• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Гаригуета (Gariguette)

Gariguetta е френски средно ранен нереновиран сорт градински ягоди (ягоди) за десерт. Това е един от най-разпознаваемите и ценни сортове, който е спечелил топли отзиви и огромна популярност благодарение на отличния си вкус. Нашата героиня е известна още като Гаригет. Няма точни данни за произхода на тази ягода, но има две основни версии. Някои източници твърдят, че сортът се е появил през 30-те години във френската провинция Прованс и е получил името си в чест на района, разположен в южната част на Франция. Според други източници ягодата е отгледана през 1976 г. чрез кръстосване на сортовете Favette и Belrubi. Французойката Гаригует си спечели почетно място сред уникалните сортове, които всеки любител на градинската ягода мечтае да има в колекцията си. Въпреки капризността си, тя продължава да бъде много популярна и търсена, печелейки все повече внимание към себе си.

Растенията са енергични, разпространяващи се, обилно облистени. Храстите са гъсти, средно компактни: около 50 см в диаметър и до 30 см височина. Кореновата система е мощна, повърхностна, разклонена, задълбочена с 30-35 см, изисква достатъчна площ за хранене. Листата са големи, силно гофрирани, набръчкани, светлозелени на цвят. Формата на листната плоча е кръгла, жилките са дълбоки и леки, което е отличителна черта на сорта. Зъбите на листната плоча са остри, наклонени леко напред. Образуването на изобилие от едно растение е в състояние да образува до 20 розетки. Дръжките са дълги, мощни, с много ръбове, един дръжка може да образува до 20 плода, разположени под нивото на листата. Дръжките са дълги и здрави, чашелистчетата са много големи, лесно се отделят.

Ягодите са големи, много големи при първата реколта, с форма на гребен. Особеност на сорта е биконичната форма на плода, която се наблюдава в началото на плододаването. В по-голямата си част плодовете са с красива удължено-конична форма, наподобяваща пресечен конус, но Гаригуета не може да се похвали с еднородност във формата и размера на плодовете. Кората на плодовете е тънка, но здрава, ярко оранжева на цвят със силен лъскав блясък, на етапа на пълна зрялост придобива богат яркочервен оттенък. Често при липса на слънце плодовете, които са на етап техническа зрялост, могат да имат бяла шийка. Като цяло оцветяването е равномерно по цялата площ на зрънцето. Achenes са малки, дълбоко потънали. Целулоза в контекста на червен цвят с бяло сърце, без кухини. Консистенцията на пулпата е много деликатна, поради което плодовете не понасят доста добре транспортирането.

Вкусовите качества на ягодите са наистина вкусни и уникални, заслужават много положителни отзиви и любов към ягодовите гастрономи. Вкусът е много многостранен, балансиран, плътен. Сладостта се допълва от грациозна киселинност, а яркият ягодов послевкус и интензивният аромат на истински горски ягоди правят небцето наистина отлично. Пулпът е сочен, има много приятна текстура, плодовете просто се топят в устата ви. Сортът е наистина десертен, напълно заслужава това заглавие. Освен това в някои десертни рецепти името на този сорт е фиксирано. Но заслужава да се отбележи, че вкусът на плодовете е силно зависим от климата на района на растеж, както и от метеорологичните условия на сезона. В студените райони и по време на дъждовно лято плодовете не придобиват достатъчна сладост, а в прекалено горещите райони със слънчево греене реколтата от Гаригуета просто се пече.

Плодовете са особено страхотни пресни, чудесни за готвене и декориране на десерти, подходящи са и за приготвяне на конфитюри или конфитюри, но не са особено подходящи за замразяване поради много деликатната каша, която при размразяване ще се превърне в каша.Реколтата от ягоди понася много лошо съхранението и също не е подходяща за транспорт на дълги разстояния. Gariget не се използва в търговското отглеждане, освен че може да се отглежда с цел продажба на плодовете на местния пазар. По принцип реколтата няма еднородност и равномерност, което вече има лош ефект върху представянето, освен това по време на транспортирането плодовете могат да бъдат повредени поради тънка кожа и деликатна пулпа. Накратко, нашата героиня е по-подходяща за градинари-любители; при търговска употреба тя не очаква никакви перспективи, въпреки вкусния си вкус.

Средното тегло на плодовете е около 25-30 грама, при първата реколта плодовете са по-големи, най-големите екземпляри достигат тегло от 50-70 грама. Ягодите не се различават по еднородност и стабилност на плододаването, реколтата постепенно става по-плитка до края на реколтата, но сортът не греши с дреболии. Плодовете не са подредени в общата маса, поради което Гаригуета не придоби популярност като търговска. Добивът на сорта е среден, с обичайното ниво на земеделски фон, този показател ще се запази на нивото от 400-450 грама плодове от едно растение. Тази французойка няма много потенциал, така че не бива да очаквате много голяма реколта от нея. Освен това той е много чувствителен към метеорологичните и климатичните условия, поради което не може да се похвали със стабилност от сезон на сезон и ще се държи по различен начин в различните региони. Растенията обаче процъфтяват в оранжерии, при контролирани условия на субстрата и реагират добре на храненето.

Има много противоречия относно времето на узряване на ягодите. Така че в някои региони реколтата започва да узрява на ранен етап, в други - заедно със средно ранните сортове, а някъде французойка може изобщо да се покаже като междинен сезон. Всичко зависи от климатичните условия и докато в родината си ягодите принадлежат по-скоро към ранно узряващия сегмент, в условията на Московския регион например те често се показват като средно ранни. Плододаването при Гаригуета е доста дълго.

Растенията имат доста добър имунитет, те са много устойчиви на основните заболявания на културата и акарите, но здравето на ягодите е изключително зависимо от метеорологичните условия и климата. През студените дъждовни сезони плодовете често могат да бъдат засегнати от сиво гниене, а самите храсти стават по-податливи на различни заболявания. Зимоустойчивостта и устойчивостта на замръзване на ягодите са недостатъчни; в студените райони растенията се нуждаят от сериозен подслон за зимата, както и за периода на завръщащи студове през пролетта. Топлината, сушата и слънчевото греене също са изключително вредни за сорта, причинявайки големи щети на добивите, а плодовете силно се пекат на слънце. В селскостопанската технология сортът по принцип е непретенциозен, въпреки че, за да получите добра реколта и да разкриете пълната палитра от вкус на горски плодове, все пак ще трябва да обърнете достатъчно внимание на растенията.

Гаригуета е един от елитните сортове, които са връхната точка на всяка колекция. Но не във всички региони ягодите ще могат да се покажат перфектно. В много региони на Русия той значително ще отстъпва на местните сортове, без да може да разкрие всичките си уникални вкусови качества.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода