• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Терентий

Хибридна форма на малина, наречена Terenty, е сравнително нов, но много обещаващ сорт, отглеждан във Всеруския институт за селекция и технологии за градинарство и разсадници (VSTISP). Неговият пряк автор беше известен учен и един от изключителните специалисти в тази култура, професор, заслужил учен на Руската федерация Виктор Кичина. По време на изследователската си дейност Виктор Валерианович си поставя задачата да получи едроплодни сортове, които също имат високи икономически характеристики на растенията и добро гастрономично качество на плодовете. В случая с нашия герой той успя по много начини.

За хибридизация, извършена през 1994 г., авторът използва добре познати сортове - Таруса и Патриция, извлечени от него по-рано. От родителските форми новото въображение на Кичина е наследило много положителни черти и по-специално се е превърнало в носител на едроплодния ген, известен като L1. В допълнение към увеличаването на размера на самите плодове, този ген също допринася за подобряване на разклоняването на плодовите клони, като по този начин значително увеличава потенциала за продуктивност на растенията. В допълнение, предимствата на нашия герой определено могат да се отдадат на непретенциозността в отглеждането, устойчивостта на замръзване, достатъчна за много региони, устойчивостта на много болести и вредители и липсата на тръни по издънките. Този списък е увенчан с отличен десертен вкус на получената малина и нейния изискан аромат. От недостатъците можем да споменем само прекомерната нежност на плодовата каша, поради което те не са особено подходящи за дълготрайно транспортиране.

Теренти започва да се разпространява сред градинарите любители през 1998 г. и през последното време той е намерил верни почитатели в лицето на много от тях. Към момента географията на отглеждането му е много широка, което допълнително показва пластичността на сорта и добрата адаптивност на растенията към различни почвени и климатични условия. В същото време нашият герой все още не се появява в Държавния регистър на развъдните постижения и следователно формално няма достъп до индустриално отглеждане. Малките фермери, които отглеждат малини за продажба на своите парцели, не обръщат особено внимание на това обстоятелство.

Агробиологични характеристики

Храстите на Теренти растат мощни, но компактни по размер, достигайки средни височини - около 1,3-1,5 метра. Благодарение на това те могат да бъдат доста плътно разположени върху единица площ, което със сигурност ще повлияе на брутния добив от площадката. Дейността по образуване на заместващи издънки е добра, при растенията на средна възраст броят им достига осем до десет, но с напредване на възрастта този показател постепенно намалява. Растящите стъбла имат къси междувъзлия, сравнително голям диаметър, еластичност и добра якост. Тук веднага можете да усетите наследството на един от родителите - стандартният сорт Таруса. В същото време този факт не отменя необходимостта от връзване на малинови издънки към опори или решетки, тъй като в противен случай рискът от повреда от вятър или огъване на земята под тежестта на реколтата се увеличава. Цветът на стъблата на текущата година е зелен; на повърхността им се забелязва слаб восъчен цъфтеж и доста интензивно косменост от филцовия тип. В издънките няма трънливост, което значително улеснява работата на градинаря в грижите за малиновото дърво. Узрявайки, стъблата стават тъмнокафяви, които запазват през следващия сезон. Съставните листа традиционно се състоят от три или пет прости листа и те са свързани с умерено дълъг зеленикав дръжка, рядко показващ признаци на антоцианинова пигментация. Листните пластинки на нашия герой са големи, имат вид на овал с острота в края, тъмнозелен. Тяхната повърхност е силно гофрирана. Профилът е плосък или леко извит с краищата надолу. Ръбът на листа се характеризира с назъбена назъбеност.Страничните растат от генеративни пъпки, които се развиват по цялата дължина на леторастите. На външен вид плодовите клони са мощни и дълги, добре разклонени и броят на разклоненията в тях може да достигне 4. На всеки от тях могат да се образуват до 20-30 яйчника, но поради силата си страничните страни могат да издържат без проблем на теглото на плодовете, без да изискват, като правило, допълнителен жартиер. Образуването на коренови издънки е много ограничено и ако говорим в цифри, тогава всеки храст расте до 4-5 потомство годишно. Те могат да се използват за последващо размножаване на малини или обновяване на стари насаждения. Ако такава задача не си заслужава, тогава издънките се отстраняват своевременно, т.к. отнема сила и хранителни вещества от майчиното растение, поради което производителността му страда в по-голяма или по-малка степен.

Terenty принадлежи към група традиционни сортове малина, които дават реколта на двегодишни стъбла. Цъфтежът в повечето региони на отглеждане настъпва през юни. Цветовете са със среден размер, обикновено не по-голям от 10 mm в диаметър, и са бели на цвят. Узряването на плодовете започва в края на първата декада на юли и обикновено продължава три, максимум четири седмици. През това време са необходими около 4-5 основни такси.

Като цяло добивът от храст може да достигне високи стойности - до 5 кг сочни и големи плодове. Нашият герой реагира добре на внимателни грижи и подобряване на селскостопанската технология, така че производителността може да се увеличи до 8 кг. Като се вземе предвид относителната компактност на растенията и повишената плътност на засаждане в това отношение, годишно се събират до 20 тона плодове от хектар насаждения, което е отличен показател за малини.

Почистването на самия Terenty е относително лесно поради няколко причини. Това се улеснява от липсата на тръни по издънките и лесното отделяне на плодовете от овощното растение и много големият им размер. В долните странични части на сорта се образуват наистина гигантски плодове с тегло до 12 грама; по-близо до върха теглото им намалява, но почти никога не е по-малко от 4 грама. Формата на малината е тъпо-конична, цветът е яркочервен и привлекателен със своя блясък. На повърхността има леко космат. Размерът на костите е среден, връзката им помежду им е достатъчна, за да не се разпадне на части при умерено механично напрежение. Пулпът на плодовете е сочен и много нежен, вкусът е сладък, когато е напълно узрял, без забележими нотки на киселинност, ароматът е отчетлив, обикновено малина. Семената са малко на брой и едва забележими, когато се ядат. Дегустационните резултати са доста високи, но за това е необходимо да се изчака пълната зрялост на плодовете, защото когато се берат рано, вкусът им е мек и неекспресивен поради липсата както на киселина, така и на захар.

Основната цел на тази малина е да я консумира прясна. В същото време трябва да се вземе предвид неговата мекота и, ако има планове да се продава на пазара, събирайте внимателно и в малки контейнери, където плодовете няма да се мачкат под собственото си тегло. На рафтовете обаче големите, ярко оцветени и ароматни плодове, като правило, не се задържат. Но при обработката приложението му се оказва по-малко успешно. Деликатните плодове не могат да запазят формата и целостта си по време на топлинна обработка и следователно са подходящи само за приготвяне на конфитюр, сок или конфитюр, но в същото време тези продукти поемат изцяло наситеността на цвета и аромата си от плодовете.

В процеса на отглеждане сортът показва много от своите положителни страни в икономически план и не изисква градинар да има задълбочени познания за малиновата земеделска технология или специални специфични умения. Растенията се адаптират добре към различни видове почви по отношение на плодородието и текстурата.Тяхната устойчивост на суша е средна и поради това те издържат на кратки периоди на дефицит на влага в почвата, но за високи добиви те все още трябва да поддържат водния баланс в почвата на оптимално ниво. Устойчивостта на замръзване на леторастите е -30 ° C, а при по-силен студ стъблата могат да бъдат наклонени към земята, където зимуват под слой сняг. Терентий има силен имунитет срещу повечето болести и вредители.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода