• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Подарък на Графски

Броят на градинарите любители се увеличава всяка година. Много от тях искат да имат красива ябълкова градина на сайта си. В момента на цъфтежа около него се разпространява божествен аромат, а самата градина, осеяна с цветя, изглежда страхотно. До есента узряват красиви и много вкусни плодове.

В средната лента, преди да създадете ябълкова градина, трябва да помислите за избора на подходящи сортове. Често, вече през септември, настъпват нощни студове, което се отразява неблагоприятно на засадените ябълкови дървета. Един от най-подходящите сортове за умерен климат е ябълковото дърво с необичайното име Подарък на Графски.

Сорт ябълка Подарък на Графски

Този късен зимен сорт е отгледан от учени от Института по селекция и технологии и е отгледан за първи път в държавната ферма на име "17 MYUD" близо до град Владимир през 1979 година. По това време другарят Графски беше директор на тази държавна ферма. Авторите Кичин, Тулинова, Морозова и Ягунов, създали този нов сорт, му дадоха оригиналното име „Подарък на Графски“.

Ябълковите дървета са много устойчиви на замръзване. След студената зима от 1978-1979 г., когато температурата спадна до 42 градуса под нулата, ябълковите дървета от този сорт не само не замръзнаха, но и дадоха обилна реколта. Същото поведение на дърветата беше отбелязано от учените след суровата зима от 2009 до 2010 г. Заслужава да се отбележи, че през зимната издръжливост това ябълково дърво отстъпва дори на Антоновка обикновен.

Характеристики на ябълковото дърво

Дървото е стандартно, високо. Всяка година, през пролетта и лятото, това дава голямо увеличение. Младите издънки не са достатъчно дебели и прави, имат тъмносив оттенък. Листата са продълговати, вълнообразни, ярко тъмнозелени на цвят. Самата корона е оформена като обърната пирамида. Разпространява се и не е много дебел. На дървото има много листа, които надеждно предпазват багажника от парещото слънце. По време на цъфтежа ябълковото дърво става бяло-розово. Цялата е покрита с красиви цветя, а листата по нея са практически невидими.

Сорт ябълка Подарък на Графски

Ябълковото дърво започва да дава плодове изобилно на 5 - 6 годишна възраст, но на подложка MM106 плододаването започва още през втората година от живота. Плодовете на сорта Podarok Grafsky са големи. Най-големият от тях тежи около 350 грама. Ябълките са с кръгла форма, имат наситен червен цвят, осеян с голям брой ивици. По правило ябълките са равномерни и гладки. Кожата не е нито дебела, нито жилава. Пулпът е жълтеникав, ароматен и нежен. Плодът се характеризира със средна сочност и запомнящ се сладко-кисел вкус. Пълното узряване на плодовете настъпва в края на октомври. Ябълките, събрани правилно и съхранявани на съхранение, не губят своите качества и отлично представяне до април.

Дърветата носят добра реколта почти всяка година. Този сорт няма така наречените периоди на покой. Този фактор може да бъде решаващ за голям избор от различни сортове ябълкови дървета. Подаръкът на Grafsky има добра имунна защита, поради което е устойчив на различни болести и вредители. Значителните недостатъци на този сорт включват раздробяването на ябълките, но то е много незначително.

Този отличен зимоустойчив сорт, с големи вкусни ябълки, обилно плододаване, красива корона и нежни красиви цветя, несъмнено ще се хареса на много любители на ябълкови градини.

11 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Татяна
Преди 6 години

Искам такова ябълково дърво и къде мога да купя разсад?

Лена
Преди 6 години
Отговор на Татяна

Разсад от този сорт се продава в Бирюлевския институт по градинарство (ул. Ягодная). Освен това можете да ги опитате. На Ягодная има магазин Ryba и в него има отдел с продукти на Института по градинарство. Днес (11.12.2014 г.) купих ябълки (50 рубли. Kg) "Подарък на Графски" - наистина разкошен вкус, мек, сочен, сладък. Със сигурност ще го засадя през пролетта.

Николай Владимирович
Преди 6 години

Да, голямо разнообразие. Ние, в разсадника за плодове Rasskazovsky, област Тамбов, също имаме такива дървета и разсад - от 100 рубли до 300 рубли, на маломерни и високи подложки.

Август Наталия
преди 5 години

Днес купих този сорт, който е много доволен. Ще чакам реколтата.

Московска област
преди 4 години
Отговор на Август Наталия

Нямате търпение. Купих това ябълково дърво преди 9 години в Института по градинарство в Бирюльово. През втората година имаше няколко прекрасни ябълки. През третата година - нито една. На четвъртия имаше ябълки, но не толкова големи. Като цяло днес, на 9-та година, ябълковата година в нашия район, тя е огромна, добре нахранена, но абсолютно празна. Няколко съцветия цъфтяха, но тя ги изхвърли. Може би това е бракът на градинарския институт. Градинар с четиридесет години опит, Елена.

Москва
преди 4 години

И в нашата дача в Барибино тя раждаше десет ябълки в продължение на 14 години и тази 2016 година събрахме 4 кофи големи плодове, много отиде при насекоми и косове. Вярно е, че не сме опитни градинари.

Ирина, Владимир
преди 4 години

Това ябълково дърво се нуждае от опрашител. Проверете го в интернет.

Валентина, Толиати
преди 3 години

Всички ябълки падат през август. Никога не е опитвал нито една узряла ябълка. Не купувай!

Алеев
преди 3 години

Би било хубаво да коригираме предложението защо този сорт се счита за зимен.

Людмила, Тамбов
Преди 11 дни

Да, това е вярно, ако няма опрашител, плодовете няма да бъдат. Имахме и нещо подобно с ябълково дърво. На 10-годишна възраст го отрязахме и не вкусихме нито една ябълка. Така че сега черешата стои вече втора година, цялата обсипана с цветя и в резултат на това 10 плода.

Домати

Краставици

Ягода