• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт зеле от виелици

Blizzard е средно късен сорт бяло зеле (Brassica oleracea var. Capitata). Отгледан от служители на Федералния научен център за отглеждане на зеленчуци (FGBNU FNTSO) в Сибир. През 1989 г. е включен в Държавния регистър на Руската федерация в седем региона: Северозападен, Централен, Волго-Вятка, Централна Черна Земя, Западен Сибир, Източен Сибир, Далечен Изток. Сортът е подходящ както за търговско производство, така и за отглеждане за лична консумация.

Периодът от появата на пълни издънки до настъпването на техническа зрялост е 135-160 дни. От момента, в който разсадът е засаден в земята до зрялост, изминават 95-125 дни.

Листната розетка е вертикална. Листата са със среден размер, неясна форма, леко вълнообразни по краищата. Цветът на листната плоча е предимно сиво-зелен, понякога тъмно зелен, с доста изразен восъчен цвят.

Главите зеле са кръгли, леко сплескани, покрити и имат бяло-жълт цвят в среза. Масата им е средно 1,8 - 3,3 кг, може да достигне 4, а в редки случаи дори 5 кг. Особеност на сорта е високата плътност на главите, която се оценява на 4,6 точки. Вътрешният и външният пън са къси. Добивът от продаваеми продукти е 510-700 c / ha, или 5-7 kg / кв.м. Максималният регистриран добив е 756 c / ha.

Сортът е универсален: може да се използва както за прясна консумация, така и за преработка и дългосрочно съхранение. Вкусът на главите на зелето е добър и дори отличен, без горчивина. Много градинари препоръчват това зеле за мариноване и консервиране. Между другото, най-ценната характеристика на Blizzard е доброто запазване на главите на зелето - те не губят отличния си вкус до 8 месеца съхранение! Разбира се, за да постигнете този резултат, трябва да спазвате някои прости правила: когато режете вилиците, оставете две или три обвиващи листа и по-дълъг пън.

Говорейки за предимствата на това зеле, не може да не споменем и устойчивостта на главите на зелето към напукване. Благодарение на това те не губят външния си вид, когато се транспортират на дълги разстояния. Също така към плюсовете, освен висок добив и добър вкус, включва и приятелското формиране на реколтата.

Що се отнася до селскостопанската технология, Blizzard не изисква повишено внимание и създаване на специални условия за отглеждане. Сортът е неизискващ към състава на почвата. Освен това първоначално е отглеждан за отглеждане в райони с нестабилни климатични условия, така че честите температурни спадове нямат голямо влияние върху добива. Единственото нещо, от което да предпазите това зеле, е да не преовлажнява почвата.

Ето няколко агрономически съвета, които ще ви помогнат да получите добра реколта:

  1. Blizzard трябва да се отглежда в разсад;
  2. сеитбата обикновено се извършва през първата половина на април;
  3. важно е да се осигури правилният температурен режим за разсад: 15-18 ° C през деня, 12-14 ° C през нощта;
  4. разсадът се засажда в земята на възраст 35-40 дни, във фазата на 5-6 истински листа, около края на май;
  5. засаждането се извършва по схемата 70 × 50 cm.

Не забравяйте за навременното поливане на растенията. В повечето случаи не се изискват допълнителни превръзки, в зависимост от състава на почвата.

Завесата от зеле е устойчива на съдова бактериоза и други заболявания.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода