• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Ostara

Ostara е ремонтантна разновидност на градинска ягода (ягода) за универсална употреба. Отгледан от холандски животновъди PRI през 70-те години чрез кръстосване на Redgauntlet и Macherauches. Ценен е заради високия си добив, непретенциозните грижи и невзискателността към почвата и климата, както и за отличния вкус на плодовете. Ягодите са подходящи за отглеждане в личен парцел за лична консумация, но не са подходящи за отглеждане в търговски мащаб поради лошата транспортируемост и запазване на качеството на плодовете. През годините на своето съществуване, Остара успя да събере много доста противоречиви отзиви за себе си, така че ще разберем в какво е добра и защо не се превърна в любима сред другите ремонтантни сортове.

Растението е със среден размер, височина до 30 см, средно листно, много компактно, има сферична форма. Абсорбцията е умерена, в зависимост от интензивността на употреба, тя може да бъде намалена до изключително минимална. Характерна особеност на сорта е, че той дава плодове както на майчиния храст, така и на невкоренените розетки, но няма да е възможно да се получи добра реколта от мустаците, но за това ще говорим по-късно. Листата са средни по размер, тъмнозелени на цвят. Дръжката е космат. Цветовете са бели, двуполови, с добре развити прашници. Ostara има много висококачествен прашец, което го прави един от най-добрите опрашители за други видове. Дръжките със средна дължина, разположени на нивото на листата, потъват на земята под тежестта на реколтата. Ягодите образуват немалко дръжки, върху които са вързани голям брой плодове, което гарантира добра продуктивност.

Самите плодове са със среден размер, градинарите дори казват, че в сравнение с други ремонтанти, Остар дава плодове в дреболии, но в големи количества. Плодовете са широко конични, с тенденция към закръгляване, без шийка. Кожата е яркочервена, лъскава. Achenes са жълти, могат да придобият червен оттенък, дълбоко се притискат в пулпата, което прави ягодите неподходящи за транспортиране. Пулпът е умерено твърд, с много деликатна текстура, много сочен и ароматен. Остара има отличен вкус - плодовете са много сладки, но не и без деликатна киселинност, много приличат на истински ягоди, няма да оставят безразлични любителите на класическия вкус на ягода. Между другото, благодарение на вкуса си, нашата героиня често запазва мястото си на сайта, тъй като в другите си характеристики тя често отстъпва на другите ремонтантни сортове.

Плодовете са универсални за употреба, отлични пресни, отлични за преработка на конфитюри, консерви, но не са особено подходящи за замразяване поради твърде меката и сочна каша. По същата причина ягодите не понасят много добре транспортирането и освен това не се съхраняват много добре и дори при небрежно събиране могат да се деформират и да започнат да отделят сок. По този начин е категорично неподходящо за отглеждане, за да се продават пресни продукти на пазара Ostar, независимо какво пишат разсадниците в описанието на разсад. Според градинарите понякога е трудно да донесете плодове в оригиналната им форма дори до устата, камо ли да ги транспортирате до мястото на продажба. За бизнеса е по-добре да разгледате по-отблизо сортоплодни ремонтантни сортове.

Средното тегло на плодовете е 15-20 грама, дори по-малко при умерени земеделски практики. Ягодите започват да плододават през юли и завършват в края на есента, през ноември. Освен това именно през есенната вълна на плододаване се наблюдават най-големите плодове, въпреки че някои източници сочат, че големите екземпляри са по-характерни за първите вълни. На чуждестранни сайтове често можете да намерите твърдение, че Ostara също дава плодове през пролетта, при това два пъти. Най-вероятно това важи за отглеждане в защитена земя, в оранжерии, където растенията могат да носят реколта почти през цялата година.Добивът на сорта е висок, възможно е да се съберат около 1 кг плодове от един храст с умерена земеделска технология, с интензивни показатели, може да се увеличи до 2 кг на растение. Разбира се, за да се постигнат толкова високи резултати, е необходимо да се осигури на ягодите обилно редовно хранене, както и наистина идеална грижа. Градинарите могат да разчитат на 700-900 грама плодове на храст, при условие че земеделските технологии не са с най-високо качество.

Ostara не е известен със своя отличен имунитет, доста е чувствителен към заболявания на кореновата система, а плодовете са склонни да бъдат засегнати от сиво гниене. От друга страна, според прегледите на градинарите, този нюанс не причинява много проблеми, нашата героиня е болна не по-често от други сортове на сайта. Но, разбира се, спешно е необходима навременна профилактика. Ягодите имат добра зимна издръжливост, зимуват добре дори и без подслон, въпреки че все пак си струва да се играе на сигурно място. В северните райони покривните материали са особено подходящи, тъй като в крайна сметка сортът е холандски и очевидно не е адаптиран към суровия студен климат. Устойчивостта на суша и топлоустойчивостта на сорта също е на високо ниво; в най-горещите периоди растенията се чувстват доста комфортно, но плодовете в този случай могат да станат много меки.

В селскостопанската технология Ostara е много проста, не изисква специално внимание към себе си, дори може безопасно да се препоръча на начинаещи градинари. За разлика от много други сиси сортове, нашата героиня може да ви прости за грешки в селскостопанската технология, но колкото по-добре се грижите за насажденията, толкова повече те ще ви радват. Ягодите не са особено взискателни към почвите, те могат да се отглеждат на голямо разнообразие от почви, но е много важно те да са плодородни. По този начин преди засаждането мястото трябва да бъде добре подготвено и оплодено. Впоследствие е необходимо също така редовно да се хранят растенията, ако искате да получите обилни реколти. И все пак видът има ремонтант, той дава плодове за много дълго време, така че се нуждае от добро хранене, в противен случай по храстите ще се образува откровена дреболия.

Между другото за това. Повечето градинари се оплакват от много малкия размер на плодовете. Всъщност Остара не се различава по гигантски плодове, но също така не може да се нарече напълно малоплоден. Всъщност размерът и теглото на ягодите силно зависят от интензивността на земеделските практики. Както вече споменахме, растението образува голям брой многоостри дръжки и се нуждае от обилно хранене, за да отглежда много големи плодове. По този начин не пестете с торове; листната превръзка също е от значение.

Има още един момент, свързан с размера на плодовете Ostara. Тъй като сортът дава плодове и на невкоренени магазини, много градинари са много доволни от това, пренебрегвайки своевременното премахване на мустаците. Това е много грешно решение - няма да получите добра реколта от розетките, освен може би догодина, когато те вече са се превърнали в независимо растение. Много по-целесъобразно е да премахнете излишните мустаци, така че маточният храст да изразходва енергията си не върху тях, а върху плодовете. По принцип е по-добре да се раздели засаждането на ягоди - в една област растенията "работят" за реколтата, в другата - за размножаване.

От останалите агротехнически нюанси трябва да се споменат само няколко точки. Първо, сортът не обича преовлажняване, така че контролирайте количеството на поливането. Между другото, в дъждовните сезони това може да се превърне в проблем и през такива периоди е необходимо да се засили защитата на растенията от гъбични заболявания. На второ място, изключително важно е да се актуализират насажденията своевременно. Остара вече не блести с едроплодни и ако не подмладите плантацията, няма да има граници за разочарование. Препоръчително е да използвате растения за не повече от една година, максимум две.Сортът има ремонтант, бързо развива целия си ресурс, така че няма нужда да чакате невъзможното от три или четиригодишни храсти.

Нека направим няколко малки извода. Тази ягода е много добра за отглеждане в градината за лична консумация - има отличен вкус, непретенциозна е в грижите, не изисква създаването на идеални условия. Също така голям плюс е възможността за отглеждане в различни климатични ширини. Е, за търговски цели Ostara не е много привлекателна, така че веднага трябва да потърсите алтернатива. Сред много други популярни ремонтантни сортове, нашата героиня се откроява особено със своите меки плодове с отличен вкус, поради което до известна степен тя може да бъде наречена специална. Ако не преследвате нови продукти за разплод, които дават плодове с големината на ябълка, а искате нещо по-вкусно, освен това, за да бъде добивът достоен, тогава Остара е много добър вариант.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Ирина, Твер
Преди 2 години

Много харесвам Остара - плодовете са малки (според мен), но има толкова много, че е достатъчно да се яде и замразява. За ремонтантния сорт вкусът на плодовете е много добър - те са сочни, не са твърди, но не и транспортируеми (те трябва да бъдат изядени или преработени незабавно). Подобно на всички ремонтантни сортове, Остара много обича водата - без обилно поливане, запазването на плодовете спира, но трябва да внимавате с поливането, тъй като културата е много „болезнена“ и с висока влажност улавя всякакви болести. Доброто плододаване има и друга неприятна страна - колкото повече плодове, толкова по-малко мустаци (след като беше необходимо да се подмлади засаждането, но нямаше мустаци, трябваше да ги засадя с "рога").

Домати

Краставици

Ягода