• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Флорина

Флорина (Florina) - ремонтантно разнообразие от градински ягоди от ранен период на узряване за универсална употреба. Това е вторият сорт, получен по програмата за отглеждане на ягоди Flevo Berry, организирана от холандската компания Goossens Flevoplant. Първото въображение на същата организация беше сорт с много съгласно име - Флорин (Флорин). Не бъркайте тези две разновидности, тъй като те имат някои разлики, които ще бъдат споменати по-долу. Основно нашата героиня се различава от своя „брат“ по по-ранни периоди на узряване, подобрен имунитет и устойчивост на негативни природни явления, а също така има и по-висок добив. За съжаление, на руския пазар продавачите на разсад често бъркат тези две разновидности, така че бъдете изключително внимателни, когато купувате посадъчен материал.

Растенията с енергичен растеж бързо натрупват зелена маса и започват да раждат рано. Храсти със средна височина, доста разперени, добре облистени. Узулацията е умерена. Листата са големи и средни по размер, леко гофрирани, яркозелени на цвят. Ябълковите цветни дръжки са със средна дебелина, дълги, изправени, подложени под тежестта на реколтата. Цветовете са бели, големи.

Плодовете са големи, изравнени в общата маса, с много красиво представяне, подобно на плодовете Elsants... Плодовете имат правилна конична форма, много еднакви, едно към едно, шийката практически липсва. Кожата е яркочервена, атрактивен цвят с интензивен лъскав блясък. Реколтата не губи наситеност на цвета и блясък по време на транспортиране и съхранение, което прави Florina много обещаващо за търговско отглеждане за продажба на плодове. Achenes са жълти, малки, потънали до средна дълбочина. Пулпът е плътен, но не е твърд, без хрускане на ябълки при ухапване, поради което плодовете перфектно понасят транспортирането, без да се правят компромиси с потребителските качества.

Вкусът на този сорт е отличен, въпреки че според някои доклади той е малко по-нисък от ягодите Florin. Плодовете са сладки, с доста хармонична палитра на вкуса, не лишени от фин намек за киселост. Специалистите на германската компания Kraege оцениха вкуса на плодовете на 4-5 точки от 9, което по принцип е доста добро за високопродуктивен ремонтант. Пулпът е ароматен, въпреки че интензивността на аромата на Флорин е малко по-добра от нашата героиня. Реколтата е гъвкава в употреба, напълно подходяща за всякакъв вид обработка, е прекрасна прясна. Плодовете са подходящи за замразяване; при размразяване те няма да загубят формата си и няма да потекат. Сортът се е утвърдил като търговски, поради отличната транспортируемост на културата и неговата годност за дългосрочно съхранение. Плодовете не губят богатия си цвят и блясък и затова изглеждат невероятно на пазара, привличайки купувачи.

Средното тегло на плодовете през сезона е на ниво от 20-25 грама; при първите вълни на реколтата плодовете са малко по-големи. Сортът има равномерност на плодовете в общата маса, произвежда висок процент първокласни плодове, така че няма нужда да се страхувате от гигантски екземпляри или дреболии. Florina е наистина търговска ягода, има стабилно плододаване, произвежда едномерни големи първокласни плодове през целия сезон. Плодовете узряват едновременно, прибирането на реколтата не се забавя, което е много удобно за фермерите.

Добивът на ягоди е много висок, по-висок от този на Флорин, но силно зависи от нивото на земеделския фон и климатичните условия. По този начин разпространението в брой може да бъде много голямо - от 500 грама до 1,5 кг плодове на растение, въпреки че потенциалът на сорта обещава дори повече от 1,5 кг плодове на храст. На закрито този ремонтант се проявява като наистина високопродуктивен, доказващ стойността и перспективите си като търговски сорт.Връщайки се към сравнението, трябва да се каже, че ягодите на Флорин се приписват на огромни добиви (над 3 кг на храст), но това се оказа обикновен търговски ход. За Флорина няма такива огромни показатели в официалните източници и получаването на повече от 3 кг плодове от растение е много трудна задача, дори ако се отглежда на закрито и при контролирани условия.

Ягодите започват да узряват рано, от около третото десетилетие на май. Времето може да варира значително в зависимост от региона на растеж; в по-студените райони първите реколти ще започнат по-късно. При плододаването се различават две основни вълни: първата - през май-юни, втората - през юли-август. Този сорт е термофилен, така че ще показва по-високи добиви в топъл климат. По принцип сортът не е твърде чувствителен към лоши метеорологични условия, толерира топлина със суша и студ с дъждове, но в края на краищата подобни явления все пак ще повлияят на добива и вкуса на плодовете. Зимоустойчивостта на ягодите е средна; в студените райони е много желателно да има добър подслон на растения за зимата. Също така храстите могат да страдат от обратни студове през пролетта.

Имунитетът на Флорина е много добър, тя е изключително рядко засегната от основните заболявания на културата, плодовете не страдат от сиво гниене дори през сезони с лоши метеорологични условия. Разбира се, не забравяйте за превантивното лечение. Ягодите също нямат специални предпочитания към почвите, въпреки че колкото по-добър и богат е съставът на почвата, толкова по-голяма е продуктивността на растенията. Сортът е чудесен за отглеждане на закрито, в контейнери. При контролирани условия ягодите са в състояние да разгърнат пълния си потенциал.

Флорина не е особено взискателна в селскостопанската технология, не изисква много внимание. За успешното отглеждане на тези ягоди се прилага едно просто правило - колкото по-добре се грижите за растенията, толкова повече можете да очаквате. Потенциалът на сорта е силно зависим от нивото на земеделския произход. От характеристиките може да се различи, че тази ягода силно не харесва удебеляването, изисква по-голяма площ на хранене. Останалата част от земеделската технология не се различава от стандартната, типична за отглеждането на ремонтанти.

Флорина е обещаващ търговски сорт с отлични добиви, отличен имунитет и добър вкус. Плодовете се отличават с изключителното си представяне, което несъмнено е поразително предимство на сорта, което го прави идеален за търговска употреба. Сред недостатъците може да се откроят не особено висока устойчивост на зимата и устойчивост на замръзване, както и объркване с имената. И последният нюанс е наистина сериозен, така че преди да закупите ягодов посадъчен материал, проверете дали ви се предлага точно това, което очаквате.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода