• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Dixon

Dixon е хибридна форма на трапезно грозде, родена през 2014 г. от произведенията на А.В. Бурдак.

Подобно на много други негови колеги в работилницата, животът на Александър Василиевич в началото далеч не е бил професионално лозарство и още повече научна работа по разработването на нови сортове. По професия той е оператор на сондажни съоръжения и дълго време се е занимавал с отглеждането на „слънчевите плодове“ изключително на личния си парцел. Въпреки това, с появата през 90-те години на нови обещаващи сортове от любителите на селекционерите от първата вълна, Александър Бурдак се заинтересува не само от тези хибриди, но и от самата хибридизация, което отвори безкраен простор за творчество. Авторът си е поставил за цел да разработи идеално грозде, което да е привлекателно на външен вид, добър вкус и хрупкава текстура, както и непретенциозно отглеждане и устойчивост на често срещани болести.

Всъщност един от тези опити да се доближи до този идеал беше Диксън. Получено е в резултат на кръстосването на хибрида на украинския Атлант Запорожие, който има функционално-женски тип цвете, с Анжелика, много интересна форма на руското светило на аматьорска селекция, Виктор Крайнов. И двамата родители на новостта се отличават с голямо розово зрънце и тази характеристика е напълно предадена на тяхното потомство, което неочаквано показва, освен това, оригиналната форма на зърната на плода. При прехапване през грозде, хрускането, така обичано от автора, се улавя, но устойчивостта на нашия герой към неблагоприятни условия на околната среда се оказа средна.

От недостатъците, открити при някои собственици, може да се отбележи наличието на известна стипчивост във вкуса на плодовете и тенденция към изсипване на гроздето. Търговското отглеждане се уврежда и от средната зрялост на дадено грозде, в резултат на което то трябва да издържи на жестока конкуренция на пазара с по-стари, евтини сортове. По принцип Dixon може да се нарече много живописна форма, не лишена от някои специфични характеристики, поради което сортът не може да се нарече перфектен.

Агробиологични свойства

Храстите показват висока сила на растеж, поради което издънките могат да растат с дължина 2-3 метра на сезон. Листата са достатъчно големи, тъмнозелени, заоблени, състоящи се от три или пет дяла, между които има значителна дисекция. Профилът на листната пластина е плосък или леко вълнообразен, горната страна е кориакална, мрежесто-набръчкана, мъхът не се забелязва от обратната страна. Горните странични разрези са дълбоки, най-често отворени под формата на лира със заоблено дъно, по-рядко затворени с удължен яйцевиден лумен. Долните прорези са плитки в дълбочина, отворени с успоредни страни или имат вид на наклонен ъгъл. Врезът на дръжката е отворен, с форма на лира или ланцетен. Дръжките са с умерена дължина, зеленикаво-червен цвят поради интензивната пигментация на антоцианин. Зъбите по периметъра на листната перила са относително подравнени, триъгълни с изпъкнали ръбове и остри върхове. Цветовете са двуполови, способни да се опрашват перфектно със собствения си прашец и да образуват добре изпълнени клъстери без тенденция към грахови плодове. Няма проблеми с узряването на лозата при нормално натоварване на реколтата. По време на събиране на четките, издънките вече са узрели до достатъчна дължина. В същото време цветът на лозата се променя на светлокафяв.

Узряващите клъстери Dixon имат коничен вид, рехава структура и достигат много големи размери. Така че, обичайното тегло на четката варира от 600 до 1000 грама. Свободно разположените плодове са добре вентилирани и не се деформират от контакт помежду си. Гребените са доста дълги и здрави, тревисти, оцветени в зеленикаво-розов цвят. Някои лозари имат проблеми с крехкостта на краката на плодовете, поради което се отчупват и разбиват плодовете. За щастие този проблем не е постоянен и други собственици на Dixon не забелязват подобни дефекти по храстите си. Гроздето се характеризира с удължена оригинална форма и цвят, както и с много големи размери. Средното им тегло е 15 - 20 грама. Повърхността е боядисана в жълтеникаво-розови тонове и покрита с леко, защитно, средно дебело восъчно покритие. Интензивността на цвета е променлива и зависи от много почвени и климатични фактори. Плодовата пулпа е отчетливо хрупкава, когато се яде, доста стегната и има приятно балансиран плодов вкус и аромат. Съдържанието на захар в гроздето е доста високо - 18 - 19 g / 100 ml, а титруемата киселинност е в рамките на нормалното за трапезните сортове - 6 - 7 g / l. Кожата е плътна, предпазва зрънцето добре от увреждане, но в същото време е лесно да се дъвче, докато се яде. Има семена, но тяхното присъствие не разваля особено гастрономическия опит на гроздето. Някои собственици са отрицателни само от леката стипчивост на плодовете по време на дегустация.

Използването на събраната реколта може да бъде много разнообразно. На първо място, Dixon, атрактивен на външен вид и доста вкусен, е предназначен за прясна консумация. Той може също да предизвика интерес сред купувачите на пазара, но фермерите не обичат особено сортове като нашия герой, които узряват в самия пик на конкуренцията със стари масови сортове и ниски цени на гроздето, съответстващи на този период. В отделни ферми този хибрид е в състояние да заеме полагащото му се място в асортимента, което осигурява непрекъснато доставяне на „слънчеви плодове“ на масата. Излишъкът от високодобивна форма може успешно да се използва за приготвяне на заготовки за зимата. Голямо, добре задържано зрънце ще изглежда чудесно в компоти, конфитюри и маринати, обогатявайки готовия продукт с отличен вкус, аромат, набор от витамини и минерали.

Възможно е да се култивира грозде Dixon на открито, както в южните райони на традиционното лозарство, така и малко по-на север, където климатичните условия осигуряват натрупването на най-малко 2600 - 2700 ° C от сумата на активните температури през пролетта - летен период. Вегетационният сезон на нашия герой е около 125 - 135 дни, считано от деня на пъпките, докато гроздето достигне подвижна зрялост. Времето за масово прибиране на реколтата варира в зависимост от региона, в който се намира лозето, но например в условията на района на Долен Дон можете да започнете да режете гроздове приблизително в края на август. Като цяло, потенциалната зона на разпространение на Dikson е ограничена от север от географската ширина на градове като Tambov, Orel или Lipetsk. Веднага трябва да се отбележи, че тук определено трябва да помислите за пълната защита на засадените храсти от зимни студове, защото студоустойчивостта на лозата в тази форма не надвишава −23 ... −24 ° С.

Другите икономически характеристики на все още много младия хибрид се изучават от онези любители, които са успели да го придобият на своите парцели. Въпреки това, вече според първите рецензии, става известно за високия добив на сорта. Това се улеснява от отлично едроплодване, демонстрирано почти от първите години на плододаване, способността на храстите да достигат значителни размери, както и добрата плодовитост на леторастите. За да се предотвратят претоварвания през пролетта, храстите се нарязват на 35 - 45 очи, като плодовите стрелки се съкращават до 7 - 8 пъпки.Със зелен фрагмент се отстраняват стерилни и слаби издънки, а преди цъфтежа - допълнителни четки. Недостатъчното натоварване е не по-малко вредно от прекомерното, тъй като в този случай растенията се „угояват“ и според някои лозари те са склонни да напукват плодовете. При оптимална производителност този дефект практически не се появява в Dixon.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода