• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Изкушение (F1)

Изкушението е ремонтантно разнообразие от градински ягоди (ягоди) за универсално приложение. Мястото и датата на произхода му са неизвестни, но се смята, че този уникален сорт е създаден от италиански животновъди. Според някои други източници новостта е разработена от британски специалисти. Този хибрид се появи на пазара не толкова отдавна, но вече успя да се декларира. Узрява много рано, едроплоден, плодоносен и дори дава плодове на невкоренени мустаци - можете да отглеждате ягоди на закрито, в контейнери и саксии, дори на балкона на апартамент. И най-важното е, че изключителната новост има отличен вкус и много ярък уникален аромат, което е рядкост за повечето ремонтанти. Единственият голям недостатък на нашия герой е средната устойчивост през зимата и слабата устойчивост на суша и топлина. Този сорт е хибрид, следователно маркировката F1 трябва да е върху торбата със семена.

Растението е доста компактно, добре облистено. Листата са средни по размер, тъмнозелени на цвят. Образуването е много изобилно. Дръжките са дълги и високи, което е особеност на сорта и се образуват в големи количества - един ягодов храст е способен да даде до 20 дръжки, а понякога и повече. Различни източници съобщават противоречива информация относно сянката на цветята - цветът може да варира между бледорозов и бял. Изкушението може да се похвали със завиден декоративен ефект за сорт, създаден предимно за целите на реколтата. По време на цъфтежа и плододаването храстите изглеждат много елегантни, както в градината, така и в затворена земя, саксии и контейнери.

Плодовете са доста големи, имат правилна кръгло-конична форма. Кожата е яркочервена, блестяща, на етапа на пълна зрялост придобива богат аленен цвят. Achenes са малки, жълти, депресирани до средна дълбочина. На зрънцето има доста семена, но това не влияе на вкуса; когато се консумират, семената са практически невидими. Пулпът е плътен, месест, сочен, яркочервен на разреза, без петна.

Този сорт има отличен вкус. Плодовете са сладки, макар и да не са лишени от приятна киселинност; някои градинари дори отбелязват, че вкусът на тази ягода е много близък до истинската дива ягода. Поразителна черта на този сорт е яркият аромат на индийско орехче на пулпата, който го отличава благоприятно от много други ремонтанти. Плодовете са многофункционални в употреба, могат да се използват за всякакъв вид обработка и замразяване и, разбира се, са страхотни пресни. Представянето на плодовете е отлично, въпреки че размерите им не са еднакви, както например в Албион... Благодарение на гъстата си пулпа плодовете понасят транспортирането много добре.

Средното тегло на плодовете на Изкушението е 30 грама. Струва си обаче да се отбележи едно предупреждение: този показател може да варира значително в зависимост от метода на отглеждане на ягоди и периода на плододаване. Така че, когато се отглеждат в открит терен и не целогодишно плододаване, растенията могат да дават плодове много стабилно с големи плодове. Ако ягодите се отглеждат в оранжерии с цел прибиране на реколтата през цялата година, тогава средното тегло на плодовете ще бъде малко по-малко - 15-20 грама. Във всеки случай сортът няма гигантски размери на плодове и ще бъде изключително рядко да се получи екземпляр с тегло над 35 грама от него. Това обаче щедро се компенсира от добива - до 1,5 кг плодове на храст. И това наистина е много добър показател, не надценен от маркетинговия ход - напълно е възможно да се получат 1,5 кг ягоди на сезон, без да се създават идеални условия за растенията и да не се използва обилно количество торене. Средно показателят за добив се поддържа около марката от 1 кг на храст на сезон.Плододаването е дълго, много стабилно, докато градинарите отбелязват, че вкусът на късните реколти е много по-добър от първия.

Сортът е рано узрял, но в някои региони е в състояние да започне да произвежда култури на много ранни дати. Един вид неутрални светлинни часове, поради които може да дава плодове през цялата година. Характеристика на Temptation е способността да дава плодове на невкоренени розетки, което ви позволява успешно да отглеждате тази ягода на закрито и изглежда особено изгодно в саксии. Освен това, поради независимостта на плододаването от продължителността на светлата част от денонощието и възможността за отглеждане в контейнери, този сорт ще бъде отлична възможност за отглеждане на балкона на апартамент. В действителност, в допълнение към добрата реколта от наистина вкусни плодове, този хибрид има отличен декоративен ефект. Тази ягода може спокойно да се нарече успешна идея на животновъдите, която съчетава приличен добив и завидни декоративни качества.

И сега си струва да говорим за недостатъците на сорта и те са доста впечатляващи и могат да бъдат причина за отказ от закупуване на посадъчен материал. Първо, сортът има средна зимна издръжливост. Без подслон той е в състояние да издържа на ниски температури до -17 ° C и само ако има достатъчно снежна покривка. По-силните студове могат да навредят много на растенията, което, разбира се, може да бъде решено чрез надежден подслон. Във всеки случай, в региони със сурова зима, Изкушението се отглежда най-добре на закрито при контролирани условия, докато по-зимоустойчивите сортове са по-подходящи за открита почва. Следващият недостатък на нашия герой е слабата устойчивост на топлина и суша. Това води до необходимост от засенчване на растенията и старателно отношение към поливането. Липсата на влага удря много силно ягодовия добив, в резултат на което можете бързо да се разочаровате от този хибрид. Отделно си струва да се отбележи тенденцията на тази ягода към обилно предлагане. Прекомерният брой мустаци значително намалява добива на храсти, поради което броят им винаги трябва да се контролира. Друг голям недостатък на хибрида е отглеждането от семена. Не всеки опитен градинар успява в това начинание и ще бъде наистина трудно за начинаещ да се справи с него.

В селскостопанската технология сортът обикновено е непретенциозен, не изисква никакви специални грижи, освен може би по-внимателно спазване на режима на напояване. Няма много данни за устойчивостта на хибрида към болести, така че не трябва да се пренебрегват навременните превантивни мерки.

По този начин Temptation е много обещаващ нов продукт, който вече е спечелил добра репутация за себе си. Сортът много успешно съчетава добър добив, отличен вкус и декоративни свойства. Но трябва да внимавате, когато купувате ягодови семена - купувайте посадъчен материал само от доверени производители.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода