• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Candy

Бонбоните принадлежат към групата на летните сортове ябълки. Това е разновидност на домашното развъждане, създадена във Всесъюзния изследователски институт. Мичурин при кръстосване на стари руски сортове Коробовка и Папировка. Сортът не е райониран за индустриално градинарство, но е широко известен и обичан от градинарите любители заради невероятно вкусни и красиви плодове.

Сорт ябълка Candy

Характеристики на сортовите характеристики... Дърветата на ябълковото дърво Candy са доста високи, характеризиращи се с бърз растеж. Срокът за плододаване зависи от подложката, върху която се отглежда дървото. На средно голяма подложка първите ябълки се появяват на 4 - 5 годишна възраст, на нискорастяща подложка дървото започва да дава плодове по-рано, понякога вече през втората година.

Срокът за бране на плодове започва през август, те се държат здраво на клоните, не се ронят. Добивът е среден. 30 - 50 кг реколта се отстранява от дърво на пет години. Срокът на годност на ябълките е до 2 месеца. Плодовете са средни по размер, обикновено 80 - 120 g, дори по размер и форма. С изобилие от слънце ябълките придобиват ярко жълт цвят с червен райе руж. На етапа на пълна зрялост плодовете са течни, с нежна каша. Вкусът на ябълките е много сладък със специфичен деликатен аромат. На петстепенна скала вкусът се оценява на 4 точки.

Сорт ябълка Candy

Зимната издръжливост на дърветата е доста висока, тя ви позволява да отглеждате това ябълково дърво до северните граници на Московския регион. Устойчивостта на листата и плодовете към увреждане от струпясване е различна; при плодовете е малко по-ниско, но като цяло за сорта е по-високо от средното.

Особености на формирането на короната... Короната на дърветата от сорта Candyberry е мощна, разперена; когато се формира правилно, се закръглява. Плътно листни клони. Листата са твърди, кожести, тъмнозелени на цвят. Ябълковото дърво е много чувствително към резитба, което стимулира годишното плододаване и има положителен ефект върху размера на плодовете. Това е особено важно за застаряващите дървета. Формата и растежът на едно дърво силно зависи от вида на подложката. Може да се отглежда върху устойчив на замръзване скелет, под формата на храсти и строфи. Дърветата имат отлична регенеративна способност. Дори след сурова зима те цъфтят, дават плодове и растат.

Площи за отглеждане... Ябълковото дърво от сорта Kandytnoye не се препоръчва за индустриални градини поради трудността на формирането на короната и лошата транспортируемост на плодовете. В любителското градинарство обаче е широко разпространен в европейската част на Русия, където е ценен заради непретенциозните си грижи и отличния вкус на плодовете. Относително високата зимна издръжливост прави възможно отглеждането на този сорт в Сибирския регион, където се среща в Новосибирска, Кемеровска област и в Красноярската територия.

14 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Изяслав, Ярославска област
преди 4 години

Засадихме една фиданка от ябълковото дърво Candy през 2009 г. Фиданката беше засадена през пролетта. Свикнах през лятото и оцелях добре през зимата. Студените зими и студове над 30 градуса, за разлика от много други овощни дървета, оцеляха добре. Сега разсадът е израснал в дърво с височина около 4 м и с доста мощен ствол. Ябълковото дърво ражда първите си плодове в продължение на 4 години. По броя на ябълките реколтата е средна, да не кажа, че е в изобилие. Плодовете са доста големи по размер и клоните на дървото силно отпускат под тежестта си, но никога не е имало счупвания на клона. Вкусът е много сочен и толкова сладък, че изглежда, че са по-сладки от захарта. Вкусът на ябълките наподобява деликатен карамел или всъщност някакъв вид бонбони или мармалад. В нашето семейство този сорт е в специална сметка за плодовете си. По някаква причина женската половина на нашите роднини е по-възхитена от плодовете на Candy, отколкото мъжката.

Този сорт почти няма мърша. Плодовете, ако не са повредени, се съхраняваха при нас максимум две седмици, вече нямаха време, тъй като бяха изядени.Но ябълките, току-що взети от клон, са много по-вкусни и сочни. Има особен проблем със сладкия вкус на ябълките. Това се случва в една година, когато има много оси, след което те директно захапват ябълката и сядат вътре в нея, ядат месото. Когато берете ябълка, трябва да я погледнете към осата, в противен случай може да не я забележите и да получите хапка.

Грижата за дървото се състоеше в това, че разсадът беше засаден на хълм от внесената почва. Върху копника беше положен оборски тор, след което земята беше излята на височина около 40 см. Хълмът беше широк около 2 м. Повърхността на хълма беше покрита с плътен слой окосена трева. Също така покриваме дървото за зимата със смърчови лапи и редовно го варосаме и подрязваме. Поливаме ябълковото дърво само при много горещо време рядко (веднъж или два пъти), но много обилно. Плодовете от този сорт могат успешно да заменят сладкия десерт и това важи особено за заболявания на ендокринната система или ако някой е на диета за отслабване.

Харков
Преди 2 години

Благодаря за описанието. Сега разбирам, че нямам Candy, въпреки че бих искал да сравня вкуса. Искам да регистрирам нов сорт, изрових целия интернет, най-близкият беше Candy. Благодарение на вашето описание разбирам, че това не е това. Имам и летен сорт, но осите не го ядат, ябълките падат, макар и не интензивно. Вкусът е хармоничен, не бих казал, че е много сладък, точно това, от което се нуждаете. Не съм ял по-вкусни ябълки. Ще популяризираме нов сорт.

Ана. Братск
преди 3 години

Купих си ябълково дърво Candy. И както се случва, по-късно прочетох, че тя се нуждае от опрашител. Обиколи целия град в търсене на друга ябълка, но не намери нищо (от предложения списък). Кажи ми как да бъда. Дървото няма да даде плод?

Данил
преди 3 години
Отговор на Ана. Братск

До Кенди имаме Мелба и Антоновка. Перфектно се опрашват взаимно.

Евгений
преди 3 години
Отговор на Ана. Братск

Това ябълково дърво няма проблем с опрашването. Не се тревожете за това.

Светлана Чиб. Област Подолск, Московска област
преди 3 години

Здравейте скъпи градинари! Не мога да не споделя впечатленията си от вкуса на ябълките Candy! Току-що опитано направо от дървото - невероятен вкус! Всъщност, както е описано тук на сайта! Съпругът ми изяде 5 парчета, аз бях една, но цяла! Мисля, че ще започна да ям ябълки сега! Днес е 8 септември 2017 г.! И три дървета бяха закупени миналата пролет в Академия Тимирязев на улицата. Пчелин за 500 рубли, с отворена коренова система. Купих и 1 брой на същото място - Медуница, Щрифел, Орлик, Дрийм, Пепин шафран, Зимна красавица, Богатир (2 бр.). Имаме два парцела наблизо - опитвам се за синовете си, те няма да ги засаждат сами.

Със съпруга ми засадихме първите си ябълкови дървета преди двадесет години и сами ги отсякохме сега, когато вече сме на 50! Жалко, но какво да се прави! Ние не ги харесвахме. Lobo, закупен в OBI, постоянно се струпя. Направи нещо! Вкусните ябълки бяха красиви отвътре, когато хапнете! Но уморен да ги събира и изхвърля. И Антоновка, закупена в същата Тимирязевка, стана почти ватна почти веднага ... и това не е същата Антоновка, никой.

Благодарение на този сайт избрах тези сортове! Исках още повече, но много повече! И засадете бонбони, отделете време и място!

Призовавам приятелите си да не щадят старите дървета, да създават свои вкусни интересни градини! Ще копирам съобщението си за друг сайт, може би някой ще разсее съмненията!

Ще добавя още: казват, че крушата Just Mary е нещо ?! кой знае?

Ирина, Москва
преди 3 години

Много се радвам, че този сорт ви е харесал. Отглеждаме Candy от 20 години. Това е любимото ни ... беше. Но преди 2 години нещо се случи с дървото: то е ужасно болно. Кората по клоните се напуква, отлепва се. Клоните пресъхват. Почти спря да дава плодове. Тогава просто не го поръсихме! Сега я засадиха, за да замести Медуница - това е разновидност на същия автор, прекрасният Исаев - и подобен на вкус.

И засаждайте круши само по двойки. Chizhovskaya е особено добре в двойка с Lada.Chizhovskaya не отстъпват на южните сладки сортове круши. Всяка година дава много плодове. Тя е израснала с нас в продължение на 21 години, докато съседните хвойни не са я заразили с гъбички ръжда. Лекувахме я пет години и пак трябваше да го отсечем. Тогава ми казаха в детската стая: плодовите и иглолистните дървета са несъвместими. Тествано на моята многострадална круша.

Ще добавя, въз основа на 22 години градинарство: който иска да получи стабилни добиви от плодове в региона на Москва - изгонете всички иглолистни дървета от градините си. И градината ще боли по-малко.

Светлана Чиб. Област Подолск, Московска област
преди 3 години
Отговор на Ирина, Москва

О ... О ... О ... Моите ябълкови дървета седят до туите ... Какво да направя? Туи вече са високи, под 3 метра.

Елена, Балабаново
Преди 10 месеца

Светлана, видях фразата ти за Антоновка от Тимирязевка. Ние имаме една и съща картина - засадиха я преди 5 години, през 2019 г. се чакаха първите плодове. Вече плаках от разочарование. Докато не го изрязаха, го оставиха за сок.

Наталия, Москва
Преди година

Купих Мария преди 4 години и миналото лято тя зарадва с плодовете. Крушите са големи, сочни, сладки, когато полегнат малко след бране. Осите ги обичат, трябваше да ги сваля по-рано. Синът беше изненадан, че такива хора растат в страната, каза той - като внесени круши в магазин.

Александър, Ярославска област
преди 3 години

В градината ми почти случайно се появи ябълково дърво. Татко реши да ми подари и донесе три ябълкови дървета. Едната от които беше Candy. Не знаехме за какъв сорт става въпрос. Продавачът увери баща ми, че е много добър. В началото мислех, че това заглавие е просто рекламен трик. На 4 - 5 години отклоних клоните към хоризонта. С помощта на широки ленти (за да не се повреди кората) и колчета, забити в земята.
На следващата година имаше плодове. Започна дегустация. Когато плодовете са малки зелени, те са горчиви. Дори бях разстроен. Но след това, когато започнаха да узряват, те се оказаха сочни и сладки. Пулпът беше твърд - много ми хареса. След това, когато семената почерняха, пулпата на места стана прозрачна и мека, което много се хареса на всички възрастни роднини.
Присадих този сорт върху червенолистен запас. Плодовете се появяват върху него в продължение на 3 или дори 2 години. Вкусът на ябълките не се различава от родното дърво. Дървото от този сорт се отличава със особена структура на короната, по която сега мога да различа този сорт от другите. Сега почти не прекарвам време на дървета от тези сортове, премахвам само клони, които си пречат. Има добра зимна издръжливост. Тази година през зимата имаше 40 студове. Дърветата не страдаха, макар да даваха обилни плодове преди тази зима. Бонбоните са устойчиви на болести и никога не ме нараняват в градината ми, въпреки че дървета от други сортове бяха болни и дори умряха.

Светлана, Самара
Преди 1 година

Нашите бонбони изобщо НЕ ГОРЧЯТ! Дори когато са малки плодове, те са неутрални на вкус, както се казва, като билка, с лек намек за сладост. Но малките зеленци нямат нито киселина, нито дори повече горчивина

Любов, Ижевск
преди 3 години

И моят бонбон расте, вкус и аромат - не можете да го объркате с другите. В плодородна слънчева година плодовете са по-малки от средните, но сладки (имат карамелен послевкус), през влажна облачна година са воднисти, вкусът е много по-слаб. Понася добре зимата, температурата от -37 ° C не влияе по никакъв начин на цъфтежа и плододаването.
Изисква образуването на корона, в противен случай тя бързо се уплътнява и улавя гъбични заболявания, качеството на плодовете намалява.
Ябълките се съхраняват за най-дълго в продължение на 1 месец, вкусът се влошава значително, така че препоръчвам да ги използвате само пресни.

Оксана, Твер
Преди 1 година

Имаме и Candy. Сортът понася много добре всички метеорологични аномалии. По някакъв начин през мястото премина торнадо (за първи път подобно явление беше в нашето село) - почти всички разсад умряха, Кенди издържа добре. А за опрашителя те също казаха, че е по-добре да се засажда наблизо. Купихме Грушовка - добър опрашител.

Домати

Краставици

Ягода