• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Шарлот

Шарлот е ремонтантно разнообразие от градински ягоди (ягоди) за десертна употреба. Получено е от френски животновъди през 1995 г. чрез кръстосване на ремонтанта, известен с отличния си вкус Мара де Боа и номериран сорт Cal.19. Новостта се появи на пазара през 2004 г., създателят е френската компания CIREF. Нашата героиня веднага спечели сърцата на любителите на ягоди с истински десертния си вкус. Сортът е подходящ за аматьорско отглеждане за лична консумация и малък обем за търговска употреба, поради ниската транспортируемост на плодовете и негодността им за съхранение. Градинарите говорят много топло за тази французойка; в обхвата на ремонтантите тя заема едно от първите места по отношение на вкуса.

Растението е средно голямо, умерено разпространено, среднолистно. Храстите са доста плътни и в същото време компактни, което ви позволява да отглеждате Шарлот в уплътнен вариант. Листата са големи, леко набръчкани, горната страна на листната плоча е тъмнозелена на цвят. Образуването на ягоди е лошо. Дръжките са разположени над или на нивото на листата; под тежестта на плодовете те са положени на земята.

Плодовете са големи и средни по размер, правилна кръгло-конична форма, доста еднородни в общата маса. Кожата е тънка, но здрава и стегната, наситено червен цвят с лъскав блясък със средна интензивност. Ахените не са потънали, те са разположени повърхностно. Пулпът е много ароматен, сочен, със средно плътна текстура - по-мек от сортовете Сан Андреас и Алба, но по-плътно от Чудото на света.

Вкусът на тази ягода заслужава специално внимание. Плодовете са сочни, нежни и много сладки, с наистина ярка палитра от вкусове, напомнящи на истински горски ягоди и глисти. Вкусът е много многостранен, освен това пулпата има прекрасен аромат на ягоди с нотки на индийско орехче. Шарлът се характеризира с високо съдържание на захар в плодовете. Благодарение на наистина изискания си вкус, сортът е спечелил почетно място в колекцията от сортове, от които градинарите не могат да откажат, въпреки всичките им недостатъци.

Реколтата е най-подходяща за прясна консумация, можете също да преработите плодовете в конфитюр или конфитюр. За замразяване тази французойка не е особено подходяща поради средно плътната пулпа - при размразяване плодовете най-вероятно ще загубят формата си. Транспортируемостта на ягодите е доста ниска и плодовете не са много добре съхранени. Ако обаче реколтата е събрана на етапа на техническа зрялост, тогава тя е в състояние да прехвърли транспортирането на кратки разстояния, но цялата палитра от вкус на плодове се разкрива, когато те са напълно узрели.

Средното тегло на плодовете през сезона е около 15-20 грама. Сортът не е известен с много големите си плодове, което също влияе върху продуктивността на растенията като цяло. Добивът на ягоди варира от 500 грама - 1 кг плодове на храст. Поради ниската си производителност, Шарлот не се утвърди като търговски сорт, но това не беше причина градинарите да се отказват от използването му. Освен това нашата героиня е подходяща за отглеждане в гъсти насаждения и следователно е възможно да се получи по-голям добив от единица площ. Трябва също да се каже, че тази французойка няма добра устойчивост на неблагоприятни метеорологични явления и е доста чувствителна към нивото на земеделския фон, поради което производителността на растенията е нестабилна през различните сезони.

Сортът започва да узрява рано, но това силно зависи от района на отглеждане. Плододаването е дълго, завършва с пристигането на слана. На закрито ягодите дават плодове през цялата година, както подобава на различни неутрални светлинни часове. Освен това, в закрити помещения и при контролирани условия, растенията се чувстват много по-комфортно, тъй като тази ягода е много чувствителна към атмосферните условия, което силно влияе върху нейния добив.

Сортът няма добра устойчивост на суша, затова трябва да се погрижите за своевременно и достатъчно поливане на растенията. В същото време плодовете понасят добре слънцето, не се пекат, въпреки че засенчването на насажденията няма да е излишно. Ягодите не понасят дъждовни и студени сезони, значително намалява добива, вкусът на плодовете също може да се влоши - те могат да станат "кисели" поради високата влажност, а съдържанието на захар в пулпата също може значително да намалее. В допълнение, през влажните сезони растенията стават податливи на болести, плодовете могат да бъдат засегнати от сиво гниене, но тези проблеми могат да бъдат решени с навременни превантивни лечения. Сортът има добра устойчивост на замръзване и зимна издръжливост, въпреки че все още е по-адаптиран към мекия континентален климат.

Имунитетът на Шарлот срещу болести е достатъчен, отговаря на европейските стандарти. Растенията са слабо чувствителни към кафяви и бели петна от листа, но все пак не трябва да пренебрегвате всички необходими превантивни мерки. Растенията ще изискват специално внимание в сезони с лоши метеорологични условия. В селскостопанската технология ягодите са съвсем прости и непретенциозни, но се нуждаят от малко по-внимателни грижи от останалите майстори. Френска жена се чувства добре с уплътнено засаждане, но площта на хранене на растенията не трябва да се намалява твърде много: приблизителният модел на засаждане е 30 × 30 см между храстите, 130-150 см между редовете. Ягодите изискват своевременно лечение на заболявания и хранене. Също така, не забравяйте за засенчване по време на слънце и добър подслон за зимата. Като цяло сортът не е особено капризен, въпреки че изисква внимание. Френската жена няма особени предпочитания към почвите, въпреки че на бедни и тежки почви растенията няма да могат да покажат добри добиви.

Обобщавайки, можем да кажем, че този сорт задължително трябва да е в колекцията на градинар, който оценява наистина вкусни ягоди с „обрат“. Шарлот не е спечелила огромна популярност, но е заела своето почетно място в списъка на сортовете с уникален изискан вкус. Тази французойка със сигурност ще зарадва градинаря, въпреки относително ниския добив и чувствителността към метеорологичните условия. И неговата поправимост ще ви позволи да се наслаждавате на вкусни плодове за дълго време. Накратко, нашата героиня заслужава място в градината на всеки любител на ягодите.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода