• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Малга

Малга е ремонтантно разнообразие от градински ягоди (ягоди) за универсално приложение. Той е отгледан през 2018 г. във Верона (Италия) от частен селекционер Франко Зенти, който е известен в света на любителите на ягодоплодни култури за отваряне на ферми по целия свят, тестване на растения в различни климатични условия. Новостта, която той създаде, се оказа много добра във всичко. Сортът се оказа едновременно плодотворен и вкусен, както и устойчив на негативни природни явления, като горещина, суша и продължителни дъждове. Освен това растенията имат отличен имунитет, така че този ремонтант е признат за един от най-добрите за биологично земеделие. Ягодите процъфтяват както в открити почви и филмови тунели, така и в контейнери, също могат да се използват като балконска култура. Инициаторът на сорта е италианската компания New Fruits, в момента новостта се отглежда активно в европейските страни, тя дойде на руския и украинския пазар не толкова отдавна, но бързо набира популярност и добри отзиви.

Растението е средно голямо, умерено листно, доста компактно. Храстите са от компресиран тип, което прави възможно отглеждането на този сорт в уплътнени насаждения. Листа със среден размер, наситен ярко зелен цвят, леко набръчкани. Формацията е оскъдна. Ягодовите цветни дръжки са високи, дълги, многопримиарни, образувани в големи количества, потъват на земята под тежестта на плодовете.

Малга плодовете са големи и много големи по размер. Плодовете са изравнени, много красиви, правилно продълговато-конусовидна форма, която се запазва през целия период на плододаване. Кожата е лъскава, яркочервена с оранжев оттенък. Achenes са малки, депресирани до средна дълбочина. Целулозата без кухини, сочна, има много плътна консистенция, но не се раздробява, което е типично например за Албион и някои други високодобивни ремонтанти.

Ягодата има страхотен вкус. Плодовете са сладки, сочни, с деликатен аромат на ягоди, не лишени от лека приятна киселост. Трябва да се отбележи, че при дъждовно време съдържанието на захар в плодовете може да пострада, но това е характерно и за много други сортове. Като цяло градинарите са много доволни от вкуса на този сорт. Плодовете са многофункционални в употреба, имат отлична презентация, което прави Малга добър вариант за отглеждане в търговската мрежа. Плодовете се транспортират отлично, поради плътната консистенция на пулпата, а също така понасят много добре замръзване. Сладко или сладко от тази ягода също ще се окажат отлични.

Средното тегло на плодовете за сезон е 25-30 грама. При първите вълни на реколтата плодовете са по-големи - до 50 грама, но през целия период на плододаване плодовете остават големи - поне 20 грама. Реколтата обаче може да е по-плитка поради липса на слънчева светлина или поради много силна топлина. В защитени почвени условия размерът на плодовете е стабилен през целия сезон.

Добивът на сорта е висок, при стандартна селскостопанска технология е напълно възможно да се получат 1 кг плодове на растение, но този показател не е границата. Сортът се появи не толкова отдавна, така че е твърде рано да се съди за реалния му потенциал, освен това се проявява по различен начин в различни климатични условия. Така че в района на Москва нашата героиня значително надминава обещаваща новост Кабрило по отношение на добива и теглото на плодовете, но в по-южните райони Малга вече започва да дава добив.

Ягодата е рано узряла, започва да узрява в началото на средата на май, въпреки че в някои региони може да узрее в началото на средата на средата - в края на май. Също така, сортът се отличава с ранната си зрялост, от момента на цъфтежа до техническата зрялост на плодовете, отнема около две седмици. Плодът в нашата героиня е удължен, стабилен, интервалите между вълните са кратки, плодовете не губят размер.На открито почвата ягодите дават плодове до замръзване; в защитената земя, както подобава на различни неутрални светлинни часове, може да даде реколта през цялата година. По отношение на добива и еднаквостта на размерите на зрънцето през сезона, сортът гордо се справя с популярните ремонтантни новости на пазара. Мурано, Vivara и Cabrillo, въпреки че си струва да се отбележи, че на последните три често се приписва много по-голям потенциал за добив от нашата героиня, но тези прекомерни цифри рядко се постигат.

Растенията процъфтяват в континентален климат, в планински и равнинни райони. Културата е много светлолюбива, но не обича парещото слънце - плодовете се пекат. При липса на светлина съдържанието на захар в плодовете намалява, така че трябва да се погрижите за засенчване на насажденията по време на пика на слънцето, като същевременно избягвате прекомерното засенчване. Също така, нашата героиня не се чувства много добре във влага, в плодовете се появява по-изразена киселинност. Като цяло, в сравнение с други ремонтанти, тази ягода е по-устойчива на студено и дъждовно време, но във всеки случай това ще повлияе на качеството и вкуса на реколтата. Инициаторът заявява, че оптималната температура за пълния потенциал на растенията е между 20 ° C и 25 ° C. Според градинарите сортът не харесва особено жегите - добивът намалява през най-горещите летни месеци, след което отново се повишава с пристигането на понижаване на температурите през август-септември.

Малга има отличен имунитет, не изисква много преработка и може да се използва и в биологичното земеделие. И все пак трябва да се отбележи, че вероятността от поява на заболявания все още остава, особено при неблагоприятни метеорологични условия и висока влажност, така че не трябва да пренебрегвате минималните превантивни мерки. Няма официални данни относно устойчивостта на замръзване и мненията на градинарите се различават, но може да се предположи, че нашата героиня, подобно на много други сортове италианска селекция, не е адаптирана към суровите зими. Ето защо е по-добре, за всеки случай, да се погрижите за добър подслон на ягоди, ако те се отглеждат в район със студена зима с малко сняг.

Обобщавайки, трябва да се каже, че Малга наистина е много добра и обещаваща новост в гамата от ремонтантни сортове. В момента има много разногласия относно това как нашата героиня се държи в различни климатични условия, което поражда спорове относно реалния добив на сорта. Е, опитайте се да отглеждате тези ягоди във вашия район и направете свои заключения. Новостта все още не е имала време да се установи добре на пазара, така че цената на посадъчния материал в момента е приемлива и ви позволява да експериментирате.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода