• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Brilla

Brilla е много ранен непоправим сорт градински ягоди (ягоди) за универсална употреба. То е отгледано през 2017 г. от италиански животновъди, които напоследък много зарадват любителите на ягодите с отлични новости. Така че Brilla се оказа прекрасна и започна бързо да набира популярност след появата си на пазара. Сортът се отличава с отличното си представяне, висок добив, много добър вкус на горски плодове, непретенциозност, устойчивост на болести и неблагоприятни метеорологични условия. Също така, новостта има добра зимна издръжливост и устойчивост на замръзване, което позволява успешно да се отглежда в условията на централна Русия и Беларус. С една дума, потенциалът на този италианец е огромен и въпреки все още краткото му съществуване, тя вече е успяла да спечели почетно място сред такива „гиганти“ от ранния сегмент на ягоди като Клири, Алба и Пчелен мед.

Растението е средно или високо, доста компактно, зеленината е добра. Кореновата система е мощна. Листата са тъмнозелени. Сортът е умерено обсебен, мустаците са силни и дебели. Дръжките са многообразни, образувани в големи количества, разположени на нивото на листата, но под тежестта на плодовете те потъват на земята. Цветовете са големи, идеално опрашени.

Плодовете на Брила са големи, имат отлично представяне, подредени са и хомогенни в общата маса, "едно към едно". Формата на плодовете е удължено-конична, правилна; по време на началото на плододаването могат да се наблюдават много големи екземпляри с неправилна форма, но процентът на такива плодове е изключително малък. Кожата е яркочервена с оранжев оттенък и красив лъскав блясък, който не потъмнява по време на съхранение и транспортиране на реколтата. Achenes жълти, малки, депресирани до средна дълбочина. Пулпата е със средна плътност, не е твърда.

Вкусът на ягодите е много добър. Плодовете са сладки, макар и да не са лишени от приятна ненатрапчива киселинност, вкусът е много хармоничен, ароматът е умерено изразен. Стойността на Brix (Brix - масова част на захарта) е 7,7, което е добър показател, но сортът не може да бъде класифициран като наистина сладък. Например дори Албионкойто не е известен със сладостта си, средният Brix е малко по-висок. Все още трябва да се отбележи, че количеството захар в плодовете ще варира значително в зависимост от региона на отглеждане, метеорологичните условия на сезона и нивото на земеделския произход. Brilla се появи на пазара не толкова отдавна, така че в момента няма конкретна гледна точка за нейния вкус сред градинарите и фермерите. Ако обобщим цялата налична информация, тогава можем да направим следния извод: вкусовите качества на ягодите са много добри за много ранен сорт с висока продуктивност. Напълно възможно е обаче тази италианка да не успее да впечатли с никаква „жар“, от друга страна, всичко зависи от предпочитанията на потребителя.

Brilla е призната за много успешна новост от италианските животновъди, идеална за търговска употреба. Плодовете са много красиви, еднакви, големи и привличат погледа на купувачите. Реколтата понася добре транспортирането и съхранението, докато пулпът не се различава в прекомерна плътност. Плодовете са добре отделени от дръжката, когато се берат, не текат или се набръчкват. Ягодите са гъвкави в употреба, добри пресни, идеални за всякакъв вид обработка. Също така плодовете понасят добре замръзване и размразяване. Отличен вариант би било да използвате тази ягода за украса на десерти.

Средното тегло на плодовете е около 30-35 грама, максималното тегло достига 50 грама. Плодовете не стават по-малки по време на процеса на плододаване, при първата реколта те, разбира се, са малко по-големи, но сортът се отличава с висок процент първокласни плодове, изравнени по тегло. Но заслужава да се отбележи, че Brilla има по-големи плодове от друга италианска новост в ранно узряване. Aprica, и, може би, е малко по-нисък от нея в добива на първокласни плодове. Големите плодове ще бъдат повод за радост за любителите на градинарите, докато големите плодове не винаги са желателни за фермерите.

Добивът на сорта е много висок; при добър земеделски произход тази цифра може да надвишава 1 кг плодове на растение. Не забравяйте обаче, че ягодите изискват много компетентни грижи, за да постигнат такива наистина впечатляващи резултати. При плододаването има две основни вълни, периодът на прибиране е доста дълъг, но не е удължен, плодовете узряват равномерно.

Сортът принадлежи към много рано, започва да узрява в средата на май, но не забравяйте, че времето за започване на прибирането може да варира значително в зависимост от климатичните условия на района на отглеждане. И тъй като Brilla може да расте в доста студени райони, разликата може да бъде доста значителна. По този начин сортът ще се покаже много рано в континентален климат, близък до родния му италиански.

Растенията имат добра жизненост, бързо се вкореняват и понасят добре различни негативни природни явления. Ягодите понасят добре горещината и сушата и се справят добре през студените и дъждовни сезони. Въпреки че, разбира се, неблагоприятните метеорологични условия във всеки случай ще повлияят на добива и вкуса на плодовете, този сорт обаче ще бъде по-малко засегнат от по-податливите сортове. Растенията обикновено понасят добре завръщащи се студове и зимуват добре в централна Русия, но в момента няма много конкретна информация за устойчивостта на замръзване и зимната устойчивост на ягодите, така че е твърде рано да се правят заключения. И все пак Brilla се счита за по-трайна от някои други италиански новости.

Сортът има отличен имунитет и е подходящ за биологично земеделие. Дори и в неблагоприятни сезони растенията остават устойчиви на основни болести по културите. Разбира се, не забравяйте за превантивното лечение. В селскостопанската технология ягодите не са особено взискателни, не се нуждаят от обилно хранене и внимателни грижи. За този сорт важи просто правило - колкото повече внимание отделяте на растенията и колкото по-високо е нивото на земеделския фон, толкова по-голяма е производителността на ягодите и по-вкусна реколта. Сортът може да расте на бедни и изтощени почви, както и на тежки почви. Подходящ за отглеждане в открит терен, тунели и оранжерии.

По този начин Brilla е друга обещаваща новост на италианските животновъди, обещаваща да се придвижи към лидерите на ранния сегмент от ягодовия асортимент. Сортът все още не е успял да се установи здраво на пазара, но вече е събрал голям брой възхитени отзиви. В него все още не са открити сериозни недостатъци, с изключение на високата цена на посадъчния материал.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода