• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешов сорт Джулия

Градинарите от северните райони винаги са мечтали не само да отглеждат южни овощни дървета в градините си, но и да получават добри реколти от тях. Това стана възможно благодарение на работата на животновъдите, които успяха да възпитат устойчивост на замръзване в термофилните череши. Един от тези сортове се нарича Джулия. Той е създаден в зоналната експериментална градинарска станция Rossosh чрез засяване на семена от слабо опрашен местен сорт Gin red. Предполага се, че опрашителят е Denisena жълт, на който новият сорт е много подобен по форма на короната и други характеристики. Авторството принадлежи на А.Я. Ворончихина. През 1992 г. културата е включена в Държавния регистър на растенията на Руската федерация в Централния черноземен регион. Най-популярен е в южната част на регионите Воронеж и Белгород.

Описание

Растението се характеризира с бърз и силен растеж. Възрастните екземпляри от сладки череши достигат 7 - 8 метра височина. Короната е с доста овална форма, с увиснали долни клони, плътна, силно облистена. Кората на ствола в млада възраст е гладка, сива на цвят с черешов блясък. С напредване на възрастта се наблюдава леко грапавост и отлепване, слабо надлъжно напукване. Дефектът на дървото, който се нарича къдравост, е много слаб при Джулия или напълно липсва. Лещата на багажника е къса или дълга, широка, изпъкнала, често разположена. Тънките издънки с дълги или много дълги междувъзлия растат прави или с лек завой. Младата кора първоначално е жълтеникаво-зелена, след това се появява сребристосив оттенък от добре осветената страна. Кората на черешовите издънки на сянка остава зелена. Лещата по издънките е малка, честа, белезникава, овална или удължено-овална, напуква се надлъжно. Цветните пъпки на сорта са големи - 5 - 6 мм, по-рядко 4 мм, яйцевидни с късо заострен връх, раздалечени или изпъкнали.

Вегетативните пъпки, от които се развиват издънките, са дори по-големи - с дължина 6 - 7 мм, под формата на конус със заострен връх, почти винаги раздалечени, с редки изключения, които стърчат. Листата на Джулия са продълговато-овални или удължено-яйцевидни. Дължина - 13 - 15 см, ширина - 5 - 7 см. Горната част е постепенно заострена, по-рядко рязко заострена. Основата е заоблена или дъгообразна. Повърхността на плочата е леко блестяща, тъмнозелена, има леко отклонение по централната вена, леко набръчкана по вените. Долната страна на плочата е сиво-зелена, с оскъдно рунесто опушване и отчетлива мозайка от вени. Листът е еластичен, с двойно назъбен ръб. Дръжката е много дълга - 3-4 см, тънка, покрита с редки восинки, особено в горната част. Оцветяването на антоцианина е слабо. Жлезите са големи, леки, овални, в размер на 1 или 2 броя. Условието отсъства. Черешовото съцветие се състои от 2 - 3 чашковидни или плоски цветя, с диаметър 3 - 3,5 см. Венчелистчетата на Джулия са ослепително бели, кръгло-овални или обратнояйцевидни, не затворени, понякога леко извити назад. Пестикът е почти изравнен с тичинките. Дължината на тичинките е 0,6 - 1,2 см, дължината на плодника с яйчника е около 1,5 см. Долната част на чашката е леко подута, което прилича на кана или камбана. Чашелистчетата са продълговато ланцетни, огънати назад и притиснати към чашката. По дължина те леко надвишават тръбата, чиято дължина е 5 - 6 mm. Тръбата, чашелистчето и педицелът не са оцветени; крайникът на чашелистчетата е белезникав. Цъфтежът на сорта настъпва в ранните средни периоди.

Плодовете на Джулия са много привлекателни, големи - 7 - 8 грама. Малко по-малки на млади дървета - 5 - 6 грама. Височината и ширината на плода е 2,2 см, дебелината е 1,9 см.Черешите са с кръгла или сърцевидна форма, леко сплескани отстрани, със заоблен връх. Фунията е плитка и широка; в основата на плода останалата част от плодника се вижда под формата на точка. Кожата е тънка, но здрава, блестяща, нежно кремаворозов нюанс. Цветът на покритието под формата на ярко розово-червен руж се разпространява по почти цялата повърхност. Особено изразен е на слънчевата страна; на сянка ружът е по-слаб. Костилката е малка - 0,47 грама, което е приблизително 8,4% от теглото на целия плод. Формата на камъка е кръгла или кръгло-овална, върхът е заоблен, основата е кръгла. Цветът е кафеникаво-жълт. Не е много лесно да се отдели от пулпата. Дръжката е дълга - 4,2 - 4,7 см, дебела 1 мм. Пулпът е кремообразен, леко влакнест, умерено сочен, плътен, което прави зрънцето bigarro. Сокът е безцветен, леко мътен. Вкусът на Джулия е незабележим, сладък, с лека киселост. Оценка на дегустаторите - 4.4 точки.

Сортови характеристики

  • Черешата навлиза късно в периода на плододаване - за 5 - 6 години. Ако подложката е Антипка, тогава реколтата може да се появи година по-рано - 4 - 5 години след засаждането;
  • плодовете узряват в края на юни - началото на юли;
  • процесът на увеличаване на добивите е много бавен. Средно тази цифра за 10 години възлиза на 28,4 кг на дърво, най-добрият показател за добри години - 54,1 кг на дърво. През 2004 г. някои дървета донесоха до 110 кг всяко;
  • плододаването е стабилно, едногодишно;
  • имунитетът на сладките череши е силен. Сортът е устойчив на кокомикоза. По време на тестовете никога не съм бил поразен от монилиоза;
  • Джулия е един от най-издръжливите на зимата сортове. През последните 50 години общата степен на замръзване на екземпляри след тежки зими не надвишава 2 точки. А безопасността на дърветата 16 години след засаждането е била 100%. При цветните пъпки зимната устойчивост също е висока. След декемврийската слана през 1997 г., когато температурата спадна до -34 ° C, само 38,8% от генеративните пъпки умряха. През 1994 г., когато температурата в края на февруари спадна до -32,5 ° C, повече цветни пъпки загинаха - 70,2%;
  • благодарение на здравата кожа и плътната консистенция на пулпа, плодовете понасят много добре транспортиране;
  • сортът е самоплоден, поради което се изисква опрашител, за да се поддържа добивът и качеството на плодовете. Това може да бъде не само сладка череша, но и череша, цъфтяща едновременно с Джулия;
  • плодовете са универсални в употреба, те ще донесат много ползи пресни и консервирани.

Агротехника

Сортът е непретенциозен. Фиданките в студените райони се засаждат най-добре през пролетта, като се спазва графикът за поливане през летните месеци. Черешата реагира на торове, особено след навлизане в периода на плододаване. За зимата стволовият кръг на младите дървета трябва да бъде покрит с мулч. Въпреки доброто здраве, никой не отмени превантивното пръскане.

Джулия се радва на заслужена слава сред градинарите от северните региони. Стабилен, нарастващ добив, отлична устойчивост на замръзване и продаваемост на плодовете са несъмнените предимства на сорта.

Но има и недостатъци. Късно влизане в сезона на плододаването, твърде висока височина на дървото, което затруднява прибирането на реколтата и самоплодородие, което изисква допълнително пространство в градината за опрашителя.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Ника, Москва
Преди 2 години

През пролетта на 2011 г. случайно купихме фиданка от тази череша. Въпреки че беше писано, че сорт с висока зимна издръжливост, те се страхуваха, че няма да зимува по нашите географски ширини. А следващата пролет нашата сладка череша зарадва с първия цъфтеж. През 2013 г. бяха опитани и първите плодове. Джулия принадлежи към средно късните сортове. И започваме да ядем череши в началото на юни, когато магазините тепърва започват да ги продават.Плодовете са сладки и сочни. Отначало са кремаво жълти и с узряването си стават розово-червени. Дървото, както беше в описанието, е бързорастящо и енергично. Сега горните клони могат да бъдат достигнати само от стълбата.

Олга, Саратовска област
Преди 2 години

Имам 2 черешови дървета, които растат на моя сайт, едно от тях е Джулия. Купих разсад и го засадих през пролетта. Приет добре, но започва да дава плодове едва през 4-то лято. Всъщност до края на първия летен месец има червени плодове, но те все още са кисели. Въпреки че това, разбира се, зависи от времето. Ако лятото е горещо и не е сухо, тогава всичко започва да узрява по-рано. Дърветата ми са храстовидни, за череша височината е средна за едно дърво. Добивът е отличен. Но не препоръчвам да се въртите, по-добре е да ядете много. Поливането е необходимо, тъй като без влага листата на Джулия веднага изсъхват. Доста устойчиво на замръзване дърво, спрямо други сортове.

Домати

Краставици

Ягода