• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Фаворизирайте сорта грозде

Хибридната форма на трапезно грозде с тъмен цвят, наречена Favor, е един от многото сортове „слънчеви плодове“, родени от творбите на известния национален майстор на националната селекция Виктор Крайнов. Любител лозар с богат опит, през последните десетилетия от живота си, по съвет на известния учен от Всеруския изследователски институт по лозарство и винарство Иван Кострикин, той започва да кръстосва различни сортове и след това да избира най-обещаващите и привлекателни форми сред хибридното потомство.

Творческата дейност на Виктор Николаевич го завладя толкова много, че той успя да обогати ампелографското разнообразие с няколко десетки свои деца, много от които бяха толкова успешни, че спечелиха правото да бъдат наричани сортове и бяха включени в държавния регистър на развъдните постижения на Руска федерация. Други негови разновидности, въпреки че не са получили толкова почетно официално признание, обаче, на аматьорско ниво, се разпространяват сред огромен брой лозари, както у нас, така и в чужбина. Към втората група може да се припише нашият герой, получен в средата на 2000-те в резултат на кръстосване на много известни и висококачествени сортове грозде Талисман и Лъчезарен кишмиш... Отначало новостта с голямото име Favor беше възприета страхотно от изтънчената публика, но всяка година интересът към нея неизменно нарастваше, а днес армията от нейните фенове достигна много впечатляващи размери.

Производителите, които отглеждат хибрида на своите парцели, са силно впечатлени от едроплодния му, зашеметяващ външен вид, висок добив и добър вкус. В допълнение, той радва собствениците си с добра устойчивост на гъбични заболявания и сравнителна непретенциозност в отглеждането. Но нашият герой има много малко откровени недостатъци. С голямо разтягане те могат да се отдадат на не твърде ранния период на узряване на културата, който е чувствителен само за фермерите, отглеждащи грозде за продажба. Е, напукването на плодове в случай на обилни дъждове също не може да се нарече неговата силна страна.

Като цяло, по отношение на съвкупността от характеристики, сортът може да се счита за доста успешен и може да се препоръча за засаждане навсякъде, където климатичните условия позволяват да се получи узряла реколта.

Агробиологични характеристики

Храстите се отличават с големия си размер и активен растеж на младите издънки. Листата са оформени от големи, закръглени, тъмнозелени, състоящи се от три или пет дяла и доста силна дисекция между тях. Профилът на листната пластина е плосък или леко вълнообразен. Понякога краищата на остриетата са огънати надолу. Повърхността на листа е мрежеста и набръчкана. Горните странични прорези са дълбоки, най-често затворени с яйцевиден лумен или отворени под формата на лира със заоблено дъно. Долните прорези са по-малки, но често външният им вид се припокрива с горните. Врезите на дръжките са почти винаги отворени, широко сводести, с плоско и заострено дъно. Дръжките не надвишават значително дължината на основната жилка на листата, те са оцветени в зеленикаво-червено. Зъбчетата по периметъра на гроздови листа са със средна височина. Основите им са широки, ръбовете са изпъкнали, а върховете са заострени. Цветовете са двуполови, не изискват близки сортове опрашители. Обелването на плодовете изобщо не е типично. По правило няма проблеми със съзряването на едногодишен прираст.

Великолепните клъстери са основната украса на Favor.Типичната им маса достига стойности от 600-1000 грама, формата е конична, структурата е средно плътна. Равномерността на голямото грозде добавя специална елегантност към четките, освен това те не се деформират на гроздове, поради не твърде силен контакт помежду си. Гребените растат дълги и силни, тревисти, оцветени, като листните дръжки, в червеникави нюанси. Плодовете са много големи, удължено-овални, с дължина около 30-31 мм и диаметър 24-25 мм. Масата на едно такова грозде е 12-15 грама, а най-забележителните могат да тежат до 20 грама. Цветът на узрелите плодове е червено-виолетов, на повърхността им има интензивно сиво защитно восъчно покритие. Пулпата на зрънцето е умерено плътна, сочно-месеста, много хармонична на вкус с приятен сортов аромат. Натрупването на захар е високо - 19-21 g / 100 ml сок, умерена титруема киселинност - 5-6 g / l. Кората на плода е достатъчно силна, но годна за консумация. Наличието на семена, не повече от 2-3, не намалява особено отличните гастрономически характеристики на гроздето.

По-голямата част от реколтата се използва за прясна консумация. Сортът, поради своята естетическа привлекателност, се радва на несъмнен успех сред купувачите и освен това не губи представянето си в резултат на транспортиране на дълги разстояния. Въпреки това фермерите засаждат Tabor на своите парцели по-малко охотно от ранно узряващите сортове и хибриди, тъй като моментът на узряване на реколтата пада върху него през периода на най-активна конкуренция и ниски цени на пазара. Например в условията на района на Долен Дон това е първото или второто десетилетие на септември. Изходът тук може да бъде полагането на това грозде за дългосрочно съхранение, което според прегледите то толерира добре.

Доста дългият вегетационен период за нашия герой, който е около 130-135 дни със сбор от активни температури от 2700-2800 ° C, не позволява да се отглежда в открит терен северно от Централната черноземна зона. В предразположени към замръзване региони освен това трябва да се обърне достатъчно внимание на изолацията на надземната част на храстите за зимата, тъй като непокритата лоза на Тавор получава сериозни щети вече при -23 ° С.

Производителността на гроздови храсти е висока и стабилна през годините. Дължи се, освен едроплодния сорт, на добра плодовитост и коефициент на плододаване - средно около 1,3 грозда на издънка. Този индикатор ви позволява да формирате прилична реколта, дори ако някои от очите умрат от ниски температури, но след топли зими натоварването може да е прекомерно и растенията ще трябва да го ограничат. Обикновено храстите се изрязват през пролетта с 30-35 очи, оставяйки 7 до 10 пъпки върху плодовите стрелки.

Tabor има средна устойчивост на брашнеста мана и сиво гниене и повишена устойчивост на плесен, поради което отглеждането му може да се осъществи с леко натоварване с пестициди. Но след узряването гроздето не трябва да се оставя по храстите дълго време поради риска от напукване на плодовете в резултат на продължителни есенни дъждове.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода