• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Венета (Винета)

Венета е раннозрял сорт картофи (Solanum tuberosum) за употреба на маса. Отгледан от специалисти на немската компания EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH. През 2001 г. е включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация под официалното име "Vineta". Одобрен за отглеждане в шест региона на Русия: Централна, Волго-Вятка, Централна Чернозем, Северен Кавказ, Средна Волга, Урал. Препоръчва се за отглеждане в райони с трудни климатични условия.

Периодът от появата на пълни издънки до узряването е 60-70 дни, но първата реколта може да бъде събрана вече на 45-ия ден от вегетационния сезон! По този начин, при засаждането в началото на май, първото копаене може да се извърши в средата на юни.

Растението е високо, до 70 см, разперено. Основното стъбло е изправено. Листата са средни по размер, с лека до умерена вълнообразност по краищата, светлозелени на цвят. Цветовете са малки или средни, бели на цвят.

Клубените са малки, с овална или кръгла форма, теглото варира от 67 до 95 грама, съдържание на нишесте 13-15%. Кората е мрежеста, светло или тъмно жълта на цвят. Пулпата е твърда, светложълта на цвят. Очите са малки, почти невидими, броят им е малък.

На едно растение се развиват 10-12 грудки, образуването им става заедно. Търговски добив 160-228 кг / ха, което е с 52-68 кг / ха по-високо от показателите на сортовете Жуковски и Брянск рано. При копаене на 45-ия ден след поникването добивът е 127-159 c / ha, което е с 10-61 c / ha повече от резултатите на ранните картофи Пушкинец и Брянски, при копаене на 55-ия ден - 155-220 c / ха, с 48-56 кг / ха над стандартите Жуковски и Брянск рано. Максималният регистриран добив е 238 c / ha, което надвишава стандарта Volzhanin с 57 c / ha. Търгуемостта е висока - 87−97%. Венета също е отлична за транспортиране и съхранение, грудките са слабо податливи на механични повреди. Запазването на качеството е 87%.

Вкусът на сорта се оценява като отличен. Класифицира се като кулинарен тип В (според EAPR - Европейска асоциация за изследване на картофи). Това означава, че грудките са слабо сварени и следователно са отлични за пържене, особено пържени, за приготвяне на салати и чипс, а също така са отлична съставка за супи и зеленчукови смеси. А за картофеното пюре тези картофи са доста добри! Забележително е също така, че пулпата не потъмнява по време на топлинна обработка, което прави готовото ястие да изглежда много привлекателно.

От агротехническа гледна точка Венета може да се счита за много ценна находка! В този аспект той има почти същите предимства. Първо, абсолютно не е придирчив към състава на почвата. На второ място, той може да расте при различни климатични условия, като същевременно поддържа високи добиви. На трето място, растенията не изискват специално внимание към себе си през вегетационния период, с изключение на най-основните елементи на грижата. Има обаче едно предупреждение - експертите силно препоръчват покълващите клубени преди засаждането за по-добра кълняемост. По-долу са основните агротехнически тънкости, които ще ви позволят да постигнете максимален добив.

  • Калибрирайте семената преди засаждане. Най-подходящи са грудки с тегло от 35 до 85 грама.
  • Инициаторът препоръчва засаждане на 44-47 хиляди растения на хектар площ или 440-470 растения на сто квадратни метра.
  • Мястото за отглеждане на сорта трябва да бъде избрано слънчево.
  • Оптималната дълбочина на дупките за засаждане е 10 см, разстоянието между тях трябва да бъде 28-30 см. Ширината на междуредието е 75 см.
  • Клубените реагират добре на лечение със стимуланти на растежа; използването на фунгициди също ще бъде полезно.
  • По време на вегетационния период на растенията, ако е необходимо, трябва да се извършва поливане, плевене, разхлабване и оросяване на почвата, както и подхранване. Но не се увличайте с азотни торове - високата им концентрация значително намалява срока на годност на картофите и влошава вкуса му.
  • Не пренебрегвайте поддържането на сеитбообръщение.Най-добрите предшественици са бобови растения, зеле, краставица, цвекло, зелено торене, лук, чесън и някои други култури.

Що се отнася до храненето с микроелементи, авторката предлага малък списък с препоръки:

  1. преди засаждане е желателно да се внасят фосфорни торове в почвата в размер на 100 kg / ha;
  2. подхранването с поташ трябва да се извършва при необходимост, в зависимост от състава на почвата, в приблизителни дози от 200-250 кг / ха;
  3. магнезият се прилага в количество от 70 кг / ха, за предпочитане е да се използва магнезиев сулфат за тези цели.

Не забравяйте обаче, че количеството торове, внесени в почвата, трябва да се коригира за конкретния ви обект, въз основа на характеристиките на вида и състава на почвата.

Едно от основните предимства на Венета е независимостта на количеството реколта от климатичните условия. Растенията понасят добре суша, поради което между другото този картоф е придобил широка популярност в Централна и Южна Азия. Следното следва от тази характеристика - засаждането може да се направи без поливане за дълго време и това е огромен плюс за онези градинари, които не могат често да пътуват до своите парцели.

Сортът е устойчив на много заболявания, включително рак, златна картофена цистообразна нематода, лентови и набръчкани мозаечни вируси и къдрене на листа. Той е доста податлив на късна болест по отношение на върховете, докато грудките са засегнати много по-рядко.

С изключение на няколко незначителни недостатъка, Veneta има широк спектър от предимства, най-поразителните от които са висок добив, приятелско узряване на клубените, устойчивост на суша и непретенциозно отглеждане, отлично представяне и, разбира се, отличен вкус. Изборът на този картоф за отглеждане ще бъде отлично решение както за любителя, така и за собственика на мащабно производство!

Следните компании са официално ангажирани с отглеждането на този сорт: LLC "Elite Potato" в Казан, IP Kolyasin Сергей Николаевич (Омск), CJSC "Teplichny" в Омска област, LLC "Alrost" в град Новочебоксарск, LLC " Теплично-оранжерия Комбинат "Елита-Картофи" "Омска област., LLC" Aksentis "Нижни Новгородска област." Vperyod ", Спаски район, SPK" Dubensky ", Нижегородска област, LLC" Udmurtsoyaprodukt ", IE Yachmenev Oleg Igorevich, FGBNU" ВНИИ Картофена ферма на името на А. Г. Лорха ", Федерален изследователски център" Казански научен център на Руската академия на науките "", LLC "Latkin", KFH "Egorsha" Тулска област.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода