• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Жълт гигант

Жълтият гигант е един от висококачествените, изпитани във времето местни сортове малини и ако броите само жълтоплодните сортове, тогава, несъмнено, един от най-добрите. Получено е през относително далечната 1979 г. във Всеруския институт за селекция и технологии за градинарство и разсадник (VSTISP). Неин автор е известен руски учен, който посвещава значителна част от своята творческа и изследователска енергия на селекцията на малини, доктор на земеделските науки, професор, заслужил учен на Руската федерация Виктор Валерианович Кичина. В процеса на хибридизация бяха използвани два домашни сорта - Маросейка и Ивановская. През 1986 г. е направена селекция на обещаващ разсад, на който е присвоен работен код K36, а от 1991 г. новостта се разпространява активно под сегашното си име. След 10 години сортът влезе в държавния тест, след като успешно завърши през 2008 г. официално беше включен в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация и разреши за промишлено отглеждане в Северозападния регион, който включва Ленинград, Новгород , Калининградска, Ярославска, Вологодска, Тверска, Костромска и Псковска области. Любителите обаче не се ограничиха до тези географски рамки, след като разпространиха разнообразието в цялата страна и в много съседни страни.

Основните предимства на Жълтия гигант пред конкурентите му са необичайният му цвят, големият размер на плодовете, добрият вкус и представяне на зрънцето, добрият добив и повишената устойчивост на вредители и основни болести. В същото време нашият герой не е лишен от недостатъци, които на първо място включват задоволителната зимна издръжливост на издънките, които поради това изискват огъване към земята през есента за последващо подслон със сняг в склонност към замръзване региони. В допълнение, събраните плодове се оказват доста нежни и затова е необходимо да ги премествате на значителни разстояния с голямо внимание.

По пътя на плододаването сортът принадлежи към групата на полуремонтираните, при които основната култура расте, подобно на традиционните малини, на двугодишни стъбла, но цветя и яйчници също могат да се образуват в края на лятото на заместващите издънки, които дори имат време да узреят в южните райони с дълга и топла през есента.

Агробиологични характеристики

Храстите обикновено показват средна сила на растежа си, достигайки височина около един и половина метра, но при добро ниво на земеделска технология, вегетативната активност може значително да се увеличи. На външен вид растенията изглеждат доста мощни и леко разперени, но въпреки това се нуждаят от жартиера за опори или решетки, без които съществува риск от увреждане на стъблата при лошо време, както и от накланяне на земята под тежестта от реколтата. Резервните издънки в Жълтия гигант се образуват в умерени количества, до 8-10 на храст. Те имат значителна здравина и устойчивост, като същевременно се стесняват, поради което дебелината им от основата до върха варира от висока до средна. Междувъзлията на малиновите стъбла са къси. Повърхността на младите издънки има мръснокафяв цвят, покрита със слой от пубертета от филц и восъчен цвят със средна интензивност. Зрелото стъбло става сиво и запазва този цвят за втората година след появата си. Бодлите растат малки, зеленикави или неоцветени, но доста многобройни и равномерно разпределени по цялата дължина на леторастите. Този факт обаче не води до особени проблеми и неудобства в процеса на отглеждане и грижи за храстите от този сорт. Листата са образувани от сложни, състоящи се от три или пет единични листчета, обединени от дръжки с умерена дължина и зеленикав цвят без признаци на антоцианинова пигментация.Листните пластинки са с овална форма със заострен край, средни до големи размери, добре изразено набръчкване и тъмнозелен цвят. Листният профил е забележимо извит. По периметъра се наблюдава умерено рязко назъбено „кренирано“ назъбване. Плодовите клони се развиват умерено дълги, удебелени, поради което демонстрират повишена сила, имат до 4 реда разклонения и носят до две дузини яйчници. Кореновите издънки се развиват доста активно, всяка година всеки малинов храст има до 5-7 потомство. Това ни позволява да възпроизведем нашия герой сравнително бързо, като използваме собствения си посадъчен материал, а при липса на такава необходимост ще трябва да полагате усилия, за да премахнете растежа, който запушва пътеките на малиновото дърво и води до неговото разпространение в ширина.

По време на цъфтежа храстите на Жълтия гигант придобиват много декоративен вид поради многобройните големи цветя с дълги чашелистчета. По отношение на узряването сортът принадлежи към средно ранните. В средната зона на нашата страна можете да започнете да празнувате с първите плодове през първата декада на юли, а масовите реколти приключват до началото на август. Ако вашият обект е разположен в южните райони с относително висока доставка на топлина, тогава можете да очаквате да получите допълнителна реколта в началото на есента на върховете на добре развити годишни издънки. В същото време той ще бъде толкова по-висок, колкото по-дълъг е периодът на замръзване в региона. Като цяло производителността на нашия герой се оценява като висока или много висока. За сезона всяко растение е в състояние да произведе до 3-4 кг малини от храст. В допълнение, сортът реагира много добре на повишаване на нивото на селскостопанска технология и внимателна грижа за себе си, отговаряйки на това с забележимо увеличение на и без това приличен добив. При промишлени насаждения на големи площи не е необичайно да се постигне резултат от 15-20 тона добив от хектар. Събирането на плодове не е свързано със специални трудности поради лесното им отделяне от плодовете, но не бива да оставяте малините да презреят, защото в този случай може да се разбие.

По размер на узрелите плодове сортът отговаря на името си, като е един от най-големите сред жълтоцветните сортове. Средното тегло на зрънцето варира от 4-8 грама, а най-забележителните могат да надвишат теглото и 10 грама. На външен вид те имат леко кръгла или тъп-конична форма и светло жълт матов цвят поради лекото восъчно покритие на повърхността. Костилките са умерено големи, добре подравнени, но прилепването им едно към друго обикновено е ниско и следователно плодовете изискват внимателно боравене, в противен случай рискуват просто да се смачкат на фрагменти. Пулпът е нежен, сочен и много сладък, с приятен, типично малинов аромат. Индексът на захарната киселина, който е един от обективните гастрономически показатели, е много висок за Жълтия гигант, достигайки до 9 единици. В процентно изражение сумата на захарите в ягодоплодния сок е средно 10-11%, титрираните киселини - 1,1-1,2%. Съдържанието на витамин С е около 15-18 mg / 100 g малини. Семената са много малко на брой и поради малкия си размер практически не се усещат, когато се ядат. Дегустационният резултат, показан по време на държавния сортен тест, не е твърде висок - 3,4 точки, но според много градинари той е силно подценен, но всъщност вкусът на този сорт е много по-висок.

Събраната реколта се използва главно в прясно състояние, тъй като не е особено подходящ за преработка в различни видове консерви, по-специално консерви и конфитюри. Замразяването и сушенето в нашия случай също са неприложими поради сочността и нежността на плодовете.С известен успех, Жълтият гигант може да бъде добит за зимата под формата на компоти. По отношение на директната употреба в храната има и редица нюанси. На първо място, струва си да се има предвид ниската транспортируемост на плодовете от този сорт, поради което транспортирането на дълги разстояния може да доведе до загуба на представянето. Това важи особено за фермерите, които отглеждат култури за продажба и за които визуалната привлекателност на малини на плота е един от най-важните параметри. Поради тази причина боравенето с плодове, предназначени за продажба, трябва да бъде особено внимателно, събирането трябва да се извършва в малки контейнери, сутрин или вечер, като се избягва дневната жега.

Агротехнически характеристики

От икономическа гледна точка растенията правят двусмислено впечатление. От една страна, те показват сравнителна непретенциозност, пластичност и приспособимост към различни климатични условия, а от друга, те все още се нуждаят от защита от неблагоприятни фактори на околната среда, по-специално от силни студове, на които издънките не са силно устойчиви. Като цяло обаче положителните свойства преобладават над отрицателните. Сред първите, наред с други неща, е необходимо да се включи високата устойчивост на малиновите храсти към често срещани болести и вредители, което прави възможно отглеждането на растения с минимално химическо третиране срещу патогени и в крайна сметка да се получи екологична реколта. Устойчивостта на суша и топлоустойчивостта на Жълтия гигант са средни и следователно те не могат да бъдат приписани на очевидни предимства или недостатъци.

Когато е поставен, сортът предпочита доста влажни нежни склонове с източно или западно изложение, а в най-знойните райони са приемливи и северните посоки. Задължително е да се предвиди наличието на защита от духащи ветрове, които пречат на натрупването на сняг през зимата, което е необходимо за предотвратяване на замръзване на храстите. Малините не понасят прекомерна влага и блатистост на почвата, както и появата на подпочвени води близо до повърхността на почвата, провокиращи гниене на кореновата система.

Засаждането се извършва в началото на пролетта или есента след падането на листата в добре обработена земя, в която няма коренища от злонамерени многогодишни плевели. Разстоянието между редовете трябва да бъде най-малко 1,5 метра, а между растенията в един ред около 70-100 cm.

По време на вегетационния период на Жълтия гигант, пътеките се плевят, поливат и се хранят с малини, ако е необходимо, завързват се леторастите, събират се реколтата, след което двегодишните стъбла, които са дали плод, незабавно се отстраняват от сорта.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Москва
Преди 1 година

Според мен това е най-вкусната малина. Имам много разновидности в сайта, но този се яде първо.

Домати

Краставици

Ягода