• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша Griot Москва

Черешовите новости със сигурност са добри, тъй като селекцията не стои на едно място, а сортовете, които се появиха през последните години, са подобрили характеристиките. Но как ще се държат при неблагоприятни метеорологични условия все още е въпрос. Но старите сортове, изпитани от времето и капризите на времето, заслужават място в градината. Те включват Гриот от Москва, който спечели уважение от градинарите в Московския регион. Автор на черешата е известният учен Х.К. Еникеев. Именно той успя да изолира и избере клонинг на Гриот Остхайм. В Държавния регистър на селекционните постижения на Русия тогавашната новост е въведена през 1959 г. и е получена за отглеждане в Централния регион (Москва, Тула, Брянск, Смоленск, Владимир, Иваново, Калуга и Рязан). Вярно е, че заявлението за извършване на сортоизпитване е подадено по-късно, през 1963 г. Кандидатът и създателят на сорта е Всеруският институт за селекция и технологии на градинарството и разсадника.

Описание

Културата принадлежи към групата на храстовидните череши. Силата на растежа е средна, възрастното дърво достига височина от 2,5, понякога 3,0 метра. Увисналите тънки клони образуват плътна корона със сферична или широко кръгла форма. Кората на леторастите е кафеникаво-кафява, със сивкав цвят. Листата са със среден размер, обратнояйцевидни, с двойно назъбен ръб, удължен заострен връх и клиновидна основа. Листната пластина е тънка, с матова повърхност, ярко зелена. Дръжката е със средна дължина и ширина. Плододаването на сорта настъпва предимно с едногодишен прираст.

Костите на московския Гриот са заоблени, понякога леко сплескани. Среден размер, тегло 3,0 - 3,5 грама. Кожата е тънка, нежна, лъскава. На етапа на потребителската зрялост плодовете придобиват тъмночервен или черно-червен цвят с едва забележими подкожни точки. Пулпът е тъмночервен, много сочен, нежен, средно плътен. Вкусът е сладко-кисел, по-скоро за любител. Сокът е тъмночервен. Камъкът е светлокафяв, кръгъл или леко овален, със среден размер, лесно се отделя от пулпата. Дръжката е дълга и тънка. В точката на прикрепване към костите може да има леко оцветяване на антоцианин. Отделянето от плода е мокро. 100 грама целулоза съдържа: сухо вещество 13%, захари 10,6%, киселини 1,5%.

Характеристики

  • Черешата има добра зрялост. Дървото формира първата си реколта 3-4 години след засаждането;
  • цъфтежът настъпва през второто десетилетие на май, така че връщащите студове не са голям проблем;
  • по отношение на узряването сортът е в средата на сезона. Плодовете узряват в средата на юли;
  • сортът се оценява заради стабилната и годишната си плодоносна способност;
  • Московският Griot не блести с високи добиви, но всяка година малко растение носи около 8,6 кг на дърво, което е показател за средната производителност. От един хектар се получават 6,0 - 8,0 тона. В най-благоприятните години добивът беше 15,5 кг от дърво;
  • по отношение на зимната издръжливост сортът е много по-издръжлив в сравнение с родителския Гриот Остхайм. Но при тежки зими този показател все още е недостатъчен, тъй като се наблюдава замръзване не само на плодните пъпки, но и на вегетативните части;
  • имунитетът не е достатъчно висок. От родителя, нашият герой предаде средната устойчивост на кокомикоза, забележими лезии могат да бъдат забелязани в неблагоприятни години. Устойчивостта на монилиоза е още по-ниска;
  • транспортабилността и качеството на съхранение са ниски. Черешите са много сочни, а освен това отделянето е мокро;
  • начинът на използване на културата е универсален.Плодовете в естествената им форма са полезни за здравето, но вкусът е малко кисел. Поради това мнозина класифицират сорта не като трапезен, а по-скоро като технически сорт. Наистина реколтата е много подходяща за преработка.

Опрашители

Московският Griot, за съжаление, е безплоден. За да помогне на сорта да формира пълна реколта и да подобри качеството на плодовете си, градината се нуждае от подходящите опрашители, които да цъфтят едновременно със сорта. Те включват розовата колба, Любская и Владимирская... В някои източници има информация, че описаният вид сам по себе си е добър опрашител.

Агротехника

За да може растението да зарадва с добив и трайност, трябва да знаете някои от нюансите на засаждане и грижи. Черешите се засаждат през пролетта. Разстоянието до съседното растение е 2 метра, разстоянието между редовете е 2,5 метра. Нашата героиня обича слънцето, затова изберете най-осветения сайт. Изискванията към почвите са както следва: киселинността трябва да бъде неутрална; по отношение на структурата почвата е за предпочитане да е рохкава, пропусклива, питателна. Замърсените почви не са подходящи, затова се уверете, че водната маса в определената зона е под 1,5 метра от повърхността. Ниско разположените площи и ями не са подходящи за засаждане, там е влажно и там се натрупва студен въздух, поради което културата постоянно ще боли. Особено внимание трябва да се обърне на превантивното лечение, като се вземе предвид липсата на устойчивост на болести. Характеристика на тази череша е образуването на голям брой издънки. От една страна, това усложнява грижите, но от друга страна, ви позволява бързо да умножите културата, ако е необходимо.

Griot Moscow е отличен сорт, райониран в Централния регион на Русия. Надеждната култура издържа добре на студеното време и радва със стабилна реколта. Всичко това прави растението популярно и доста разпространено в Москва и Московска област. Дървото е малко, удобно за грижи и прибиране на реколтата, освен това ще помогне за опрашването на такива добре познати сортове като Владимирская и Любская (които могат да бъдат засадени, за да опрашват нашата героиня). Разбира се, има и недостатъци, на първо място, това е недостатъчна устойчивост на монилиоза, която при влажно време може да отслаби едно дърво преди настъпването на зимния период. Освен това вкусът на черешите се смята от мнозина за прекалено кисел, но плодовете са отлични за преработка.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода