• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Звънец

Разнообразие от малини, наречено звънец, е родено през съветските времена в Научноизследователския институт по градинарство в Сибир на име В. М.А. Лисавенко, разположен в територията на Алтай. Първоначално обещаващ сорт беше изолиран от хибридни потомствени разсад, получени от семената на свободно опрашвания сорт Karnaval. Авторите на обещаващата новост бяха група служители на научна институция, състояща се от В.А. Соколова, Т.С. Кантор и И.П. Калинина. През 1982 г. те прехвърлиха хибридната форма на държавния сортен тест, който беше успешно завършен 9 години по-късно, в резултат на което на Kolokolchik беше присвоен статут на сорт и името му беше вписано в Държавния регистър на селекционните постижения Руската федерация. Той е бил допуснат до индустриално отглеждане в Средноволжкия, Западносибирския и Източносибирския регион, но градинарите-любители са го разпространили в европейската част на страната ни, където е намерил много от своите почитатели. И все пак, сортът все още е най-популярен в малката си родина - в територията на Алтай и в Република Алтай.

Предимствата, за които собствениците оценяват нашия герой, са неговата невероятна простота, базирана на високи нива на устойчивост на замръзване и суша, устойчивост на много болести и вредители на малини. В същото време гастрономическите и естетическите свойства на плодовете остават в най-добрия си вид, а добивът дори надхвърля много сортове със сравнимо качество. Трудолюбието на отглеждането и прибирането на камбаната се улеснява от много ниския гръбнак на издънките, големия размер на плодовете му и лесното им отделяне от овощното растение. Използването на събраната реколта е универсално.

Агробиологични характеристики

Силата на растеж на храстите е средна и следователно издънките достигат височина 1,5-2 метра. Размерите на растенията са умерени поради не твърде силното разстилане на стъблата, което отваря възможността за относително плътно засаждане. Младите издънки растат прави, стегнати и еластични, зеленикави на цвят с лилави от антоцианиновата пигментация страни, осветени от слънцето. На повърхността на стъблата има восъчно покритие, както и забележимо мъх, интензивността на което намалява в посока от основата към върха. Бодлите са много редки, разположени на тъмно лилава основа. На втората година цветът на малиновите издънки става сив, външният вид е геникулиран, пубертетът в основата е запазен, но шпорите напълно липсват, което прави възможно безопасното завързване на стъблата, събирането на реколтата и отстраняването на плодни вегетативни органи. Между другото, връзването на издънките към решетката се изисква както през първата, така и през втората година от живота им, т.к. в противен случай младите стъбла рискуват да бъдат повредени от силен вятър, а плододаващите - да лежат на земята под тежестта на реколтата. Листата на сорта са сложни, съчетавайки три или пет прости листни пластинки с умерено дълги дръжки. Последният расте средно или голям, с овална форма със заострен край. Цветът на листата обикновено е светло зелен, текстурата е набръчкана, профилът е леко извит. По краищата на листа има множество малки триъгълни зъбчета. Плодоносните клони се формират в значителен брой, имат няколко реда разклонения и носят до една и половина дузина или дори повече яйчници. Страничната повърхност е покрита с леко восъчно покритие. Те са доста трайни и следователно добре издържат на масата на узряващата култура. Коренните смукатели в Bell се образуват в доста големи количества и за да се предотврати разпространението на малини по целия парцел, както и за да се поддържа чистотата на междуредията, ще трябва да положите много усилия за изкореняване на свръхрастежа . Голямо количество от него отнема сила и хранителни вещества от растенията, в резултат на което производителността рязко намалява.Запазването на част от потомството е оправдано само ако е необходимо да се получи посадъчен материал за размножаване.

По вида на плододаването нашият герой принадлежи към традиционните сортове, които образуват реколта на двугодишни издънки. Периодът на цъфтежа му зависи от климатичните условия на растежа и може да падне през май или началото на юни. По това време храстите придобиват много красив декоративен вид поради многобройните големи цветя. Чашелистчетата им са дълги и мъхести, а тичинките са разположени под плодниците. Узряването на плодовете настъпва в средата на ранния период, но обикновено продължава до цял месец от края на юни до началото на август. В тази връзка множеството такси може да достигне 5-7 пъти, което не е много удобно за фермерите, но позволява на градинарите-любители да пируват с пресни малини за дълго време. Брутният добив за сезона в храстите, за които се грижи правилно, може да достигне високи стойности от 2-3 килограма или повече, а в големи площи се събират до 110-125 центнера малини от хектар промишлени насаждения. Като се има предвид приспособимостта на сорта към суровите условия на Сибир, такава производителност може да се счита за отлична за тези места.

Зреещите плодове са доста големи, достигайки височина от 16-18 мм и 17-19 мм в диаметър. Формата им е закръглена или широко конична с тъп връх, цветът е яркочервен, средното тегло е 3-4 грама. На повърхността има лек блясък и леко мъх, което изобщо не разваля привлекателността на външния вид. Костите на камбаната са умерено свързани помежду си и следователно не се разпадат на фрагменти без прилагането на механично действие. Плодовете лесно се отделят от плодовете, но практически не се ронят сами. Пулпът на плодовете, когато се дъвче, е сочен и нежен, сладък и кисел на вкус, има осезаем аромат на "малина". Съдържанието на сухо вещество в плодовете е средно 11-13%. Добивът на сок достига 80%, семената и плътните части на пулпата не надвишават 18-19% тегловни. Съдържанието на захар в сока е доста добро - 6-8 г / 100 мл. Няма данни за измерената киселинност, но съдейки по хармоничния вкус на плодовете, можем да заключим, че този параметър е умерен. Витамин С, който до голяма степен определя ползите от малини за организма, присъства в плодовете на нашия герой в количество от 40-45 mg%. Ароматичните качества на плодовете по време на дегустация се оценяват на 3,8-4,2 точки, в зависимост от условията на отглеждане. Изобилието от слънчева светлина, падаща върху растенията, оказва особено влияние върху гастрономическите характеристики на сорта. Храстите, които са на сянка или се отглеждат в региони с честа облачност, естествено ще дадат по-лоши качествени култури от тези, които са достатъчно осветени.

Прибраните малини могат да се използват по различни начини. Първо, поради своята нежност и приятен вкус, той е напълно подходящ за прясна консумация. Много фермери го отглеждат в търговската мрежа, като отбелязват, че пазарът Bell е популярен сред купувачите и не застоява на рафтовете. В същото време транспортируемостта на плодовете се оценява като средна, но при условие, че те се събират внимателно в малки контейнери, проблеми с доставката на пазара, като правило, не възникват. Наситеността на аромата и цвета на плодовете допринася за успешното им използване в домакинството, при производството на компот, конфитюр, конфитюр, конфитюр с отлично качество и т.н. Поради високото съдържание на аскорбинова киселина, консумацията им през зимата има превантивен и терапевтичен ефект, особено при настинки. Освен това плодовете от тази малина понасят добре замръзване и когато се размразят, те не губят много сок и запазват формата си.

В икономически план сортът се проявява почти изключително от положителната страна, демонстрирайки например както висока устойчивост на замръзване, така и устойчивост на суша. Това говори за способността му да се адаптира към различни климатични условия, като расте както в знойния юг, така и в суровия север. Основните гъбични заболявания и вредители също практически не са страшни за него и може да са необходими само единични превантивни лечения за защита срещу тях в епифитотичните години.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода