• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт грозде Граф на Монте Кристо

Хибридна форма на трапезно грозде, наречена Граф Монте Кристо, започва да се появява на парцелите на любителите лозари сравнително наскоро - в края на 2000-те. Неговият автор, национален селекционер от Ростов на Дон - В.У. Kapelyushny, последните десетилетия от живота си, посветени на отглеждането на нови сортове "слънчеви плодове", и, трябва да кажа, беше толкова успешен в този бизнес, че остави незаличим спомен за себе си под формата на десетки великолепни хибриди, много от които са спечелили заслужена популярност сред фермерите и лозарите.

Графът Монте Кристо е едно от толкова широко разпространените деца на Василий Улянович. Той го отглежда, като кръстосва два много известни сорта - Талисман, селекция на Всеруския изследователски институт по лозарство и винопроизводство и без семена Ризамат, родом от Централна Азия. И двамата родители на новия сорт се отличаваха с големите си плодове и този параметър беше напълно предаден на тяхното потомство. В допълнение, нашият герой наследи от Rizamata прекрасен и приятен за окото цвят на зрънце и от Talisman, относителна устойчивост на гъбични заболявания и обща непретенциозност в отглеждането.

Дълго време се носеха различни слухове за предполагаемото сходство на „Графа“ с разработките на други любители животновъди, като Фаворита на Виктор Крайнов или неговата Атаманобаче разговорите останаха разговори и хибридът, въпреки всичко, продължава да расте и да радва собствениците си под собственото си име.

Агробиологични характеристики

Силата на растеж на гроздовите храсти е висока и размерите им, при условие че се грижат правилно, са впечатляващи. Короната на млада издънка е отворена, леко опушена, зеленикава с забележими бронзови оттенъци на цвят. Младите листа са набръчкани, те също запазват бронзови тонове. Пълноценният лист е голям, заоблен, състои се от пет дяла, между които има силна дисекция. Повърхността му е гладка, тъмнозелена с по-светъл цвят на вените, краищата на лобовете са повдигнати. По принцип профилът на листната пластина е вълнообразен или леко фуниевиден. Горните странични разрези са дълбоки, с отворена лировидна форма със заоблено дъно или затворени с удължен яйцевиден лумен. Долните прорези обикновено са по-малки, могат да следват формата на горните или да имат успоредни страни, като същевременно остават отворени. Дръжковият изрез е широк, сводест или има вид на лира. Дръжките са по-дълги от основната жилка на листа, цветът им е зеленикаво-червен. Зъбчетата по краищата на листната пластина са триъгълни, средни по размер и в същото време достатъчно подравнени. Страничните им ръбове са леко извити, а върховете са заострени. Типът цвете, който сортът притежава, е бисексуален, което му позволява да се опрашва добре при почти всяко време, да образува перфектно изпълнени четки, плодовете на които не са предразположени към грах. Разпръскването на пъпки и яйчници също не е типично за сорта. Годишният растеж на гроздето има време да узрее много преди измръзване, като същевременно придобива скучно кафяв цвят.

Размерът на гроздовете и гроздето на графа Монте Кристо е просто невероятен. Започвайки да плододават през 2-3 години от живота, растенията почти веднага демонстрират своите едроплодни, които продължават да увеличават през следващите сезони. Типична четка, взета от възрастен храст, тежи от 800 до 1200 грама, а най-видните достигат тегло от два килограма. Структурата им е средно хлабава, а формата е широко конична. Цялото това великолепие е прикрепено към лозата с дълъг, здрав, светло зелен гребен. Плодовете от този сорт имат гигантски калибър и привлекателна овална форма, достигайки 36-38 мм дължина и 29-31 мм диаметър. Цветът им е не по-малко великолепен - бордо, при достигане на пълна зрялост. Повърхността е покрита с интензивен, но лесно измиваем слой от защитно восъчно покритие.Средното тегло на гроздето е 25-30 грама. Тяхната каша е доста плътна, месеста консистенция, има отличен балансиран вкус и приятен плодов аромат. Прясно изцеденият сок е с розов цвят, съдържанието му на захар е 17-19 g / 100 кубически метра. cm, а титруемата киселинност е 5-6 g / куб. dm. Кората на гроздето е умерено твърда, годна за консумация, със средна дебелина. Семената не са твърде големи, светли на цвят, до три в едно зрънце. Дегустационните характеристики на гроздето са високи.

Реколтата е чудесна за прясна консумация. Забележителното представяне и продаваемост на сорта го правят много популярен сред фермерите, които отглеждат „слънчевите плодове“ за продажба. Според техните показания никога няма проблеми с изпълнението на графа Монте Кристо и той няма време да остане на тезгяха. Благодарение на периода на ранно средно узряване нашият герой успява да стигне до пазара, преди да започне притокът на традиционни евтини сортове, което влияе положително на цената и в крайна сметка на рентабилността на отглеждането му. Допълнително предимство несъмнено е отличната транспортируемост, благодарение на което събраните гроздове могат да се транспортират на дълги разстояния, без да се влошава качеството им. Съхранението може да се извърши в хладилни камери или специални съоръжения за съхранение с контролиран микроклимат, но това изисква реколтата да се събира внимателно, без да се изтрива слоя от сушени плодове и да няма пукнатини или други повреди по повърхността на плодовете. В отделни ферми, където гроздето се отглежда за собствена консумация, неподходящите гроздове за съхранение могат успешно да се използват като суровини за домашно консервиране. Сладките, ароматни и ярко оцветени плодове предават всички тези качества на тези компоти, консерви, конфитюри и маринати, които се правят от тях. През зимата дегустацията на тези заготовки ще донесе само най-ентусиазираните чувства на всички членове на семейството на лозаря.

Вегетационният сезон на графа Монте Кристо е 125-135 дни, считано от момента, в който очите се отворят през пролетта, до началото на подвижната зрялост на културата. На юг първите гроздове могат да бъдат отсечени в средата на август, а масовото събиране се извършва през втората половина на този месец. Сумата на активните температури по това време достига порядъка на 2600-2700 ° C, което показва възможността за преместване на хибрида на север, до цялата Централна черноземна зона на нашата страна. В някои хладни сезони все още може да има малка липса на топлина за пълно узряване на гроздето, но поставянето на храстите в култура на стени или в горната част на южните склонове до голяма степен премахва този проблем. Освен това трябва да знаете за опасността от замръзване на местния климат. В случай на редовно намаляване на термометъра през зимата под критичната за сорта -24 ° C, той трябва да се обработва с подслон през студения сезон.

Производителността на растенията е в пряка зависимост от техния размер, жизнена енергия и обема на натрупаната многогодишна дървесина. Добивите в младите храсти растат много активно, но трябва да се внимава те да не бъдат претоварени. Нетърпението на производителя по въпроса за получаване на големи обеми продукция възможно най-скоро може да изиграе жестока шега, в най-добрия случай да забави развитието на растенията, а в най-лошия - да ги отслаби толкова много, че те ще бъдат на ръба на смъртта в зимата. Нормирането по издънки и прибиране на реколтата трябва да продължи след началото на пълноценното плододаване на гроздето. Тази процедура се извършва на три етапа. По време на пролетната резитба храстите са натоварени с 30-35 очи с умерено скъсяване на плодовите стрелки до 6-8 пъпки. След това, с началото на вегетационния период, безплодни и слаби лози, безполезно консумиращи влага и хранителни вещества, се отстраняват.И накрая, преди цъфтежа, съцветията се разреждат, като се запазва по едно за всеки плодоносен издънка.

Зрелите гроздове се опитват да не се преекспонират върху храстите, тъй като графът на Монте Кристо е получил от родителя си Ризамата склонност да напуква плодове при най-малките колебания в нивото на влага в почвата, провокирани от дъжд или поливане. В резултат на това цялото му великолепие изчезва в момента и гроздето става подходящо само за обработка. Сортът показва умерена устойчивост на гъбични заболявания, което изисква многократно пръскане през влажни сезони, благоприятни за развитието на патогени.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода