• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Пробив на сорта грозде Амур (един)

Понастоящем огромни територии на нашата страна са недостъпни за развитието на индустриалното лозарство поради тежестта на климатичните условия. Традиционните европейски сортове грозде Vitis vinifera и дори хибридите му с по-малко капризните американски сортове не могат да растат там поради невъзможността да издържат на силните студове през зимата. В същото време в сибирската тайга и в Далечния изток местният див вид Vítis amurensis (грозде Амур) съществува и расте добре, което не се страхува от замръзване, болести или други трудности в северните райони. От практическа гледна точка обаче до известен период от време той не представляваше никаква полза, тъй като в диво състояние плодовете му бяха малко полезни както за ядене в прясно състояние, така и като суровини за преработка.

За да промени това състояние на нещата, създавайки културно руско грозде на базата на дивака Амур, през целия си живот се опита известен биолог-селекционер, изследовател с главна буква - Александър Потапенко, брат на Яков Иванович Потапенко, чието име днес носи Общоруски изследователски институт по лозарство и винопроизводство в град Новочеркаск.

И първите, най-важни стъпки в тази посока, Александър Иванович направи. Не е доволен от резултатите от междувидова хибридизация с участието на гроздето Амур, при което гените на неговата колосална устойчивост не са били правилно прехвърлени на хибридното потомство, той си поставя задачата за вътревидова селекция, тоест всъщност опитомяването на дивата форма, както се е случило с други видове грозде преди хилядолетия. В тази област той успя да постигне най-важното - да преодолее генетичния консерватизъм, пренасяйки растенията, с които разполага, в изменяемо състояние, правейки ги подходящи за успешна развъдна работа, насочена към увеличаване на размера на гроздовете, тяхното качество, вкус и технологични характеристики като същевременно се запазват непретенциозните качества, присъщи на вида.

В резултат на селекцията Александър Иванович успя да умножи размера на китка грозде от тайга, като постигна значителен обем на пулпа и добив на сок, освен това в диво състояние почти цялото пространство в плодовете беше заето семена. По време на живота си той получи много междувидови и вътревидови хибриди с участието на Vítis amurensis, които имат разнообразни морфологични качества, но неизменно са зимоустойчиви и устойчиви на болести. Някои от тях бяха толкова успешни, че впоследствие бяха признати на най-високо ниво, включени в Държавния регистър на развъдните постижения. Една от тези разновидности е пробивът на Амур, или както се нарича още - "Потапенко-7" или "Един" (с акцент върху първата буква). Това е чистокръвна култивирана форма на грозде Амур, но в същото време по своите характеристики не отстъпва много на техническите сортове от европейски тип и дори е подходящ за използване като сорт за маса. През 2018 г. нашият герой официално завърши държавния тест, в резултат на което беше одобрен за използване във всички региони на Руската федерация. Това събитие беше истински пробив в признаването на титаничната работа на Александър Потапенко за създаване на руско грозде. Единственото съжаление е, че това значимо събитие, както често се случва с големите учени, се е случило едва когато Александър Иванович вече не е бил жив.

Агробиологични характеристики

Растението е мощно, расте много бързо и достига гигантски размери. Листата са големи, закръглени, с форма на фуния, петлопатеви, леко разчленени, светлозелени на цвят. Страничните прорези са плитки, едва очертани или V-образни. Дръжковият изрез е предимно затворен със заоблен лумен, но може да бъде и с отворена лировидна форма с тесен отвор.Листната пластинка има фино мехурчеста (шагренова) повърхност, обратната страна е покрита със слабо настръхнало космат. Зъбчетата по ръба на листа са триъгълни, неравномерни по размер, с остри върхове и основа със средна ширина. Цветята на Амурския пробив с функционално женски тип цъфтеж изискват наличието на редица бисексуални сортове, с помощта на които се наторяват перфектно, без да се изисква допълнително ръчно опрашване. Узряването на едногодишни издънки е отлично. Младите растения имат зелен цвят с червеникав оттенък, който при узряване става червеникаво-кафяв. Цветът на листата на гроздето през есента също е червен.

Гроздовете са с размери над средния, доста плътни, цилиндрично-конични, със средно тегло 250-400 грама, но по-големите екземпляри също растат. Гребените и стъблата на плодовете са къси и здрави. Плодовете са доста големи, дори по размер, тъмнолилави на цвят, заоблени, до 15 мм в диаметър и средно тегло от 4-5 грама. Пулпът е месест, сочен, с хармоничен, запомнящ се вкус. Цветът на сока на Амурския пробив е виненочервен. Добивът му достига стандартни технологични стойности - 70-75%. Съдържанието на захар е 24 грама / 100 кубически метра. см, киселинност - 7 грама / куб. дм. Кожата е стегната, но лесно дъвчеща, покрита със слой защитно восъчно покритие с умерена интензивност. Като правило в зрънцето има само един костил, със среден размер, той няма значително отрицателно въздействие върху вкуса.

Реколта за универсална употреба. Поради високото си натрупване на захар, той прави добри обикновени вина. Гурметата, разбира се, винаги са готови да критикуват напитка, направена от грозде, което е недостатъчно благородно, според тях обаче, като се има предвид северният растежен регион, където не би оцелял нито един класически сорт, подобно бране на гнида изглежда неподходящо. Пробивът в Амур също е добър в приготвянето на сок, компоти и конфитюр. Използва се и за прясна консумация, въпреки че демонстрира по-малко привлекателност на външен вид в сравнение с южните едроплодни сортове, но по отношение на вкуса не отстъпва на тях. Дегустационният резултат на пресни плодове е 8,6 точки. Реколтата е доста транспортируема, но не се различава по изключителни свойства за съхранение.

Гроздето е рано узряло. Вегетационният период започва много рано и продължава около 110 дни, докато плодовете узреят. Според свидетелството на лозарите-любители, Один успява да узрее безпроблемно в района на Москва и още по-северните райони със сумата на активните температури от 2000-2200 ° C. И въпреки че пробивът на Амур не е рекордьор по този показател, тъй като много южни сортове могат да се похвалят с по-кратък вегетационен период, основното му предимство е способността да расте и да дава плодове на север без трудоемката процедура за подслон на лозите през зимата . Устойчивостта му на замръзване е изключително висока и е -35 ... -40 ° С.

Плодовитостта на леторастите е значителна. На повечето от тях се образуват няколко гроздове, които след узряване могат да достигнат общо до един и половина килограма. Общият добив е изключително висок и възлиза на повече от 200 c / ha на единица площ. От един възрастен храст, като се има предвид способността му да расте до височина 30 метра, могат да бъдат събрани до 100 килограма грозде. Нямаше отрицателно въздействие от претоварването на храстите с култури при пробива на Амур. След узряване гроздовете могат да продължат да висят на храстите за значителен период от време, но в краткото северно лято това качество не винаги се търси. Реколтата не е повредена от оси и не се напуква поради високата влажност на почвата. Освен това именно за постоянното присъствие на достатъчно количество влага сортът изисква повишени изисквания.В сухите райони расте слабо и депресирано.

Агротехнически характеристики

При планирането на засаждането на пробива на Амур е необходимо да се вземе предвид, че това е северното грозде, което е най-приспособено за отглеждане в климатични условия, близки до тези, в които е израснал неговият див предшественик. Опитите да се отглежда на юг най-вероятно ще доведат до разочарование за производителя.

За успешно отглеждане сортът предпочита рохкави, кисели, добре навлажнени почви. На места, където през лятото настъпват суши, е необходимо да се обмисли възможността за поливане на гроздето през този период. Размножава се главно чрез наслояване и резници, които се вкореняват добре, пускат корени и растат много бързо, добавяйки растеж до 2,5 метра годишно. Човек практически не е повреден от вредители и болести, въпреки че някои производители все още препоръчват профилактично пръскане срещу мухъл (мухъл) със съдържащи мед или други разрешени и безопасни препарати.

Те образуват храсти без подслон през зимата, но в най-мразовитите райони се препоръчва да се премахне лозата от решетката през есента, за да може да бъде покрита със сняг. За да направите това, е необходимо да оформите втулката в съответствие с класическите схеми за покриване, като многорамен вентилатор или наклонен кордон. Има много доказателства, че когато температурата на въздуха спадне под критичните нива дори за пробива на Амур, тези части от растенията, които са били под снега, запазват жизнеспособността си и нарастването много бързо възстановява целия храст. Подобна картина може да се проследи и при пролетни студове: когато очите, които са започнали да растат в растеж, са повредени от повтарящи се студове, масово се пробуждат заместващи пъпки, които имат не много по-малко плодородие. Сортът успява добре в беседката и сводестата култура, където в същото време е отличен градинар и високопродуктивен обитател на обекта. Поради способността да расте активно почти неограничено, гроздето често се използва за озеленяване на фасадите на многоетажни сгради.

Много производители твърдят, че сортът не се нуждае от резитба, тъй като при сурови климатични условия горната част на леторастите неизбежно замръзва, което според тях е напълно достатъчно, за да съкрати годишния прираст. Въпреки това, когато расте на вертикална решетка, този подход не винаги е оправдан, тъй като изисква умишлени действия, за да придаде храста желаната форма, и е безсмислено да се разчита на случайността. И дори там, където производителите решат да се погрижат за тази майка природа, санитарната резитба с отстраняване на замръзналите части на растението все още е необходима.

Оценявайки пробива на Амур по отношение на набор от характеристики, трябва да се отбележи, че за своята климатична ниша той е повече от обещаващ и е търсен сега. Подкрепя се с изключителна непретенциозност, главно към измръзване, висока производителност, отлично качество на плодовете за северните условия и тяхното универсално използване. Освен това бих искал да вярвам, че грандиозният бизнес, стартиран от Александър Иванович Потапенко, ще бъде продължен и с участието на Один ще бъдат създадени още по-продуктивни и висококачествени сортове в бъдеще и славата на суровия руски гроздето ще се разпространи по целия свят.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода