кората на ствола е тъмно сиво-кафява, покрита с множество лещички и малки пукнатини. Младите издънки са зелено-кафяви. Листата са малки, удължени, със заострен връх, светло зелен цвят. Повърхността е гладка, с изразени вени. Листът се огъва леко надолу. Пет листенца ароматни бели цветя, в количество 1 или 2 на съцветие, се появяват преди листата да цъфти. Обилен цъфтеж.

Плодовете на черешовата слива са с красива форма. Едномерни, сферични, с тегло 18 - 25 грама. Кожата е плътна, не дебела, боядисана в ярко жълт цвят и покрита с восъчно покритие с ниска интензивност. Коремният шев е слабо изразен. Пулпът е жълт, нежен, сочен, леко влакнест. Вкусът на сорта, който в същото време наподобява кайсия и пъпеш, е доста сладък, с лека киселост. Дръжката е със средна дължина и дебелина. Камъкът е малък, добре отделен от пулпата.

Месото на царския плод не съдържа танини. Но съдържа голямо количество фруктоза и високо съдържание на лимонена киселина.

Характеристики

  • Черешовата слива може да се похвали с ранна зрялост. Още през втората година след засаждането се появяват плодове;
  • период на узряване - края на юли - началото на август;
  • добив от едно дърво е 20 - 25 кг;
  • устойчивостта към основни заболявания е добра;
  • устойчивостта на замръзване е средна. Ако дървесината е в състояние да издържи спад на температурата до -30 ° C, тогава кореновата система, която се намира в горните слоеве на почвата, може да пострада при -10 ° C, ако няма снежна покривка;
  • устойчивостта на суша на Царская не е голяма;
  • начинът на ядене на плодове е универсален. Плодът е необичайно вкусен пресен, подходящ за приготвяне на конфитюри, конфитюри, компоти и други консерви;
  • транспортируемостта и качеството на съхранение на черешовата слива са добри.

Опрашители

Сортът е самоплоден, затова се нуждае от опрашители:

Характеристики на селскостопанската технология

Опрашителите трябва да бъдат засадени достатъчно близо - в радиус от 2,5 - 3 метра, тъй като черешовата слива цъфти в период, когато насекомите са неактивни поради студа. Културата е хигрофилна, поради което изисква редовно поливане през лятото. Собствено вкоренените растения дават много растеж, с който ще трябва постоянно да се борим. За да избегнете това, струва си да закупите само присадени разсад. През зимата покрийте кръга на багажника с дебел слой мулч.

Царская расте добре както в слънчева зона, така и в полусянка. Предпочита леки глинести плодове, богати на хумус. Нуждае се от ежегодна резитба.

Тази черешова слива е ценена преди всичко заради вкуса, красивия външен вид на плодовете и, разбира се, ранната зрялост.

Лесно е да се справите с недостатъците, ако наблизо се засаждат опрашващи сортове и правилно се спазват агротехническите изисквания - поливане, подрязване на дървото и мулчиране на стволовия кръг.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Юлия Оренбургска област
Преди 5 дни

Отличен сорт, зимоустойчив, вкусен, изобщо без киселина, сочен, не се рони, костилката е малка. Изобщо не виждам никакви минуси! започна да дава плодове през третата година.

Домати

Краставици

Ягода