• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Syrah (Shiraz)

Техническото тъмно оцветено грозде Syrah, или както го наричат ​​още - Shiraz, е един от най-разпространените сортове слънчеви плодове в света. С обща площ над 100 хиляди хектара, това със сигурност е една от десетте най-популярни форми и се отглежда широко на всички континенти, с изключение на Антарктида.

Историята на появата на Сира отдавна остава загадка. Въпреки факта, че триумфалният марш на нашия герой по света започна от френската провинция Рона, съществуваше упорита легенда, че всъщност това грозде е донесено от Персия (съвременен Иран) и е получило името си от името на древния град Шираз, който е бил столицата на източната държава през 18 век. Генетично проучване от 1998 г. в Департамента по лозарство и енология в Калифорнийския университет опроверга тази теория. ДНК анализът показа, че непосредствените родители на Syrah са две редки френски сортове Dureza и Mondez Blanche. И двете тези грозде растат близо до Северна Рона, във връзка с което изследователите са направили недвусмислена присъда, че тук е настъпила хибридизация, най-вероятно спонтанна. За съжаление учените не са успели да установят точния период от време, когато това се е случило.

Към 19 век Шираз вече е преминал границите на родината си и се е разпространил в цяла Европа. Най-големите му площи са концентрирани на територията на съвременна Италия, Испания, Португалия, Швейцария и редица балкански държави. През 1832 г. сортът идва в Австралия, където се установява толкова здраво, че в момента е най-популярната форма на тъмно оцветено грозде в тази страна. По-късно френският гост успя да спечели вниманието на лозарите в други региони на Новия свят - САЩ, Чили, Аржентина, Уругвай, Южна Африка, Нова Зеландия. и т.н.

Популярността на Sira се дължи преди всичко на пластичността на това грозде, което може да расте при различни условия, както и на гъвкавостта на възможностите за преработка и постоянно високото качество на вината, произведени от него. Плътна, богата на танини и оцветители, кожата на плодовете придава тъмно рубинен цвят и мек кадифен вкус на готовите напитки. Вината са чудесни за дълго отлежаване, добавяйки благородство и сложност.

Основният недостатък на сорта е необходимостта от ограничаване на добива, за да се получи висококачествен продукт в резултат. И така, в южните райони на Австралия, където Шираз традиционно показва добра производителност, вината са слабо концентрирани и много далеч от най-добрите световни проби. Освен това, като чистокръвен представител на класическия европейски вид Vitis vinifera, сортът се нуждае от цялостна защита срещу често срещани гъбични заболявания, макар и по-малко интензивни от други форми, силно податливи на патогени. Растенията трудно понасят липса на влага в почвата и силен вятър, който често отчупва крехките издънки. Устойчивостта на замръзване на надземната част на храстите също не е висока.

Агробиологични свойства

Растенията не се отличават с големи размери и висока жизненост. Короната на младата издънка е зеленикаво-бяла поради интензивното пубертетиране на светлина; по краищата на младите листа може да се забележи карминово оцветена граница. Оформените листа са със среден размер и закръглена форма, състоят се от три или пет лопа с умерена степен на дисекция.Повърхността на листната пластина е мехурчеста, лъскава, интензивно зелена със светли жилки. На обратната страна има слабо паутинно опушване. Листният профил е вълнообразен. Горните странични изрези са доста дълбоки, отворени под формата на лира или с успоредни страни и заоблено дъно. Долните прорези често повтарят формата на горните, но се оказват много по-плитки в дълбочина. Дръжката на дръжката, като правило, е затворена, с форма на лира със заострено дъно. Дръжките не са твърде дълги, бледозелени, без забележими антоцианинови нюанси. Зъбите по ръба на листа обикновено приличат на правилен триъгълник с гладки ръбове и остри върхове. Цветовете са двуполови и следователно опрашването на съцветията е добро, а плодовете в гроздовете не грах. Въпреки това, при хладно време по време на периода на цъфтеж, пъпките и яйчниците могат да показват тенденция към масивно проливане. Годишният растеж узрява добре при подходящ климат. Листата започват да стават червени по краищата, преди да паднат през есента.

Зрелите гроздове са относително компактни, средно големи, цилиндрични или цилиндрично-конични, умерено плътни по структура. Типична четка тежи 115 - 150 грама. Гребените са къси, тревисти, зелени на цвят, обикновено без антоцианинови включвания. Зрънцето е средно, леко яйцевидно, синкавочерно и покрито с дебел синкав цвят на сини сливи. Диаметърът на гроздето варира от 1,2 до 2 см, а теглото е от порядъка на 1,3 - 2,3 грама. Пулпът на плодовете е сочен, хармоничен на вкус; в послевкуса и аромата можете да усетите тоновете на къпината. Съдържанието на захар в изцедения сок е високо - 23 - 26 g / 100 cm3, умерена титруема киселинност - 5,5 - 6,5 g / dm3, ниво на рН - 3,3 - 3,8. В същото време в районите на отглеждане, в които има високи дневни температури и леко охлаждане през нощта, може да има недостиг на киселина, което се отразява негативно на качеството на бъдещата напитка. Кората на плодовете е дебела, твърда и интензивно оцветена. Семената са средни, заемат незначителна масова част в плодовете. Като цяло технологичните характеристики на Shiraz след разресване са както следва: добивът на чист сок е 74-76%, кожата и плътните части на пулпата са 20-22%, костите са 4-5%.

Сортът е предназначен за производство на висококачествени червени вина, които поради обилното съдържание на антоцианини се считат за едни от най-тъмните в света. В същото време с кратък контакт на кожата с пивната мъст можете да получите леко розе вино, което доста често се практикува от някои винари. В допълнение към дълбочината на цвета, Syrah се отличава с изобилие от танини, плътност и концентрация на вкус. Ароматичните и ароматни нотки могат да бъдат много разнообразни, като се различават в зависимост от климата и почвата на мястото, където расте гроздето. Енолозите наричат ​​най-честите тонове в неговия букет ароматите на плодове, кафе и черен пипер, като същевременно отбелязват, че нито един от тях не може да се счита за типичен. Отлежаването в дъбови бъчви значително омекотява вкуса на напитката, обогатявайки я с вторични вкусове като кожа или трюфел, катран или екзотични подправки. Най-големият обем от реколтата на Сира отива за производството на сухо вино, но на винените рафтове можете да намерите укрепени версии в стила на Порт вино и дори червени пенливи напитки. Нашият герой се показва перфектно както в сортова форма, така и в комбинация с други сортове.

Узряването на Шираз настъпва сравнително рано, във връзка с което той безпроблемно достига необходимите технологични условия в повечето традиционни лозарски райони. Това, наред с други неща, обяснява световната му слава и популярност. В горещ климат е необходимо внимателно да се следи съотношението на захар и киселина в узряващите плодове, като се избягва презреването на гроздето, в резултат на което шансовете за приготвяне на наистина висококачествена напитка от него са рязко намалени. Освен това много винопроизводители контролират и производителността на растенията, премахвайки значителна част от съцветията, които са се появили на храстите. Това е необходимо, за да се получи максимална концентрация на танини, първо в гроздето, а след това и в готовата напитка.Там, където тази практика е била изоставена, се получават много значителни количества гроздове от единица площ, като се прави обикновено вино от тях, използвано в млада възраст.

За растеж сортът предпочита бедни, но достатъчно влажни почви, тъй като по време на вегетацията трудно преминава през сухи периоди. Освен това теренът трябва да осигурява добра защита от вятър, особено от студени въздушни маси от север. Въпреки сигурната устойчивост на Сира към редица гъбични заболявания, тя все още изисква внимание и контрол върху разпространението на патогени, използвайки химикали за растителна защита.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода