• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Маникюр пръст

Маникюр с пръсти (Manicure Finger), което означава „поддържан пръст“ - е много популярен в чужбина, а през последните години у нас, живописно разнообразие от трапезно грозде с произход от Страната на изгряващото слънце. Той получи името си за продълговатите зеленикаво-златисти плодове с червеникава пигментация на върховете, които всъщност приличат на нокти с маникюр.

За да го получат, японски изследователи са кръстосали два местни сорта Unicorn и Baladi през 1984 година. След като засяха хибридни семена, през 1988 г. те избраха нашия герой от общия брой разсад именно заради декоративния му ефект, който изуми животновъдите след първия плод. Благодарение на тази визуална привлекателност сортът бързо се разпространи в страните от Източна Азия и след като веднъж в Китай, оттам започна триумфалното си шествие по света. През 2000-те години формата също попада у нас и интересът към нея се оказва толкова голям, че лозарите са готови да платят много големи суми за заветните разсад.

С течение на времето вълнението започва да намалява донякъде, което до голяма степен се улеснява от осъзнаването, че освен великолепните естетически свойства на плодовете има и икономически. И тук пръстът за маникюр вече не изглежда толкова уверен. По-специално, той се отличава с известен деликатес по отношение на устойчивостта на лозата на зимни студове, както и устойчивост на често срещани гъбични заболявания. Освен това не може да се похвали с ранно навлизане в плододаване и дори след като е започнал да образува гроздове, неприятно изненадва своите собственици с много скромни показатели за добив през първите години.

Подобни противоречия объркват лозарите. Тези от тях, които тепърва планират да засадят сорт в своя район, започват да се съмняват в целесъобразността на подобна стъпка. Собствениците на екзотичния хибрид бяха разделени на два лагера - някои напълно защитават домашния си любимец, други заплашват да го изкоренят или да го присадят отново. Но както и да е, армията от фенове на японския гост продължава да бъде доста впечатляваща и дори постепенно да разраства нови членове.

Агробиологични свойства

Растенията имат много висока жизненост и сила на растеж. Короната на млада издънка е гладка, лъскава, без косменост. По него могат да се появят антоцианинови тонове и млади листа. Типичният лист е голям, закръглена форма, състои се от три или пет дяла, дисекцията между които е доста силна. Повърхността на листа е мрежесто-набръчкана, наситено зелена с изпъкнали светли или леко розови вени, краищата на лобовете често са повдигнати нагоре. Горните странични изрези са дълбоки, с отворен процеп или имат формата на връщащ се ъгъл. Долните прорези са много плитки, често едва очертани, предимно V-образни. Дръжката на дръжката е отворена лировидна или сводеста, със заострено дъно. Дължините на дръжките не надвишават размера на основната жилка на листата; цветът им е зеленикав, често с червеникави петна. Зъбите по периметъра на листната пластина обикновено са големи, но с неравномерни размери, триъгълни и с форма на трион, със извити ръбове и заоблени върхове. Цветовете са двуполови, което им позволява да се опрашват със собствен прашец без излишни затруднения дори при неблагоприятни метеорологични условия по време на цъфтежа, образувайки добре изпълнена четка без тенденция към грахови плодове. Разпръскване на съцветия и яйчници зад японския герой също не е забелязано. Ръстът на текущата година узрява бавно и далеч не по цялата дължина. Зрялата част на леторастите става кафява.

Маникюрните пръстови клъстери могат да достигнат много значителни размери, дълги до 30 - 35 см и тежащи до един и половина килограма, но основното условие за това е натрупването на големи количества многогодишна дървесина от храста, което се постига само в зряла възраст.Четките на първите реколти, които се появяват едва през третата - четвъртата година след засаждането, са относително малки - с тегло 300 - 500 грама, след това едроплодните нарастват всяка година. Дължината на тревистия гребен е умерена, цветът е зеленикав, често с антоцианинови включвания. Плодовете, до 70 - 100 на клъстер, са великолепни на външен вид. Формата им е удължено-извита, на дължина те могат да растат до 50 мм, в диаметър 20 мм. Средното тегло на гроздето е 12 - 14 грама, някои достигат до 20 г. Цветът, както вече споменахме, е много оригинален - преминавайки от златист до червен на върха. В същото време, след пълно узряване, цялото зрънце може да придобие напълно червен цвят с по-тъмен ръб. Пулпът на плодовете е доста плътен, месест, някои производители дори отбелязват неговата хрупкавост, когато се дъвчат. Вкусът е приятен, хармоничен, без сурови нюанси в аромата и послевкуса. Плодовете се отличават с добро натрупване на захар, около 17 - 18 g / 100 ml сок, с титруема киселинност около 6 g / l. Кората е неотделима от пулпата, много тънка, поради което е почти незабележима по време на хранене. Семената присъстват под номер 1 - 2 в зрънцето, но нямат сериозен отрицателен ефект върху вкусовите качества на плодовете. Като цяло дегустационните рейтинги на това грозде са високи.

Получената реколта е предназначена за прясна консумация. Сортът има всичко необходимо, за да се влюбите в потребителя и това се потвърждава от фермерите, които се опитват да отглеждат сорта за продажба. Купувачите не оставят пръста да лежи остарял на рафтовете, като предсказуемо проявява интерес към него поради необичайните си цветове. Търговското използване на сорта се благоприятства и от отличната транспортируемост на гроздовете, които не губят своето представяне дори след транспорт на дълги разстояния. Отрицателен фактор обаче е относително късното узряване на гроздето, в резултат на което то трябва да издържи на остра конкуренция на пазара със стари, евтини сортове. В частни домакинства, където културата се отглежда за собствена консумация, нашият герой ще се превърне в украса на сайта и гордост на собствениците му. Отглеждан с грижи и подходящи грижи, той е в състояние да даде значителна реколта, която в излишък е достатъчна за директна консумация. В този случай излишъкът от грозде може да се използва за консервиране, приготвяне на компоти, консерви, конфитюри и други препарати за зимата, прекрасни на вкус и цвят, които ще ви бъдат полезни в периода на дефицит на витамини и микроелементи.

По време на узряването на плодовете японският сорт е сред средно узряващите, прибирането на които в южната част на страната ни започва в средата на септември. От момента, в който очите се събудят до настъпването на подвижната зрялост на плодовете, изминават 130 - 140 дни, а сумата от необходимите активни температури е 2700 - 2800 ° C. При такива показатели сортът няма никакви специални предпоставки за придвижване на север от традиционните лозарски зони, което обаче не се улеснява от умерената устойчивост на замръзване на лозата, която не надвишава минус 22 ° C. По тази причина местните производители отглеждат екзотична форма с изолация за зимата, дори там, където реколтата има време да узрее добре. За целта те използват, когато отглеждат традиционни нестандартни покривни форми под формата на многорамен вентилатор или наклонен кордон. Такива схеми улесняват премахването на лозата от решетката през есента и през пролетта да я върнете на мястото си без повреди.

Добивът на сорта расте относително бавно, но в крайна сметка той може да достигне много значими стойности. От възрастен, добре развит храст е напълно възможно да се получат до 15 - 20 килограма грозде. Предразположението му към претоварване не е високо и следователно нормирането на добива се свежда само до компетентна пролетна резитба и последващо фрагментиране на слаби и стерилни издънки. Само при големи по размер храсти, които образуват гроздове със съответния размер, се изисква изтъняване на съцветията, тъй като издънката не е в състояние да „извади“ повече от една масивна четка. Плодовите стрели се нарязват на 6 до 8 пъпки. Препоръчително е да се извършва прищипване по време на вегетацията.

Устойчивостта на болести по растенията е ниска и следователно, за да се защити лозето, се извършват многократни, до 4 - 5 пъти на сезон, сложни фунгицидни обработки. Плодовете не са склонни към напукване, но от оси клъстерите трябва да се поставят в отделни защитни торби.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода