• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Onda

Onda е средно късно непоправим сорт градински ягоди (ягоди) за универсална употреба. Появява се на пазара сравнително наскоро, разнообразявайки колекцията от успешни новости на италианската селекция. Според някои доклади сортът е получен чрез подбор на най-добрите растения от сорта Мармалад, което само по себе си е спечелило доста голяма популярност и добри отзиви. С такъв произход новостта вече първоначално обещава да бъде обещаваща и наистина много любители на ягодите са доволни от нея. Растенията дават отлични и вкусни добиви, имат добър имунитет и процъфтяват в прохладен климат. Малко италианци могат да покажат високи добиви в северните ширини, но нашата героиня е в състояние да покаже своя потенциал в такива условия.

Растението е средно голямо, средно разпространено. Листата са добри, листата са яркозелени. Узулацията е умерена. Дръжки със средна дължина и дебелина, с голям брой цветя. Растенията образуват малко дръжки, но това се компенсира от изобилието от цветя. Цветовете са средно едри, бели. Интензивен цъфтеж, Onda се отличава с добро опрашване.

Плодовете са с големи размери, имат правилната закръглено-конична форма, но в общата маса не се различават по еднородност, особено по време на началото на плододаването на ягодите. Най-големите екземпляри могат да имат неправилна форма, подобна на гребен. Кората на плодовете е червена с оранжев оттенък и елегантен лъскав блясък; на етапа на пълна зрялост плодовете придобиват тъмночервен цвят, но такива екземпляри губят плътността си и не понасят добре транспортирането. Пулпата е с яркочервен цвят, с доста плътна, но не твърда консистенция. Сортът има особеност - най-големите плодове имат зелен връх по време на техническа зрялост. Такива плодове трябва да се събират, без да се чака върхът да се зачерви, в противен случай зрънцето ще презрее и, както се казва, ще вкисне.

Вкусът на сорта е много добър. Плодовете съчетават сладост и приятна, ненатрапчива киселинност, вкусът е много балансиран. Някои източници отбелязват, че този сорт се характеризира с повишено съдържание на захар и ниска киселинност, но не всички са съгласни с това. Пулпът има деликатен аромат на ягоди със средна интензивност. Onda може да се похвали с добра транспортируемост на реколтата, плодовете не текат и не се набръчкват по време на транспортиране, а освен това се съхраняват добре. Ягодите са гъвкави в употреба, чудесни за всякакъв вид обработка и замразяване, отлични пресни, ще бъдат добър избор за декориране на десерти.

Средното тегло на плодовете през сезона варира от 30-35 грама. Размерите на плодовете са разнородни през целия период на плододаване, следователно при първата реколта теглото на плодовете ще бъде на ниво от 40-50 грама, след това реколтата ще бъде малко по-малка, но сортът не греши с дреболии - екземпляри с тегло под 30 грама ще бъдат редки. Сортът има доста дълго и интензивно плододаване, а също така е стабилен от сезон на сезон. Трябва обаче да се отбележи, че тази ягода не може да се похвали с еднородността на плодовете в общата маса през целия период на плододаване, поради което се е утвърдила повече като ягода за отглеждане в градината. За търговска употреба други нови продукти от италианската селекция са по-подходящи. От друга страна, в сегмента на средно късните сортове, които могат да плододават добре в прохладен климат, нашата героиня далеч не е последното място.

Добивът на сорта е висок, повече от 1 кг плодове на растение. Разбира се, това наистина е много висок показател, така че ягодите ще се нуждаят от добро ниво на земеделски произход, за да го постигнат. Въпреки това, Onda не е особено взискателен към храненето и не се нуждае от скрупульозни грижи, а също така не изисква голям брой лечения за заболявания.В момента сортът не е много добре проучен, така че е трудно да се прецени колко високопродуктивен е при различни климатични условия. На нея се приписват добри добиви дори в северните ширини, но това остава да се провери. Може би при мек италиански климат растенията наистина са в състояние да произведат над 1 кг плодове от храст, но това едва ли е възможно при условия, например в Урал, където ягодите просто няма да имат време да разкрият своя потенциал преди настъпването на слана.

Onda има отличен имунитет, устойчив е на антракноза и заболявания на кореновата система, не изисква голям брой лечения, плодовете рядко са засегнати от сиво гниене. Този италианец е признат за зимоустойчив и устойчив на замръзване, но източниците не дават конкретни цифри. Ето защо все още е по-добре да се погрижите за добър подслон на растенията за зимата. Сортът има много добра толерантност към суша, понася нормално топлината. Добивът на ягоди е много стабилен, което е огромен плюс, храстите са продуктивни както в много горещи, така и в студени дъждовни сезони, плодовете не страдат от висока влажност и не се пекат на слънце.

В селскостопанската технология ягодите са доста неизискващи, те могат да растат на различни видове почви. Сортът е много отзивчив, ще отговори с увеличаване на продуктивността и подобряване на вкуса за хранене и старателна грижа. Растенията са устойчиви на негативни природни явления, така че дори нестабилното поливане не е в състояние да навреди значително на добива на ягоди. Културата е доста изискваща светлина, но е по-добре да засенчвате храстите от парещото слънце. Като цяло сортът е много непретенциозен и е подходящ за начинаещи и градинари, които нямат възможност да отделят много внимание на засаждането. Този италиански е предназначен за отглеждане на открито, въпреки че има доказателства, че може да расте и на закрито. Районът на потенциално разпространение на тази ягода е доста обширен, започвайки от най-южните райони на Украйна и завършвайки със северните ширини на Русия, но растенията ще се чувстват най-комфортно в континентален климат, близо до родния си италиански. Сортът се показва перфектно в условията на Московска област.

Onda в момента не е много популярен сорт. Заедно с други италиански новости, той остана малко на сянка, но трябва да му обърнете внимание. Сред много други италианци нашата героиня се отличава с отличен вкус, което не предизвиква много противоречия. Освен това тази ягода има добра зимна издръжливост и наистина стабилно плододаване. Накратко, те са непретенциозни, високодобивни и вкусни ягоди. Недостатъците му все още не са установени поради скорошното му появяване на пазара.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода