• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Крушов сорт Красулия

Красулия е ранна лятна круша от селекцията на Южноуралския изследователски институт за отглеждане на плодове и зеленчуци и картофи (съкратено GNU YUNIIPOK, Челябинск). Отглежда се чрез хибридизация на 2 сорта - Късно x Малко радост. Автор на сорта е Е.А. Фолкенберг. През 1987 г. разсадът е разпределен в елита. През 2002 г. сортът е райониран в района на Урал.

Крушов сорт Красулия

Насажденията на тази круша се намират главно в уралския и западносибирския регион: в допълнение към насажденията на експерименталните полета на самия YUNIIPOK, Krasula се отглежда както за промишлено производство, така и за лични цели от любители градинари.

Дърветата са средни по размер и имат средна сила, достигайки височина от 4 метра. Короната е със средна височина и заоблена, леко разперена; клоните са подредени компактно и имат права форма, краищата са насочени нагоре, когато напуснат багажника, образуват почти прав ъгъл. Отличителна черта на този сорт е наличието на тръни в короната, което до известна степен усложнява събирането на плодове. Цевта е заострена и леко навита. Кората на ствола и основните клони е зеленикава на цвят, с обелване. Плододаването е от смесен тип: плодовите образувания са завързани на прости и сложни пръстени, къси плодни клонки, понякога дърветата дават плод на прирастите от миналата година.

Крушов сорт Красулия

Цъфтежът се случва в средния период: от 15 до 20 май. Най-добрите опрашващи сортове: Rainbow, Северянка.

Издънки със среден размер, прави, космати, кафяви на цвят. Листата са средно големи, широки, закръглени, зелени на цвят, с късо заострени върхове и малки гребенести ръбове. Листна листка без пубертета, с леко жилаване и изкривяване надолу. Дръжките са доста дебели, дълги и рунести. Прилистниците са големи, ланцетни.

Цветните пъпки са големи, с продълговата форма. Цветовете са големи, много ароматни, с малка чаша, бели на цвят. Венчелистчетата са с овална форма. Колона от плодници със среден размер; стигмите са на нивото на прашниците.

Крушов сорт Красулия

Плодовете на крушата Krasul са малки, под средния размер (с тегло средно 90 g, най-големите екземпляри не надвишават 120 g), средни едномерни, сплескани заоблени, подобни на бергамот. Кожата е нежна, мазна, с гладка повърхност и лъскав блясък. В момента на узряване плодовете са зелени, покривният цвят заема по-малка част от плодовете под формата на червен руж. В периода на зряла консумация основният цвят става зеленикаво-жълт, а покривният цвят вече се разпространява върху значителна част от плодовете под формата на ярко виолетов или тъмночервен руж. Като цяло, външно плодовете изглеждат много привлекателни, което се отразява в името на сорта. Подкожните точки са ясно видими, присъстват в голям брой и са сиви на цвят. Дръжките са къси, с права форма. Фунията отсъства; на нейно място се образуват израстъци с неопределена форма, което е една от сортовите характеристики. Семенните камери са с малки размери, полуотворен тип. Тръбата на под-чашата е доста дълга и тясна по форма. Семената са големи, широки, тъмнокафяви.

Крушов сорт Красулия

Пулпата с кремообразна сянка, рохкава структура, полумаслена, нежна, много сочна, средно ароматна, отлично богат сладък вкус с лек пикантен послевкус. В 5-степенна дегустационна скала вкусът на сорта се оценява на 4,7 точки. При сравнителна оценка на вкуса със сорта Краснощекая (плодовете му бяха донесени от Ботаническата градина Никитски), плодовете Красули се оказаха по-вкусни.По отношение на химичния състав плодовете на тази круша съдържат: сухо вещество (13%), количеството захари (11,2%), титруеми киселини (0,49%), аскорбинова киселина (8,5 mg / 100 g). Основната цел на плодовете е да се консумират пресни и под формата на сокове.

Плодовете узряват през първата половина на август (7 дни по-рано от Северянка). Крушите се съхраняват за кратко време, около 10 - 12 дни, в хладилник - максимум 15 дни.

Сортът е бързорастящ, по време на плодните дървета навлизат 4 - 5 години след засаждането в градината. Високодобивни, на възраст 10 години, дърветата дават до 40 кг плодове. Зимоустойчивостта е висока. Устойчивостта на основни болести и вредители е добра: за всички години на наблюдение не е регистриран нито един случай на струпясване, кърлежи от круши и бактериални изгаряния.

Сортът се размножава чрез инокулация върху разсад на усурийската круша.

Препоръки за грижа за дърветата: подрязване, образуващо корона през първите години на растеж, след това санитарно; 20-25 годишните дървета ще се възползват от резитба против стареене. Схема на засаждане в градината 6 × 3 m.

Основното предимство на крушата Krasul: много красиви, елегантни плодове с висок вкус.

Сред малките недостатъци: недостатъчно голям размер на плодовете и наличие на тръни в короната.

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Елена, Оренбургска област
преди 3 години

Засадихме круша Красула (джудже) през 2016 г. През есента имаше 3 плода. През 2017 г. вече имаше 15 парчета. Плодовете са красиви, но малки. Крушата не плете, сладка. Но не бих казал, че е сочен. Бързо се влошава. Те засадиха едновременно Чижовская и Свердловчанка. Сред тези три, Красулия харесва най-малко от гледна точка на вкуса.

Оренбург
Преди 1 година

Засадих круша Красула. Не расте особено, плодовете са жълти, има лек тен, вкусът не е много сочен, без киселост, не плете, със захар е по-нисък от сортовете Лада и Скороспелка Мичуринская. Плодовете са по-кръгли, тегло 90 g.

Юлия Оренбургска област
Преди 5 дни

Тази круша расте седма година. Започва да дава плодове от третия. Вкусна, сладка, мека, без стипчивост, кожата е тънка, съхранява се една седмица, може би малко повече, но това е летният сорт. Не замръзва, не се разболява, узрява до 20 август. Красива Красулия, много сме доволни.

Домати

Краставици

Ягода