• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Антоний Велики

Хибридната форма на трапезното грозде, Антъни Велики, по отношение на съвкупността от характеристики, напълно съответства на гръмкото си име, първо изненадващо, а след това ежегодно радва своите собственици с естетическия и гастрономическия блясък на плодовете. Както често се случва през последните десетилетия, полученият сорт не е от уважавани професионални учени, а от любител селекционер - Виктор Крайнов. По едно време самият Виктор Николаевич беше обикновен лозар, отглеждайки различни сортове на сайта си само за получаване на плодове. В определен момент обаче съдбата го довежда до контакт с известния изследовател от Новочеркаския изследователски институт по лозарство и винарство Иван Кострикин и той кани Крайнов да направи нов бизнес за себе си - кръстосване на различни сортове грозде, засяване на хибридни семена и избор на най-добрите разсад от потомството.

И така, под методологичното ръководство на Кострикин, Виктор Крайнов започва да прави първите стъпки в народния подбор и те се оказват толкова успешни, че новата професия се превръща в дело на целия му живот. Преди смъртта си през 2010 г. Виктор Николаевич успя да дари лозарската общност с десетки най-нови сортове слънчеви плодове, много от които се превърнаха в истински бестселъри, както сред любители, така и сред професионални фермери. Един от такива великолепни хибриди може да бъде уверено наречен Антъни Велики, който спечели признание и уважение от голяма армия от фенове през годините от създаването си.

За да разработи тази форма на грозде, авторът използва любимата си комбинация от родители. По-специално, добре познат домашен сорт с функционално женски вид цвете Талисман е изкуствено оплодена с прашец от висококачествен молдовски сорт без семена Kishmish Radiant... Това кръстосване за пореден път не разочарова изследователя и според резултатите от селекцията на разсад беше идентифицирана новост, която още при първото си плододаване показа едроплодни, привлекателен външен вид на гроздове и плодове, както и вкусно сладки вкус. Впоследствие, в допълнение към тези предимства, станаха очевидни високата сила на растежа на растенията, голяма и стабилна производителност, добра устойчивост на редица заболявания, както и много други положителни характеристики. Всичко това в съвкупност определи високите перспективи за сорта, което до голяма степен беше потвърдено през последните години.

Агробиологични свойства

Храстите показват отлична сила на растеж, когато се отглеждат. Короната на млад летораст е отворена, зеленикаво-белезникава поради умерено интензивно пубертетно пубертета. Оста на издънката е зелена, младите листа са гофрирани, с лек бронзов оттенък и забележимо пубертетно паутина. Оформеният лист е голям, закръглен, като правило се състои от пет дяла със средно ниво на дисекция между тях. Повърхността на листната пластина е тъмнозелена с по-светли жилки, лъскава, дълбоко набръчкана. Листният профил е вълнообразен. Горните странични прорези са със средна дълбочина, предимно отворени във формата на лира със заоблено или заострено дъно, понякога с успоредни страни или дори във формата на вдлъбнат ъгъл. Долните прорези са забележимо по-малки, по-голямата част от тях са с отворена V-образна форма или едва очертани. Дръжките на дръжките могат да имат различни форми: от лировидна до широкосводеста. Дръжките са дълги, зеленикави, без особени прояви на пигментация на антоцианин.Зъбчетата по периметъра на листа са големи, триъгълни, краищата им са забележимо изпъкнали, а върховете им са заострени. Цветята са двуполови, ежегодно добре опрашвани и следователно четките се оформят доста пълни, а плодовете практически не се белят. Нашият герой също не забелязва активно отделяне на пъпки и яйчници. Узряването на лозата започва да настъпва рано и до края на сезона е узряло поне 2/3 от дължината на едногодишните издънки. В същото време цветът им се променя на светлокафяв.

Размерът на гроздето Антоний Велики често е невероятен. Гроздовете са особено великолепни при възрастни, извънгабаритни храсти, които са успели да натрупат голям обем многогодишна дървесина. Така че, теглото на типична четка за нашия герой е 600 - 1200 грама, а най-забележителните екземпляри могат да достигнат маса от 2,5 кг. Формата им е удължена или цилиндро-конична, структурата е средно плътна. Не се случва прекомерен контакт на плодове помежду им, така че те да не претърпят деформация. Гигантски гроздове висят на здрави, макар и тревисти, светлозелени дръжки от гребен. Овалното грозде също е с големи размери и тежи средно от 10 до 12 грама. Те са боядисани почти в бяло, допълнително подчертани от леко покритие на защитна пружина. Пулпът на плодовете е доста плътен, сочно-месест, много сладък на вкус, с неутрален аромат и послевкус. Съдържанието на захар в сока от зрели плодове е 18 - 19 g / 100 ml. Данни за титруемата киселинност не са представени, въпреки че, съдейки по вкуса, този параметър не надвишава нормата. Кората на гроздето е доста плътна, но може да се яде без проблеми. Семената присъстват в количество от 2 - 3 парчета, но нямат съществен отрицателен гастрономичен ефект. Като цяло вкусовите свойства на Антоний Велики са високо оценени.

Много вкусни и атрактивни гроздове се използват предимно за прясна консумация. Поради високата си продаваемост сортът е търсен сред купувачите на пазара, което означава, че е интересен и за фермерите, които отглеждат грозде за продажба. Неговото предимство е и добра транспортабилност, позволяваща реколтата да се транспортира на дълги разстояния без риск от влошаване на външния вид. В допълнение, узрелите плодове могат успешно да се използват при производството на различни препарати за зимата - консерви, конфитюри, компоти, кисели краставички и т.н. Плътните плодове със здрава обвивка запазват добре формата си при запазване на цели плодове, пренасяйки цялото богатство на вкуса си върху крайния продукт.

Началото на подвижната зрялост на Антоний Велики в традиционните лозарски райони настъпва през третото десетилетие на август, 130 - 135 дни след процъфтяването. Според продължителността на вегетационния сезон хибридът е класифициран като средно сезонен, като се изискват общо 2700 - 2800 ° C активни температури. След узряване гроздовете могат да продължат да остават на храстите доста дълго време, без да се напукат или да бъдат засегнати от сиво гниене. Доста добра устойчивост при растенията се наблюдава и при други гъбични заболявания, с изключение на мухъл, срещу който се налага редовно третиране с фунгициди. Устойчивостта на замръзване на лозата е около -23 ° С.

Продуктивността на тази гроздова форма е много висока и стабилна през годините. Освен това храстите са склонни към сериозно претоварване на реколтата. За да се предотврати това, през пролетта те се зареждат с 30 - 35 очи, с дължината на плодовите стрелки 8 - 10 пъпки. С началото на вегетационния сезон традиционно се извършва фрагмент от стерилни и слаби издънки, а излишните четки се разреждат преди цъфтежа.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода