• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Long (Kitayka)

Лонг - ябълков сорт от американска селекция с плодовете от есенния период на узряване. Сортът е малоплоден, според американската класификация принадлежи към групата раци (crabapple), което е еквивалентно на ранетки. Името си е получил поради удължената (удължена) форма на плода. Често сред хората можете да чуете други имена от този сорт - Dolgoe, Kitayka, Slivolistnaya (листата на дървото са подобни на тези на сливата). Известно е, че ябълковото дърво Долго е посадъчен материал от руски дребни плодови зимоустойчиви сортове (Сибирка, или ягодоплодно дърво x неизвестен сорт). Семената на последните са изнесени от Русия през 1897-1899 г. от американеца Хансен. През 1917 г. е получен нов сорт.

Сорт ябълка Long (Kitayka)

Снимка: Макарова Татяна, Кострома

У нас това ябълково дърво е районирано за районите на Западно-Сибирския, Източно-Сибирския, Северния и Северозападния региони. През 50-те - 70-те години на миналия век сортът често се среща в насажденията на колективни градини, растящи в околностите на Уфа.

Дърветата са средни, средни, в редки случаи растат под формата на храст. Обикновено височината на дърветата е около 4 метра, максималната е не повече от 5 метра. Формата на короната е широко кръгла. Клоновете са прави и сочат нагоре. Има много пръстени, именно върху тях е концентриран основният плод. Дърветата дават плод и върху едногодишна дървесина.

Също така си струва да се отбележи, че ябълковите дървета за дълго време изпълняват декоративна функция почти през цялата година. Ярките ябълки плътно покриват клоните (буквално се придържат към тях по цялата дължина от всички страни). Дърветата са особено красиви по време на обилен цъфтеж - през май. Цветовете са бели, големи (до 4 см в диаметър).

Издънките са тъмно лилави на цвят, с леко мъх. Листата са зелени, с блясък, имат продълговата форма, много от тях са усукани в лодка, няма опушване, по ръба на листната периферия е слабо вълнообразна, с назъбено-крехтеста назъбеност. Дръжките са къси, не са космат. Прилистниците са големи, продълговати.

Сорт ябълка Long (Kitayka)

Снимка: Макарова Татяна, Кострома

За плодовете от сорта Dolgo е характерен изключително малък размер: обикновено теглото на ябълката варира от 11 до 16 грама, рядко плодовете достигат 20 - 25 г. Повърхността на кожата е гладка. Основният цвят на ябълките е жълт, покривният цвят е богат, плътен, червен, с дебел цвят на синкав оттенък. Формата на плода е яйцевидна или овално-конична. Отдалече ябълките наподобяват голяма червена слива. Дръжките са червеникави, тънки, със средна дължина, без пубертета. Чашката е доста голяма, затворена; в основата си малки враснали перли образуват хребет. Тръбата на под-чашката е със среден размер, не се наблюдава аксиална кухина. Чашелистчетата са доста дълги, тесни, заострени, в началото са затворени, след това се разминават отстрани. Чинийката не се произнася.

Пулпът е в кремав цвят, но по време на съхранението плодовете пожълтяват; често се намират червени ивици по линията на гнездото на семената. Структурата на пулпата е плътна, вкусът е сладко-кисел (винено-сладък), сочен, с подчертан аромат на слива. Като цяло вкусът на плодовете е задоволителен. Но много опитни градинари отбелязват, че вкусът на ябълките е доста добър, дори много приятен (което не е типично за декоративните ябълкови дървета). По отношение на химичния състав плодовете съдържат: захари (средна стойност 12,9%, но в зависимост от района на растеж, разпространението може да бъде от 9,7 до 18%), титруеми киселини (2,42%, диапазон - от 2,02 до 2 , 99%), танини (214 mg / 100 g, диапазон - от 145 до 291 mg / 100 g), аскорбинова киселина (30,8 mg / 100 g, диапазон - от 10,6 до 62,4 mg / 100 d), Р-активни съединения (281 mg / 100 g, диапазон - от 177 до 385 mg / 100 g).

Сорт ябълка Long (Kitayka)

Снимка: Макарова Татяна, Кострома

В зависимост от региона, плодовете узряват през втората половина на август - началото на септември. Качеството на съхранение на ябълките е ниско, срокът на годност на плодовете не надвишава 25 - 30 дни. По време на съхранението пулпата става ронлива и втечнена.Ябълките са доста подходящи за консумация в прясно състояние, но все пак основната цел на сорта е техническа обработка (компоти, конфитюр, вино и др.).

Ябълковото дърво е бързорастящо, плододаването започва на 3-4 години. Сортът е високодобивен, само дърветата плододават неравномерно. Средният добив е 174 кг от едно ябълково дърво, а в някои години реколтата от едно дърво може да достигне над 200 кг. Устойчивостта на краста е средна. Сортът е силно издръжлив на зимата и дори се препоръчва за отглеждане в райони с ограничени възможности за градинарство.

Основните предимства на ябълковото дърво Long са: висока устойчивост на замръзване, обилни реколти и непретенциозни грижи за дърветата.

Основните недостатъци са: изключително малък размер на плодовете, периодичност в плододаването, само задоволителен вкус на ябълките.

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Наталия, Москва
преди 4 години

Току-що изядох три тъмночервени ябълки, заедно със средата, които са почти невидими. 16 септември. Леко тръпчив, но приятен и с лек винен вкус. Очаквам с нетърпение какво ще е вкусно цялото сладко. Но те не могат да висят дълго време, те се разхлабват и губят сочността си, трябва да бъдат отстранени навреме. Дървото обаче е красиво от пролетта (цъфти - клони, листа не се виждат) до есента, когато ябълките узреят, те променят цвета си от ярко розово-жълт през червен до пурпурен. Тази година през цъфналото дърво минаха два силни сутрешни студа, цветята станаха кафяви, но реколтата все пак се състоя.

Татяна, Кострома
преди 4 години

Мразоустойчиво сливово ябълково дърво, много красиво в разцвет. Живее дълго време, дава плодове постоянно. Поддава се добре на оформяне, може да служи като декоративна украса на обекта. Плодовете се съхраняват 2 - 3 седмици, след което омекват. Най-добрата суровина за блат в електрическа сушилня.

Александър Назарово
преди 3 дни

Баща имаше тази ябълка в градината. Винаги имаше много плодове. използва се предимно за компот и конфитюр. Веднъж се опитах да сложа виното. Това е нещо! Светло розов цвят, страхотен вкус и какъв аромат. Когато се отвори бутилка вино, ароматът беше в цялата стая. Опитах се да сложа вино от други сортове. Виното се получи като в магазин. Все още помня този вкус и мирис на вино. Въпреки че са изминали повече от 30 години.

Домати

Краставици

Ягода