• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Red Scarlet

Red Scarlet е холандски трапезен сорт картофи, широко разпространен в централните и южните райони на Русия. Той има висок потенциал за добив, осигуряващ около 600 центнера на хектар, и отлични потребителски качества. Един от най-добрите сортове с червена кожа, включен в Държавния регистър на Руската федерация.

Сорт картофи Red Scarlet

Помислете за външните характеристики на този сорт, основните му характеристики, податливостта към болести и особеностите на засаждане.

Описание на сорта Red Scarlet

Поради външните си характеристики, Red Scarlet може лесно да се разграничи от останалите. Картофените клубени са с продълговата овална форма с гладка червена обвивка и нежна жълта плът. Индекс на формата в диапазона 1,50 - 1,69. Клубените се образуват в голям брой, почти едновременно, и качеството им на съхранение е около 98%. Повърхността на клубените е леко люспеста. Върху него има плитки очи, дълбочината на които е приблизително 1 - 1,3 милиметра. Размерът на грудката най-често е среден до голям, а теглото е приблизително 80 - 130 грама.

Храстът обикновено е нисък, полуизправен. Образуването на добри и плътни върхове се случва достатъчно бързо. Стъблата обикновено са със средна дебелина със средно антоцианиново оцветяване. Листата са тъмнозелени на цвят, средни по размер и леко вълнообразни по ръба. Съцветията са светло люлякови или червено-виолетови. Светлият кълн има яйцевидна форма и средно ниска основа от червено-виолетов цвят.

Сорт картофи Red Scarlet

Характеристики

Този сорт се характеризира с по-ранно узряване, вегетационният период на картофите е приблизително 75 дни. Картофите са устойчиви на суша. Периодът на почивка е средно дълъг. Съхранява се добре за дълго време, оставайки непроменен на външен вид. Характеризира се с висока продаваемост. Съдържанието на нишесте е 11-15%, сухо вещество - 18,6%. Картофите са слаби, отличният вид на клубените не се променя след кипене. По време на рязането картофите не придобиват тъмния цвят, характерен за другите сортове. Устойчив на различни видове механични повреди и вторично покълване.

Red Scarlet се отглежда както за промишлено производство на пържени картофи и чипс, така и за хранителни магазини и пазари.

Болести

Този сорт картофи има добър имунитет срещу най-известните вирусни заболявания и издържа на натиска на златния картофеен нематод, PVYn вируса и рака, което е важно и е друго несъмнено предимство на този сорт. Той е слабо устойчив на Alternaria и обикновена струпясване. Притежава висока чувствителност към късна болест на листата, но в същото време добра устойчивост на късна болест по клубените.

Сорт картофи Red Scarlet

При високи температури, за да се избегне потъмняване на пулпата, на леки почви се препоръчва да се оформят по-големи хребети, редовно да се поддържа влагата в почвата и да се добавят допълнителни дози калций (главно по време на засаждането). Препоръчително е да се прилага същото количество азот, както при другите ранни сортове. Red Scarlet също реагира на добавки с манган и магнезий.

Засаждане на червени алени картофи

Дълбочината на засаждане на картофите е средна. Посадъчният материал трябва да покълне, докато се появят издънките (2 - 5 мм), които не се отчупват по време на засаждането. Разстоянието между редовете по време на засаждането трябва да бъде около 60 - 75 см. Първите издънки се появяват две до три седмици след засаждането. Семената на този картоф имат висока стойност поради 50-дневния им добив.

За да се получи продуктивна реколта, е необходимо да се създаде рохкава почва на местата, където са разположени клубените, така че влагата и въздухът да могат свободно да достигнат до тях.Това ще допринесе за формирането на добра коренова система, както и за активното формиране на върховете. Преди засаждане трябва също да проверите посадъчния материал за повреди или гниене.

Този сорт се засажда, редувайки се с бобови растения, а върховете се отстраняват около 7 до 10 дни преди прибирането на реколтата. Самото почистване се извършва в края на август или началото на септември. Това е необходимо, за да се получат зрели и здрави картофи с укрепена кожа, да се намалят механичните повреди по клубените и да се повиши качеството им на съхранение.

Този сорт картофи е изключително популярен в заведенията за обществено хранене поради отличния си вкус. Red Scarlet съдържа много минерали, витамини и аминокиселини и запазва всичките си полезни качества за дълго време.

По този начин си струва да се отбележи, че събраните картофи от този сорт ще бъдат еднакво полезни както през септември, по време на периода на прибиране на реколтата, така и през февруари - март, когато човешкото тяло се нуждае от допълнителни порции хранителни вещества. Важно предимство на този сорт е ниската му цена в сравнение с други сортове картофи.

8 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Галина
преди 5 години

Страхотни картофи! Отглеждаме го от три години и сме много доволни от реколтата през това време! Нашата чернозем и грудки са много големи, много по-големи от средните. Няма дреболии, които да бъдат изхвърлени. През зимата, рядко, когато 1-2 картофи ще изгният от 70 кофи (запазваме толкова за зимата и за засаждане). Отличен вкус за картофено пюре, за супа и за печене. В мазето през пролетта не покълва като другите. Но колорадският бръмбар я обича толкова много (((Явно и на него му е харесало. Иначе всичко е както в описанието по-горе. В нашата Воронежска територия този сорт се е вкоренил перфектно. Съветвам.

Евгения, област Нижни Новгород
преди 4 години

Всичко щеше да се оправи, но миналата година беше дъждовно лято. И именно този сорт имаше много картофи с „кухина“ (дупка вътре).

Татяна, Кострома
преди 4 години

Сортът е обявен от животновъдите за добър и задоволителен на вкус. Той е чудесен за продажба, съхранение, чипс и пържене, в по-малка степен. Всички плотове са пълни с него и това говори много.

ИА, район Калуга
преди 3 години

Съгласен съм с Галина. Експериментирайте със сортове, но този буквално е спасител. При всяко време винаги ще имате картофи. И се съхранява по-добре от много други. В готвенето то е многофункционално, а картофеното пюре е вкусно и е добро в униформите си и не вари в супата.

Юрий, Омск
Преди 10 месеца

Ура!

Рейкявик
Преди 10 месеца

Може да се купи онлайн за кацане от 3 кг. Живея в Исландия.

Людмила град Иваново
преди 7 месеца
Отговор на Рейкявик

Продавам 40 сорта картофи от моята колекция

Ирина, Челябинск
преди 7 месеца

Тази година не засадих този сорт. Добивът е нисък. Да, 2-3 големи картофа. В началото на август върховете вече изсъхват, докато други сортове са зелени. Кратките периоди на растеж означават нисък добив. Може би съм направил нещо нередно. Толерантността към суша също е под въпрос. Съхранява се нормално като другите ми сортове. Вкусът не е лош, но нищо изключително.

Домати

Краставици

Ягода