• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Мелба (Melba)

Мелба е късен летен сорт ябълки с канадски произход, получен през 1898 г. в щата Отава в централната експериментална станция чрез безплатно опрашване на семената на друг канадски сорт - Мекинтош (Mac, Макинтош). Новият сорт е кръстен в чест на световно известната оперна певица по това време, австралийката Нели Мелба. В Русия този сорт бързо придоби популярност в много региони. Поради положителните си качества, Мелба у нас е зонирана почти навсякъде, с изключение на Урал, Северна и Далечна Източна област.

Ябълков сорт Мелба

Дърветата от този сорт са средни на височина и имат разперена, леко повдигната корона с широка кръгла форма и средна плътност. Но короната е закръглена и расте постепенно в страни, през първите години на растеж ябълковите дървета имат колонна форма. Цветът на кората е доста тъмен - кафеникаво-оранжев. Характерен е смесен тип плододаване, но въпреки това при възрастните ябълкови дървета плодовете се образуват главно върху пръстените.

Издънки със средна дебелина, средно мъх. Листата са овални, леко продълговати, леко извити, светлозелени, често жълтеникави. На силни издънки листата стават изпъкнали, подути нагоре. На ръба листът е с кренати. Едногодишните дървета имат прав, доста дебел ствол, лъскава кора с лек черешов оттенък, а краищата на листата висят надолу.

Цветовете са доста големи, пъпките имат бяло-розов оттенък с лилав оттенък, венчелистчетата са кръгли, светлорозови на цвят, затворени, плътно разположени и леко припокриващи се (образува се припокриване), стигмите на плодниците могат да бъдат разположени на нивото на прашниците или по-долу.

Ябълков сорт Мелба

Плодовете на ябълковото дърво Melba са достатъчно големи, със среден или по-голям размер (средното тегло на една ябълка е 120 - 140 g, но може да достигне 200 g). Ябълките са сплескани, кръгли или кръгло-конични по форма, с най-голям диаметър в основата, оребреността е слабо изразена. Кората на плодовете е плътна, но изобщо не груба, но нежна, гладка, леко мазна, покрита с восъчен цвят със синкаво-бял цвят. Основният цвят на плодовете е светло зелен, белезникаво-жълт, когато узрее, покривният цвят се изразява чрез яркочервен райест руж, който заема около половината от повърхността на ябълката. Подкожните точки са бели, със среден размер или по-фини, особено на цветната страна на плода. Фунията е доста дълбока и със средна ширина. Дръжката е тънка, със средна дължина. Чинийка с тясна форма, средна дълбочина, сгъната, със затворена чаша. Сърцето е със средни размери, луковично. Семенните камери са широко отворени в аксиалната кухина. Семената са с кафяв цвят, големи, с продълговата форма.

Пулпът на това ябълково дърво е много нежен, сочен, снежнобял на цвят, с атрактивен аромат на бонбони и отличен сладко-кисел вкус. Плодовете са подходящи за приготвяне на сокове, компоти, конфитюри и мармалади. По химичен състав плодовете съдържат: захари (10,5%), аскорбинова киселина (13,4 mg / 100 g), титруеми киселини (0,78%), пектинови вещества (10,1%), Р-активни вещества (297 mg / 100 g).

Ябълков сорт Мелба

Плодовете се берат от втората половина на август. През хладно лято реколтата може да продължи до средата на септември. Когато се съхраняват в хладилник, неузрелите ябълки могат да останат свежи до ноември. И ако плодовете се берат малко неузрели, тогава те могат да се съхраняват в хладни условия до януари. Освен това, в сравнение с други летни сортове, плодовете Melba понасят добре транспортирането и поради това често се отглеждат специално за продажба.

Този сорт има високи нива на ранна зрялост.При добра грижа за ябълковите дървета плододаването започва още 3-4 години след засаждането в дървета, присадени на джудже подложки, и след 4-5 години в дървета, присадени на енергични подложки. Добивът е висок. Младите ябълкови плодове дават плодове ежегодно и обилно, но старите дървета са склонни към периодично плододаване. Според данните, получени в овощните градини на ВНИИСПК: за първите 6 години на плододаване, започвайки от 6 години след засаждането, средният добив от 1 хектар земя, когато ябълковите дървета са били поставени по схемата 8 × 3 метра, възлиза на 93 центнера. С поставянето на зрели дървета по схемата 7 × 7 метра показателите за добив се оказаха по-високи - от 120 до 180 c / ha.

Ябълков сорт Мелба

Зимната издръжливост на ябълковото дърво е средна. Дърветата понасят добре мека зима, но със силна кора по ствола и основните клони страда от изгаряния. Устойчивостта на краста също е средна. В някои години (при ниски температури и чести дъждове през летния сезон) плодовете и дърветата са сериозно засегнати от струпясване.

Очевидните предимства на това ябълково дърво са: високи нива на ранна зрялост и производителност, добри потребителски и търговски качества на ябълките.

Сред основните недостатъци са: склонност към нападение от струпясване, недостатъчно висока зимна издръжливост, склонност на възрастните ябълкови дървета към циклично плододаване, ниска способност на дърветата да се самоопрашват (за увеличаване на производителността е необходимо допълнително опрашване).

С участието на ябълковото дърво Мелба са създадени над 20 нови сорта. Между тях 'Заветни'развъден изследователски институт по градинарство на Сибир, наречен на М. А. Лисавенко, селекция „Ранно червено“ на ВНИИСПК, селекция „Червено алено“ на ВНИИС им. I. V. Michurina, „Caravel“ (Опитна станция в Отава, Канада). Melba също допринесе за създаването на сорта ‘Prima’ (САЩ), първият сорт ябълки, имунизиран срещу струпясване (с гена Vf).

8 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Олеся Кандаурова, Луганск
преди 4 години

Имам и тази ябълка в градината си. Плододавайки около края на лятото, понякога берем последните ябълки до октомври. Плодовете са червени на цвят, средни по размер, но не са малки. Събрали сме ябълки с диаметър до 12 см. Поради факта, че сортът е летен, ябълковата кора е нежна и тънка, което децата много обичат, тъй като не е трудно да се отхапе. Месото на Мелба е снежнобяло, много сочно, сладко-кисело на вкус. Предимно дава плодове щедро след една година, т.е. Една година събираме много, а през втората - с порядък по-малко. И така всяка година. Сладкото е много ароматно и има красив цвят.

Казан
преди 4 години

До каква височина расте дървото (височина на зрялото дърво)? Купено, засадено, прилича на джудже.

Анна, Киев
преди 4 години
Отговор на Казан

Отглеждаме този сорт на около 6 - 7 м. Ябълките са много вкусни, сочни ... Но поради прекомерните дъждове тази година ябълки почти нямаше, въпреки че цъфтяха много обилно.

Могила
преди 3 години
Отговор на Казан

Моята Melba расте на височина около метър. Това ми подхожда напълно, тъй като зимите са сурови и върховете замръзват под тях, а след това има възможност да го покриете със сняг. Можете също така да огънете клоните и да вземете дърво на строфа. Расте на мястото около 20 години.

Катрин
Преди 2 години
Отговор на Казан

Очевидно, на вашето джудже подложка.

Андрей, Брянск
Преди 2 години

Мелба е един от любимите ми сортове ябълки. Познавам го буквално от детството - няколко такива ябълкови дървета растяха в градината на дядо ми. Те дори не са израснали, но все още растат, въпреки че вече са стари. Те обаче все още дават плодове. Доколкото си спомням, това бяха силни дървета с разперена корона. Многократно засаждах това ябълково дърво както на себе си, така и на приятели. Присадката, като правило, се вкоренява добре и расте много мощно! Никога не съм виждал болни дървета от този сорт. Очевидно е добра устойчивост на всякакви гадни неща.
И ябълки ... Това е отделна песен! Те са просто прекрасни! Най-много харесвам леко незрелите. И дори ще обясня защо. Когато ябълката узрее, тя става захарна, леко ронлива и в нея изчезва киселинност. Но ако го откъснете само няколко дни преди узряване, то все още запазва любимата ми киселост! А самата ябълка е по-силна, по-чиста!
Освен че ядат ябълки сурови, те също вървят много добре за сушене! Изсъхва бързо, запазва добре аромата. А през зимата правят отличен компот!

Валентина, Москва
Преди 2 години
Отговор на Андрей, Брянск

Имам 2 ябълкови дървета Melba. Единственото нещо, което не ми харесва, е короната. Независимо как се опитах да го оформя, не се получи и расте „за нищо“, клони - някои надолу, други встрани. Ако е същото от някой, не ви съветвам да го купувате.

Домати

Краставици

Ягода