• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Водограй

Vodogray е прекрасен плод от труда на националния селекционер Виталий Загорулко от Запорожкия регион на Украйна. Получено е в резултат на кръстосване на две известни сортове - Аркадия и Лъчезарен кишмиш... Между другото, това е един от малкото случаи, когато в любителското развъждане като майчина форма се използва бисексуален сорт грозде, което показва нарастващото умение на изследователя, който е в състояние да работи не само с функционално женския тип цвете .

В допълнение към отличните си естетически и гастрономически качества, сортът се отличава с висока жизненост и повишена продуктивност. От отрицателните характеристики може да се отбележи много скромна устойчивост на гъбични заболявания и ниска устойчивост на замръзване на растенията. Въпреки това, хибридната форма се радва на значителна популярност както у нас, така и в чужбина. Армията на нейните искрени почитатели днес може да бъде оценена като много впечатляваща по размер. Освен това територията, заета от тази армия, е много обширна и не се ограничава до традиционните лозарски райони.

Агробиологични характеристики на сорта

Гроздови храсти, особено на собствените си корени, растат много енергично с дълъг годишен растеж. Короната на млада издънка е светло зелена, лъскава, без признаци на мъх. Листата на Vodograi са средни и големи по размер, разтегнати на ширина, петлопастни със средна степен на дисекция. Предната страна на листа е мрежесто-набръчкана, обикновено не е прекалено наситено зелено. Горните странични прорези са достатъчно дълбоки, могат да бъдат два вида: затворени с яйцевиден лумен и отворена лира със заоблено дъно. Долните прорези са с порядък по-малки, в по-голямата си част цепнати. Дръжката е отворена лировидна форма с плоско или леко заострено дъно. Дръжките са дълги, бледозелени с лек розов оттенък в основата. Вените на листата са оцветени по същия начин. Зъбчетата по краищата на листната пластина са с различни размери, триъгълни с широка основа, леко изпъкнали страни и остър връх. Цветовете са двуполови, поради което няма проблеми с опрашването, гроздовете не са застрашени от прекомерна ронливост, а плодовете са грахови само от време на време. По време на вегетационния период издънките имат време да узреят перфектно, като същевременно променят цвета си от червеникаво зелен в светлокафяв.

Гроздовите гроздове са доста масивни, със средно тегло 500-700 грама, отделни - до един и половина килограма, цилиндрични или конични, умерено разхлабени. Гребените са дълги, достатъчно здрави, зелени на цвят. Плодовете на Vodograi са големи, с овална или зърнеста форма, дълги 28-34 mm, диаметър 18-20 mm в широката част, приятен розов цвят с лек цъфтеж на сини сливи на повърхността. Еднородността на гроздето в гроздото е средна. Масата на едно зрънце варира от 8-12 грама. Пулпът е сладък, сочно-месест, има хармоничен вкус и това е особено ценено от много лозари - ароматът на индийско орехче. Сокът е безцветен, съдържанието на захар е високо за трапезните сортове - 18-20 g / 100 ml, титруемата киселинност е 6-7 g / l. Кожата е стегната, но не прекалено дебела, дъвче се без проблеми при хранене. Семената са намерени, до три на брой в зрънцето, но те не носят значителни отрицателни оценки и поради това вкусовите характеристики на гроздето винаги остават в най-добрия си вид. В някои неблагоприятни сезони, особено когато храстите са претоварени с култури, може да има неизразителен вкус на плодовете и втечняване на тяхната консистенция. В този случай гастрономичните оценки естествено намаляват.

Лъвският дял от събраната реколта се използва за прясна консумация. Елегантни, ароматни и много сладки гроздове не оставят никого безразличен към тези, които ги вкусват.Сортът изглежда страхотно на пазарните гишета и поради високото си представяне е търсен сред купувачите. Поради тази причина Vodogray може да заеме заслужено място на фермерските плантации, чиито собственици могат да бъдат абсолютно сигурни, че реколтата няма да остане непотърсена. Любителите на winogadari също не могат да ги похвалят, като правилно отбелязват, че формата, по отношение на комбинацията от гастрономически и естетически качества, е една от най-забележимите в задните им парцели. Но сортът не блести с високи показатели за транспортируемост на гроздове, поради относително лесното отделяне на плодовете от гребена, което, когато се транспортира на дълги разстояния, може да доведе до значителни загуби и влошаване на продавания вид грозде. Съхранява се малко по-добре поради силната обвивка на плодовете, но за това е необходимо и създаването на оптимален микроклимат в складовото помещение.

Сортът принадлежи към групата с ранно-среден период на узряване. Вегетационният период, изчислен от момента на отваряне на пъпките през пролетта, докато плодовете поставят условията, съответстващи на настъпването на подвижна зрялост, е 120-125 дни. Нейната нужда от топлина през това време, изразена в сумата от активните температури, е 2550-2650 ° C. В традиционните лозарски райони на нашата страна прибирането на реколтата започва по-близо до средата на август, но географията на нейното разпространение не се ограничава само на юг. Аматьори отглеждат разнообразието в Централния Черноземен регион на Руската федерация, долната част на Поволжието, в много региони на Украйна и дори в южната част на Беларус. В същото време устойчивостта на замръзване на храстите е на средно ниво (-21 ° C), което определя необходимостта от задължително подслон на лозата за зимата в повечето региони на лозарството.

Vodograi демонстрира значителни показатели за производителност и способност да „изважда” доста големи натоварвания. За изключителна производителност има всички предимства - висока жизнена енергия, голям грозд, голям процент плодоносни издънки и много добър плодов фактор, достигащ 1,7. Това обаче не означава, че щедростта на хибрида може да се използва неконтролируемо, изтощавайки растенията с годишни претоварвания и по този начин увеличавайки риска от смърт на отслабените храсти през зимата. И дори без такива фатални последици, задръстванията допринасят за удължаване на периода на узряване на гроздовете, значително намаляват размера на плодовете, влошават структурата и вкуса на плодовете и намаляват натрупването на захар. За да се предотврати това, се изисква да се извършва цялостно нормиране на добива от сорта всяка година в строго съответствие с възрастта, силата на растеж, нивото на земеделска технология и грижите за всяко конкретно растение.

Гроздовете и гроздето, които са достигнали подвижна зрялост, могат да останат по храстите дълго време, като постепенно стават още по-сладки и засилват аромата на индийско орехче. Условията за това са топло, сухо време, умерена влажност на почвата и липса на риск от ранни есенни студове. Сортът не е много склонен към напукване на грозде, но в случай на настъпване на студено влажно време, особено заместващо лятната суша, все още може да се появи „пукането“ на плодовете. Има малко доказателства за силно поражение на реколтата от оси и те противоречат на твърденията на други лозари, които твърдят, че досадни насекоми заобикалят нашия герой. Следователно защитата срещу тях трябва да се прилага избирателно, в зависимост от спешността на проблема в определена област.

Агротехнически характеристики

Икономическите характеристики на Водограй в много отношения изглеждат добре, но някои от тях не ни позволяват да го наречем високо устойчиво и изключително непретенциозно грозде. Следователно, за да получи високи добиви с добро качество, лозарят ще трябва да вземе предвид спецификата на сорта и компетентно да изравни недостатъците си в агробиологията.

Засаждането на лозето трябва да се извършва съгласно общоприетите за културата принципи. Хибридът не показва особености в това отношение.Най-отопляемите места в горната част на склоновете на топли изложения са избрани за засаждане и ако говорим за летни вили, градинарство и парцели в задния двор, тогава в случай на риск от недостатъчно ниво на SAT, храстите се поставят под защита на различни сгради от южната им страна. Студените склонове, дерета и долини са неприемливи за гроздето. Съдържанието на влага в почвата е желателно достатъчно, както липсата, така и излишъкът от влага няма да позволят на растенията да се развиват нормално. Плодородието на почвата може да бъде различно, но на ниско ниво трябва да се погрижите специално за наличието на минерално хранене за младите храсти в ранните години от развитието им, чрез редовно подхранване.

Устойчивостта на филоксера на Vodogray не е известна със сигурност и следователно, за да се избегнат ненужни разочарования, тя се засажда в региони, заразени с филоксера с присадени разсад, в които като подложки се използват специални устойчиви сортове. Този метод на размножаване, макар и да е по-сложен от вкоренените, но въпреки това гарантира нормално развитие и дълъг живот дори за сортове грозде, които са силно податливи на коренна листна въшка. Нашият герой може да се вкорени сам, но засаждането му в тази форма е възможно само в територии, за които е гарантирано, че няма филоксера.

Почти навсякъде, с изключение на мекия субтропичен климат по Черноморието, отглеждането на тази хибридна форма е възможно само в покривна култура, за която храстите на Водограй от първите години от живота се формират по специални клякащи модели като Guyot, многораменен вентилатор или наклонен кордон. Те ви позволяват да извадите и върнете лозата в решетката без особени щети. Заслонът се прави както с пръст от редовете, така и с импровизирани изолационни материали - слама, торф, смърчови клони, тръстика и др. Често се използват и тунелни филмови заслони. Изборът на метод зависи преди всичко от опасността от замръзване в даден регион.

Регулирането на натоварването върху сорта е една от основните дейности в лозето, което е започнало да дава плодове. В този случай за оптимални резултати се извършва пролетна резитба на плодови стрели за 4-8 пъпки, с общо натоварване на храста в диапазона 30-35 очи. След началото на развитието на гроздови издънки те отчупват стерилните и слаби, така че на растението остават 20-24 плодови лози. Съцветията върху тях също се разреждат, спазвайки правилото за 1 издънка - 1 грозд, правейки изключения само за най-мощните от тях, на които можете да оставите две четки.

По отношение на устойчивостта към болести, Vodogray е на междинно ниво между чувствителността и толерантността, което, разбира се, е по-добро от класическите "благородни" сортове, но все пак не е достатъчно, за да откаже множество химически обработки. За да се поддържа добро фитосанитарно състояние на гроздови храсти, ще са необходими до 4-6 пръскания с фунгициди на сезон, в зависимост от метеорологичните условия на конкретна година.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода