• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Волница

Волница е домашен сорт малина, който през десетилетията от създаването си е спечелил доверието на много градинари благодарение на значителен брой положителни качества и скромния списък с недостатъци. Отгледан е на базата на крепостта на Кокински на Всеруския селекционно-технологичен институт по градинарство и разсадници (VSTISP) - водещата научна институция у нас, специализирана в развъждането на малини. В създаването на сорта има пръст известният учен, световноизвестен изследовател, професор и академик от Руската академия на земеделските науки Иван Василиевич Казаков. Светлана Дмитриевна Айцанова и Вера Лаврентиевна Кулагина са работили в съавторство с него върху новостта. По време на хибридизацията те избраха сортовете Казаков от предишното поколение като родителска двойка - Бригантина и Брянская, от която Волница е наследила много забележителни характеристики.

Така че нашата героиня се отличава с такива предимства като непретенциозност, висока зимна издръжливост, добра устойчивост на гъбични заболявания, приличен добив, отличен вкус и аромат на зрели плодове, както и изключителна гъвкавост на тяхната употреба. Но в същото време не може да се нарече идеална малина, т.к. някои недостатъци в агробиологията пораждат съществуващите предимства. На първо място, това се отнася до определени трудности при прибирането на реколтата поради относително силното прикрепване на плодовете към плодовете. Освен това храстите не са устойчиви на повреди от някои вредители, но този проблем се решава лесно с помощта на химикали за растителна защита.

Като цяло свойствата, които притежава сортът, му позволиха, след дълги 13 години сортови изпитания, да бъде официално включен в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация през 2007 г. Малините са препоръчани за отглеждане в северозападните и централните райони на европейската част на страната ни, но от градинарите-любители много преди това тя е била широко разпространена в различни части на Русия и също се е оказала добра в Украйна и Беларус. Този факт ни позволява да говорим за друг положителен фактор - високата пластичност на сорта, благодарение на която растенията могат лесно да се адаптират към голямо разнообразие от почвени и климатични условия.

Агробиологични характеристики

Силата на растеж на малиновите храсти е средна. Появата им се разпространява, височината е от един и половина до два метра. Стъблата със средна дебелина определено се нуждаят от жартиера към опорите или решетките, тъй като под въздействието на вятъра те могат да се заплитат или повреждат, а под тежестта на реколтата да лежат на земята. Стрелкообразуващата способност на Волница е умерена. Всяко възрастно растение отглежда до 6-8 стъбла на заместване годишно. През първата година от живота тези издънки не са космат и слабо бодливи, а покрити със слой восъчен цвят и боядисани в кафяво. Когато узреят, те променят цвета си на светлокафяв, който запазват и през следващия сезон. Бодлите на двугодишните стъбла са тъмно лилави, прави, средни на височина и малко тъпи. Те се разпределят равномерно по цялата дължина на издънката. Присъствието им обаче не създава значителни затруднения при грижата за малиновите храсти. Растителната зеленина е доста висока. По своя тип листата са сложни, състоящи се от няколко прости листа, свързани с мощни наситени зелени дръжки, на които могат да присъстват и малки шпори. Самите листни пластинки на сорта са доста големи, набръчкани по текстура, не са пубертетни, тъмнозелени със забележимо очертани жилки. Формата на листа е овално заострена, профилът е средно усукан, по периметъра има ниска назъбена назъбеност. Броят на страничните латерали, образувани на всяка издънка, достига 12 парчета и те, като правило, са дълги, добре разклонени, в резултат на което всеки от тях е способен да носи около 15-20 яйчника.Силата на закрепването на плодовите клонки към стъблото е достатъчна и те не се нуждаят от допълнителни жартиери. Активността на растежа на кореновите издънки в храстите е ниска, което позволява лесно да се поддържа малина в чисто състояние в района, който първоначално е бил отреден за нея. В същото време не трябва да се очаква бързо размножаване на малини поради появата на многобройни потомци.

Волница е един от средно узряващите нереновирани сортове, при които плододаването се случва по издънките на втората година от живота. Масовият цъфтеж настъпва през първата половина на май, а плодовете узряват до края на юни. Добивът на реколтата е много по-приятен от ремонтантните сортове и няколко седмици след появата на първите узрели плодове основната реколта е завършена. Производителността на растенията с прилични грижи и високо ниво на селскостопанска технология може да бъде много значима, достигайки 3-4 кг. Въпреки това, поради разпростиращата се форма на храстите и свързаната с това нужда от изхвърлено засаждане, добивът от единица площ е доста скромен и според информация от различни източници варира от 35-40 до 110-115 c / ha. Широкият обхват на оценките на производителността очевидно е свързан със значителното влияние на условията, при които се отглеждат малини, върху обема на техните реколти.

Зрелите плодове имат привлекателен външен вид, класическа конична форма с тъп връх, среден размер и тегло около 3,5-4 грама. Плодовете в по-голямата си част се отличават с добра равномерност, поради което, когато са сглобени, изглеждат особено елегантни. Повърхността им е лъскава и покрита с едва забележими редки косми. Цветът е яркочервен. Костилките са средни по размер, много добре заварени заедно и поради това плодовете от този сорт не се разпадат дори при значително механично напрежение. Те също са здраво прикрепени към плодовете, не се ронят дори когато са презрели, а в недостатъчно зряла форма изобщо не се отделят. Месото на плодовете е твърдо, сладко-кисело на вкус, ароматно благодарение на интензивния аромат, характерен за културата. Биохимичният анализ на плодовете показва високо общо съдържание на сухо вещество - до 15% и захари - до 8-9%. Титруемата киселинност също не е твърде ниска - в диапазона от 1,5-1,6%, във връзка с което захарно-киселинният индекс е 5-6 единици. Витамин С се намира в количества от 25-35 mg на 100 грама малини. Семената са малки и едва забележими при консумация. Дегустационният резултат на Волница - 4 точки.

Можете да използвате реколтата по различни начини. Забележителните гастрономични свойства гарантират успеха на нашата героиня, когато се консумира прясна. На рафтовете прави незаличимо впечатление на клиентите с отличното си представяне, свързано както с първоначалната привлекателност на плодовете, така и с невероятната им безопасност при транспортиране от полето до пазара. Високата транспортируемост на плодовете е нещо, за което фермерите много уважават Волница, прощавайки й дори трудности с прибирането на реколтата. При обработката сортът се проявява и от много добра страна. Плодовете перфектно запазват своята цялост и форма, не само при различно съхранение, но и след размразяване, като по този начин потвърждават своята годност за съхранение в замразено състояние. Компотите и консервите се отличават със своето богатство на вкус, цвят и аромат, като освен това имат богат витаминен и минерален състав. Тази малина е подходяща и за приготвяне на сушени плодове.

Дори неопитен градинар, който има поне основни познания за селскостопанската технология, може да се справи с отглеждането на сорта. Волница е в състояние да прости на собствениците си за много пропуски, благодарение на непретенциозността и жизнеността на растенията. По-специално, те не се страхуват от студове до -35 ° C и ако издънките, наведени към земята, са покрити със сняг, тогава по-силен студ за тях не става нищо.Основните гъбични заболявания също не причиняват значителни щети на храстите, а от вредителите борбата ще се изисква само срещу малиновия акар. Няма специални проблеми с избора на място за кацане, защото Нашата героиня няма специални изисквания за вида и структурата на почвата. Като се има предвид разпространението на издънките, моделът на засаждане на тази малина не трябва да бъде твърде плътен. Препоръчителното разстояние между редовете е 2-2,5 метра, а разстоянието между съседни растения в един ред е 1-1,5 метра. По този начин на сто квадратни метра земя могат да се настанят 30-40 храста на нашата героиня.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода