• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Круша сорт Мрамор

Мрамор - сорт круша с плодове от ранно есенно узряване, отглеждан в зоналната експериментална градинарска станция Росошанск чрез хибридизация на 2 сорта - Bere Zimnyaya Michurina x Горска красота... Автори на крушата: GD Neporozhny, A.M. Улянищев. От 1965 г. сортът е райониран (включен в Държавния регистър) в Централна, Централна Черноземна, Долна Волга и Волга-Вятка. Сортът е най-широко разпространен в южната част на Централночерноморския регион.

Круша сорт Мрамор

Дърветата имат средна жизненост и широка пирамидална, средно удебелена корона. Способността за стрелба е слаба. Клоните са мощни, с наклонено-вертикално разположение. Кората на ствола и основните клони е зеленикаво-сива. Пръстеновиден плод: плодовете се връзват предимно на пръстени, разположени на млади 2 - 4-годишни клони.

Издънките са насочени нагоре и са оцветени в червеникавокафяво. Лещата е с малки размери, светъл цвят, слабо забележим и често срещан. Пъпките са триъгълни, изпъкнали, кафяви на цвят. Листата са средни по размер, зелени на цвят, яйцевидни, без пубертета, с фино назъбени ръбове и заоблена основа, разположени под остър ъгъл спрямо издънката. Листната пластина има гладка, лъскава, почти равномерна повърхност. Дръжките са със средна дължина, неоцветени.

Сенникови съцветия, се състоят от голям брой цветя (всеки има средно 8 - 9 парчета). Пъпките са бели. Цветята са с доста малки размери (до 3 см в диаметър), с форма на чинийка, бели на цвят, не махрови. Венчелистчета с плътни ръбове, леко затворени. Стигмите на плодниците са разположени на едно ниво с прашниците. Дърветата цъфтят по-рано от другите сортове.

Круша сорт Мрамор

Плодовете на мраморната круша са с по-висок среден размер, като тежат средно 150 - 180 g (рядко достигат 200 - 220 g). Формата на плода е правилна, кръгло-конична. Повърхността е изравнена, гладка. Кожата е доста дебела, с малки, ръждясали подкожни пункции. Основният цвят е зеленикаво-жълт, покривният цвят заема по-голямата част от повърхността под формата на мраморен или размазан оранжево-червен руж. Дръжките са доста дебели, със средна дължина. Фунията се изразява под формата на лека депресия. Чинийката е малка и широка. Полуотворена чаша. Семена със среден размер, светлокафяв цвят, присъстват в малки количества.

Пулпът може да бъде бял или кремообразен, грубозърнест по структура, много добър сладникав вкус, много сочен, нежен, топящ се, ароматен. Оценката за външен вид по 5-бална дегустационна скала е 4,7 точки, вкусът се оценява на 4,8 точки. По химичен състав плодовете съдържат: сухо вещество (15,8%), количеството захари (10,8%), титруема киселина (0,07%), аскорбинова киселина (7,3 mg / 100 g). По дизайн сортът принадлежи към десертния тип.

В южната част на региона Воронеж периодът на подвижна зрялост на плодовете пада в края на август - началото на септември. Потребителският период обикновено продължава 3 - 4 седмици, максималният период е до средата на октомври. Крушите се съхраняват не повече от 60 - 70 дни. Благодарение на здравата си кожа, пресните плодове имат много високо ниво на транспортируемост. Търговското качество на плодовете е високо.

Круша сорт Мрамор

Плододаване на круши Мраморът започва на 6 - 7 години след пъпкуването в детска градина. Производителността може да варира от средна до висока, в зависимост от нивото на подаване на влага (определя се от естествените валежи, напоителния режим, дълбочината на подпочвените води). В условията на станция Росошанск средното ниво на добив в различните й обекти през годините на изследване беше от 160 до 240 c / ha, максималният добив е 420 c / ha. Значителен фактор, който намалява добива от този сорт, е лесното отделяне на плодовете с липса на влага (особено през сухи периоди) и при липса на прилична защита от вятър при дърветата.

Нивото на зимна издръжливост в условията на Централния регион на Русия е гранично.Така че, в южната част на Централния черноземен регион, зимната устойчивост на сорта е достатъчна, но в северната му част тя е само на средно ниво. През 1976 и 1978 г. замръзването варира от 0,7 до 2,7 точки (тоест на нивото на Бесемянка). В условията на пролетни студове (6 - 7 май 1999 г., когато температурата спадна до минус 6 ° C; 2 - 20 май 2000 г., при минус 2 ° C), до края на цъфтежа имаше силно замръзване на цветя (до 100%). Устойчивостта на сорта на брашнеста мана и струпясване е много висока.

Основните предимства на мраморната круша са: изключителна устойчивост на струпясване, високи търговски и потребителски качества на плодовете.

И въпреки че зимната издръжливост на сорта в южната част на Воронежския регион е практически равна на Bessemyanka, нивото на добив и качество на плодовете в Mramornaya все още е много по-високо.

Също така си струва да се отбележи, че мраморът е ценен донор в развъдната дейност при разработването на нови сортове с висококачествени плодове.

Основните недостатъци включват недостатъчно високо ниво на устойчивост на суша, което води до голямо осиряване на плодове и намаляване на добива; ниска зимна устойчивост на цветните пъпки, нисък процент на ранна зрялост, недостатъчно високо ниво на зимна устойчивост за Централния регион.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Нина, Минск
преди 4 години

От тази круша се получават вкусни сушени плодове. Леки и сладки като бонбони. Добивът беше висок както през 2015 г., така и през 2016 г. (дървото расте в селска къща на 20 км от Минск, Беларус). Но половината от реколтата е загубена от ръжда. Напоследък ръждата е истински бич за всяка страна круши.

Домати

Краставици

Ягода