• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Ася

Хибридната форма на гроздето, наречена Asya, е висококачествен трапезен сорт, отгледан през 2000-те в Украйна от националния селекционер Виталий Загорулко от регион Запорожие. Инженер по образование и първоначална професия, Виталий Владимирович започва да отглежда "слънчевите плодове" още по съветско време, а през 90-те години също решава да се включи в експерименти за хибридизация на културата. Резултатите от тази работа бяха толкова успешни, че с течение на времето подборът напълно привлече вниманието на изследователя. Благодарение на най-високата производителност в тази област, Загорулко през последните години се превърна в автор на десетки свои великолепни деца, спечелили признанието на много аматьори и индустриални работници както в родината му, така и в цялото постсъветско пространство. Много от тези хибриди редовно получават награди на индустриални изложения и състезания, а някои дори успяват да преминат строг държавен тест и в резултат са включени в официалния регистър на сортовете, препоръчани за отглеждане.

Една от много обещаващите форми е нашата героиня, получена от селекционера чрез кръстосване на сложноустойчивия украински сорт Деметра, с отлична красота и привлекателност на плода Дунав, произхождащ от България. В същото време всеки от родителите е предал своите положителни качества на потомството, в резултат на което в Ace са съчетани отлични естетически и гастрономически характеристики със сравнителна непретенциозност в отглеждането и повишена устойчивост на неблагоприятни условия на околната среда.

Муха в мехлема в тази „идилия“ е функционално женският вид цветя от сорта. Това създава определени трудности при осигуряването на пълно опрашване на съцветията му, което налага поставянето на бисексуални сортове наблизо с достатъчно поленово плодородие и цъфтеж едновременно. Тези неприятности обаче не са напразни, защото благодарение на тях растенията са готови да представят на своите собственици постоянно високи добиви от великолепно грозде.

Агробиологични свойства

Силата на растеж на самокоренените храсти е висока, присадената - средна. Короната на младата издънка е затворена, без забележимо косменост. Младите листа са жълтеникаво-зелени, с лека пигментация на антоцианин по ръба. Пълно оформеният лист е голям, с форма на сърце, обикновено се състои от пет дяла, между които има доста силна дисекция. Профилът на листните пластинки е вълнообразен, често с увиснали ръбове на лобовете, повърхността е гладка, цветът е тъмно зелен, със светли жилки, които се открояват на този фон. Горните странични изрези са дълбоки, най-често отворени под формата на лира или подобни на цепка със заострено дъно. Долните прорези са много по-плитки, обикновено във формата на ъгъл на връщане или едва очертани. Врезът на дръжката е широк, сводест или ланцетен, по-рядко лировиден с остро дъно. Дръжките са със средна дължина, зеленикави с надлъжни ивици с червени тонове. Зъбите по краищата на листата са умерено големи, предимно триъгълни с прави или леко извити ръбове и заострени върхове. Цветята от женски тип обаче при наличието на редица опрашители гроздовете се оформят цялостни и плодовете не се белят. Масово отделяне на цветя и яйчници също обикновено не се случва. Ръстът на текущата година узрява напълно и навреме. В същото време лозата става кафява с червеникав оттенък.

Узряващите гроздове са конични или цилиндроконични, удължени. На дължина те могат да достигнат 40 сантиметра или повече, а средното тегло варира от 700 до 1000 грама. Най-забележителните от тях надвишават тегло от един и половина килограма. Структурата на четката на Ася е умерено хлабава, така че гроздето да не се мачка под въздействието един на друг, да не се деформира или да се повреди. Питите са достатъчно здрави, за да издържат на тежки плодове, дълги, разклонени, светлозелени на цвят.Плодовете много приличат по основните си параметри на родителския сорт Дунав, имат големи размери, обратнояйцевидна форма и много елегантен червено-виолетов цвят. Обичайното им тегло е 13 - 14 грама, а отличната еднородност придава страхотен външен вид на купчината. Повърхността на гроздето е покрита с лесно изтриваем восъчен слой. Пулпът на плодовете е доста плътен, месест, има хармоничен, типично гроздов вкус, но за съжаление, той не блести с ярки тонове в аромата. Количеството захари в сока, изцеден от плодове, е доста добро - 17 - 19 g / 100 ml, титруемата киселинност е ниска - 4 - 5 g / l. Кожицата на плода е тънка, почти незабележима при дъвчене. Броят на семената не надвишава 2 - 3 броя. Поради големия обем гроздова каша, присъствието на семена в тях не оказва значително отрицателно въздействие върху вкусовите характеристики и като цяло хибридът заслужава високи оценки по време на дегустацията.

Реколтата се използва предимно за прясна консумация. Неговата отлична презентация му позволява да бъде търсена сред купувачите. Поради тази причина хибридът е интересен за търговските лозари. В допълнение към факта, че Ася не остава на рафтовете, производителите са впечатлени от добрата й транспортируемост, която позволява транспортирането на събраните гроздове на дълги разстояния без риск от повреда, проливане на плодове и влошаване на външния им вид. Е, не можем да не споменем, че, позовавайки се на ранните средни сортове, нашата героиня успява да узрее преди масовото навлизане на евтино грозде от стари сортове на пазара, което също е сериозно предимство в очите на фермерите. В частните домакинства лозарите-любители оценяват непретенциозността на формата и нейната висока производителност. Често излишната реколта се използва успешно тук при консервиране, приготвяне на консерви, компоти, конфитюри и маринати от сладки плодове. Тези продукти неизменно се отличават със забележителната си пълнота на вкуса и богатството на цвета.

Вегетационният сезон в Аси обикновено продължава 120 - 130 дни, а в традиционните лозарски райони прибирането на реколтата започва в края на второто десетилетие на август. През времето, изминало от момента, в който пъпките цъфтят през пролетта до настъпването на подвижна зрялост, сумата на активните температури е 2600 - 2700 ° C, което отваря перспективите за отглеждане на хибрид за лозя в средната зона на страната с гаранция за пълно и годишно узряване на реколтата. Северната граница на потенциалната зона на разпространение на сорта в открито поле може да се счита за географската ширина на такива градове като Липецк, Тамбов и Орел. В този случай трябва да се вземе предвид средната устойчивост на замръзване на нашата героиня, която не надвишава минус 21 ° C. Поради тази причина дори на юг се отглежда с подслон на растения за зимата, а в случай на преместване на север е необходимо да се извърши защита от студ със специални грижи.

Доходността на зрели, добре развити храсти е възхитителна. С добри грижи те могат лесно да „издърпат“ до 20 кг грозде. Въпреки това, поради генетично детерминираната едроплодна форма и значителен брой четки, положени върху леторастите, съществува голям риск от претоварване на растенията. Най-безобидните му прояви могат да бъдат намаляване на енергията на растежа на издънките, забавяне на узряването на лозата и реколтата, появата на водниста консистенция на плодовете. Ако тези признаци бъдат пренебрегнати, последиците могат да бъдат по-тежки, до смъртта на храстите, отслабени от дългосрочни претоварвания. За да се предотврати това, ежегодно трябва да се извършва задълбочено нормиране на растенията по издънки и реколта. Пролетното подрязване на плодови стрели се препоръчва за 6 - 8 очи, последвано от фрагмент от безплодни и слаби лози. На продуктивните издънки не остава повече от една четка след цъфтежа.

Устойчивостта към гъбични заболявания е средна и поради това борбата срещу патогените може да бъде ограничена до две или три превантивни лечения с фунгициди. Плодовете са повредени от оси, от които много производители предпазват, като поставят гроздовете в специални торби, където плодовете са в безопасност до прибиране на реколтата.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода