• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешов сорт Владимирская

Владимирская е стар сорт череша, широко разпространен в Русия със средно узряващи плодове.

Черешов сорт Владимирская

Предвид дългата история на развитието на сорта е трудно да се реконструира точния му произход. Според общоприетата версия той е доведен със себе си във провинция Владимир от скитащи монаси от южните страни (Гърция, Киев). Първите разсад не бяха особено издръжливи, затова монасите положиха големи усилия да ги отгледат. След успешната аклиматизация на сорта, черешовите градини започват да се засаждат не само във Владимирските земи, но и в съседните провинции. Този вид земеделие е спечелил особена популярност в самия град Владимир, както и в Ярополч (днешни Вязники). В онези дни беше обичайно да се засаждат череши по склонове и хълмове, тук те издържаха най-добре студените зими. Когато засаждали храсти на равен терен, определено трябвало да бъдат заровени в сняг. Интересен факт: през 19 век Владимир се класира на първо място по броя на черешовите градини (а те бяха около 400!). И до днес Владимирската череша е един от основните символи на този регион. Във Владимир през 2014 г. дори й е издигнат паметник.

В продължение на няколко години сортът се размножава с помощта на смукатели и семена. Следователно в момента тази култура има голямо разнообразие от форми. Всъщност Владимирската череша днес действа като колективна концепция на всички съществуващи клонинги и разсад с техните положителни и отрицателни признаци и свойства. Често можете да чуете други имена на сорта - Вязниковская, Горбатовская, Доброселская, Избилецкая, Подителева.

Черешов сорт Владимирская

От 1947 г. този сорт е райониран в Северозападната, Централната, Волго-Вятската, Централна Черноземна и Средна Волга.

Това е типична многостеблена черешова череша със собствена коренова система. Височината на храстите варира от 2,5 до 5,0 метра или повече. В присадената форма се образуват едно щамповани дървета. Кората на ствола и скелетните клони е пепелявосива на цвят, с надлъжни пукнатини, люспест тип. Короната се характеризира със заоблена форма и слаба зеленина отвътре, с възрастта тя се разпространява, плаче; скелетните клони са възходящи, когато напуснат багажника, образуват ъгъл от 50-60 градуса. Едногодишни клони, увиснали, жълтеникаво-кафяви на цвят, по-близо до основата, покрити със сребрист цвят. Вегетативните пъпки са с малки размери, конична форма, отклоняващи се от издънката; генеративните пъпки са с овална форма.

Листата са средно големи (8,3 × 3,9 см), тъмнозелени, матови, продълговато-овални или продълговато-яйцевидни, с леко заострена основа и постепенно заточен връх, краищата на листата са двойно назъбени, назъбени. Листната пластинка е сгъната като лодка по главната жилка, което е характерна черта на листата на тази череша. Дължината на дръжките е 1,2 см, дебелината е средна, цветът е значителна антоцианинова пигментация. Жлезите са малки, тъмночервени, обикновено разположени на дръжката в основата на листа в количество 1 - 3 парчета, по-рядко в основата на листа. Съцветията включват 5 - 7 цветя със среден размер (2,8 см), с форма на чинийка, с широко овален и леко раздвоен връх. Венчелистчетата се докосват. Клеймото на плодника е на едно ниво с прашниците, дължината на колоната е 0,8 см, нишките на тичинките са 0,5 - 0,6 см. Чашата е с форма на чаша, от слънчевата страна на цвета на антоцианина. Цветоноса с цъфтеж на антоцианин, с размери 1,8 - 2,3 см.

Черешов сорт Владимирская

Сортът се характеризира с плододаване като храстовидни череши: повече от 80% от плодовете са вързани на едногодишни клони.

Vladimirskaya черешови плодове от малки (12,1 × 13,7 × 12,5 mm) до средни размери (16 × 20 × 17,5 mm), с тегло от 2,5 до 3,4 грама, плоска кръгла форма, леко компресирани със страните на коремния шев; върхът е кръгъл; фунията е плитка, стегната; коремният шев е слабо видим. Кожата е черно-червена, покрита с множество сиви точки.Пулпът е тъмночервен, плътна структура, влакнеста консистенция, ароматен, много добър хармоничен сладко-кисел вкус (с преобладаване на киселостта). Гъст сок, тъмно черешов цвят. Костилката е малка (с тегло 0,3 g, с размери 10 × 8 × 7 mm), кафява на цвят, широко овална до яйцевидна форма, лесно се отделя от пулпата, заема 8,3% от общото тегло на плодовете. Стъблото е тънко, на дължина - от 2,9 до 4,5 см, от напълно узрели плодове се отделя много лесно, със сухо отделяне.

По химичен състав плодовете, отглеждани в северните ширини (Санкт Петербург), съдържат: сухо вещество (16,4%), количество захари (10,9%), свободни киселини (1,7%), аскорбинова киселина (26, 6 mg / 100 g fr wt). Горските плодове, отглеждани в Краснодарския край (Майкоп), съдържат: сухо вещество (18,5%), количество захари (11,46%), свободни киселини (0,67%), аскорбинова киселина (4,6 mg / 100 g) ... Плодовете са високо оценени по дегустационната скала поради отличния си вкус. По отношение на употребата сортът е универсален, подходящ за производството на висококачествени преработени продукти (бързо замразяване, сушени плодове, консерви, компоти).

Черешов сорт Владимирская

Черешата е в средата на сезона. В условията на централна Русия плодовете узряват в средата на юли. Освен това сортът се характеризира с не едновременен (продължителен) процес на зреене на череша. Закъсненията в прибирането на реколтата могат да доведат до проливане.

Ранната зрялост е добра: присадените растения започват да плододават от 2 до 3 години след засаждането.

Зимоустойчивостта на дърветата обикновено се оценява като добра, но при ниски температури през зимата са възможни значителни увреждания на генеративните пъпки, което от своя страна води до намаляване на добива. Според наблюдения за 10-годишен период в условията на Ленинградска област нивото на замръзване на генеративните пъпки достига средно 1,1 пункта и в някои години варира от 1 до 3 точки. Това обстоятелство предотвратява разпространението на тази череша в северните райони на централна Русия.

Нивото на продуктивност на Владимирская се влияе значително от 2 фактора: площта на растеж и метеорологичните условия по време на зимуването. Като цяло продуктивността на сорта се характеризира с умерена до добра. В благоприятни години, в условията на централна Русия, храстите (по време на пълно плододаване) дават до 20 - 25 кг плодове, а в северните ширини (например в Ленинградска област), само не повече повече от 5 кг могат да бъдат събрани от 10-годишно растение.

Сортът има среден период на цъфтеж (началото на май), периодът от началото на цъфтежа до началото на узряването е 60 дни. Дървото е самоплодно. Сред най-добрите опрашители на Владимирская се различават сортовете: Amorel pink, Vasilievskaya, Griot Moscow, Lotovaya, Lyubskaya, Fertile Michurina, Rastunya, Pink бутилка, Turgenevka, Black потребителски стоки, Pink shubinka.

Размножаването е възможно чрез подраст.

Владимирская череша е придобила широка популярност не само сред частните градинари-аматьори. В централна Русия често се използва за екстензивни промишлени насаждения. Този сорт е от ограничен интерес за по-северните райони, както и за южната зона на овощарство.

Основното предимство на сорта е признато като висококачествени плодове с универсална употреба.

Сред значителните недостатъци е не много високото ниво на устойчивост на замръзване на генеративните пъпки. Освен това сортът е склонен към гъбични заболявания (кокомикоза, монилиоза).

Заслужава да се отбележи също така, че поради голямото разнообразие от форми на този сорт е необходим подбор на високодоходни клонинги с най-добрите биологични и икономически показатели.

4 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Леонид
преди 5 години

Отглеждам тази череша на сайта си повече от 10 години. По време на периода на използване практически няма оплаквания за това. Най-плодородни сред всички храсти са тези, засадени в смес от черна почва и пясък. Зимува добре при студове до минус 20 ° C, без видими повреди по леторастите. Понася и пролетни студове по време на цъфтежа и засичане на плодове. Той не губи свойствата си при отглеждане на разсад от семена. Плодовете с подчертан аромат и приятна киселинност се транспортират добре, запазват външните и вкусовите си качества 3 - 5 дни след прибиране на реколтата.

Капитолина, Ивановско
преди 3 години

Живея в Ивановска област, която граничи с Владимирска област, и мисля, че затова този сорт е доста разпространен тук. Въпреки че, както ми казаха местни старожили, тук имаше зими, когато почти всички черешови дървета измръзнаха (област Иваново е дори северно от област Владимир). Моята череша е на осем години. Какво мога да кажа? Обичам вкуса му. Плодовете са тъмни, едри, сочни. Но, за съжаление, това не ме радва с големи реколти, никога не съм готвила сладко от него, тъй като имам достатъчно само за храна. Преди две години се появиха измръзващи пукнатини след зимата, те трябваше да бъдат третирани. И това лято, 2017, изобщо не даде плод, защото пролетта и лятото бяха твърде студени. Мисля, че този сорт е по-подходящ за по-южните региони.

Елена, Самара
преди 3 години

Съгласен съм, Владимирская е много стар сорт. Но не съм съгласен с факта, че е широко разпространен. Къщата ни беше купена преди повече от 40 години и в градината вече имаше череша - един сорт беше най-вкусен, най-обилен, като цяло, най-много ... Доколкото си спомням, всички съседи и приятели похвалиха нашите череши - никой няма такава Това беше. И има за какво да се похвалим - узрелите череши са много тъмни и апетитни, сладки, с лека киселост, "месести". В заготовките - наслада: компоти и сладко с отличен цвят и вкус, замразени - плодовете не се разпространяват и не губят вкуса си. Но тази череша се оказа голям недостатък - тя се размножава с трудност и нежелание, така че те потърсиха разсад в разсадници и градинари, за да подновят старите си насаждения - тогава разбраха, че нашата череша се нарича Владимирская и е почти невъзможно за да го намеря ... трябваше да науча ваксинации ... Сорт с много вкусни горски плодове, но е стар и силно податлив на монилиоза, поради което вероятно е широко заменен с нови, по-устойчиви на болести растения.

Ярослав, Шостка, Украйна
преди 3 години

В градината растат две такива череши, вече много големи, може би по-високи от втория етаж. За да дам плод силно, няма да казвам, случва се да събера няколко литра череши, а добрата реколта е 10 литра. Но напоследък засадих слива до тях и забелязах, че онези страни, които са най-близо до слива, са много осеяни с череши, освен това има много по-малко безплодни цветя. Предположих, че опрашването със сливи помага на тази череша да се залепи по-добре, не усетих намаляване на плодовете. Що се отнася до слива, аз засадих Alenka, големи сливи, въпреки че дървото ще бъде едва на четвъртата година. Не замръзва дори когато е по-малко от минус 20 градуса през зимата.

Домати

Краставици

Ягода