• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт круша Горска красота

Горската красавица е есенна круша от белгийски произход. В началото на 19-ти век неговите дървета бяха случайно открити в гората Chatillon, докато пътуваха в околностите на Алост в източната част на Фландрия (Белгия). Според версията на Гребницки (Атлас на плодовете, 1906 г.) определен Фарио в Дефтинген (Белгия) е получил новия сорт чрез засяване на семена, след което Ван Монс започва да го разпространява през 1810 година.

Сорт круша Горска красота

Според каталога на VNIISPK Горската красавица има и други имена: Александрина, Мария-Луиза. В европейската помология обаче Forest Beauty и Marie Louise нямат нищо общо помежду си, те са две напълно различни разновидности. Според Семеренко тази круша се нарича още Butterwood.

Впоследствие сортът получи широко разпространение в републиките на Централна Азия, Беларус, Украйна, Литва, Молдова и Естония. На територията на Русия тази круша е районирана в Северен Кавказ и в района на Долна Волга.

Дърветата със среден размер, в млада възраст (до 8 - 10 години) се характеризират с бърз растеж. Короната е среднолистна, широкопирамидална, с леко увиснали клони. Плодовите образувания са разположени предимно върху 3 - 4-годишна дървесина. Издънките са доста дебели, прави или леко дъговидни, оцветени в тъмно червено. Лещата е със средни размери, малко на брой. Пъпките са с малки размери, с метален нюанс. Краищата на листата са назъбени с фино назъбени или фино назъбени назъбвания. Дръжките са дълги, тънки по дебелина.

Сорт круша Горска красота

Цветовете са розови на цвят, малки по размер. Цъфтежът се случва в средни срокове. Цветовете са силно устойчиви на температурни промени през пролетта. Сортът е частично самоплоден. Най-добрите опрашители за горската красавица могат да бъдат сортове: Уилямс, Лимонка, Жозефин Мечелна.

Плодовете са със среден размер (средното тегло на круша е 120 - 140 g, в много редки случаи теглото на плодовете достига 250 - 300 g) и тъп-яйцевидни. Кожата е тънка, но в същото време доста плътна, на повърхността й се забелязват малки грапавини. Основният цвят на плодовете през периода на отстраняване е зеленикаво-жълт, когато узреят е златисто-жълт. Също така, през периода на узряване, върху кожата на плодовете се появява покривен цвят от слънчевата страна под формата на ярко красив руж, образуват се сиви точки и ръждясали петна. Дръжките са къси, дебели, прави, със звънец на върха. Фунията е с малки размери, тясна форма. Отворена чаша. Чинийката е с малки размери, широка, с гладка повърхност. Сърцето има широка веретенообразна форма и е леко очертано от малки каменисти образувания. Семенни камери от затворен или полуотворен тип, удължени, яйцевидни; аксиалната кухина е куха. Семената са едри, добре развити, насочени нагоре, тъмнокафяви на цвят.

Сорт круша Горска красота

Пулпът е бял с жълтеникав оттенък, сладко-кисел вкус, маслен, нежен, сочен, с висок вкус. Според химичния състав плодовете на Горската красавица, отглеждани в условията на Кубан, съдържат: сумата от захари (8,5%), сухи вещества (13,8%), титруеми киселини (0,23%), Р-активни катехини (35,3 mg / 100 g fr wt), аскорбинова киселина (7,4 mg / 100 g).

Периодът на подвижна зрялост на плодовете пада през втората половина на август (от 20-ти до 30-ти). Качеството на съхранение на крушата е ниско, плодовете се съхраняват не повече от 2 - 3 седмици. Тъй като плодовете в пълна зрялост много бързо узряват, ронят се и не се съхраняват много, препоръчително е да се берат 5-10 дни по-рано. Презрелите плодове "набъбват". Повечето плодове се консумират пресни, но също така са много подходящи за готвене на компоти.

Сортът работи добре върху дюля и дива горска круша. Дърветата, присадени на дюля, започват да плододават на 4 - 5-та година, на дива круша - не по-рано от 7-ма година, на енергични подложки - на 6 - 7-ма година. Като цяло плододаването е редовно, но в количествено изражение то варира от година на година. Отбелязва се, че най-големите реколти падат през нормално или хладно лято, най-бедните реколти падат през горещите години.Средният добив на дървета на възраст 12 - 15 години, растящи в централна Кубан, е 140 - 160 c / ha, а на възраст 17 - 20 години при условията на източната кубанска подзона - 120 c / ha.

Сорт круша Горска красота

Сортът е непретенциозен към почвените условия: дърветата растат добре както на умерено влажни, така и на относително сухи почви. Въпреки това дърветата, растящи на дълбоки, питателни рохкави почви, са с гарантиран идеален растеж и плод. Също така си струва да се отбележи, че дърветата на тази круша са много трайни.

Зимната издръжливост на Горската красавица е призната за най-високата сред всички западноевропейски сортове (до минус 45 ° C). Толерантността към суша също е много висока. Устойчивостта на краста обаче е изключително ниска.

Основните предимства на сорта включват: висока вкусови качества на плодовете, висок добив и зимна издръжливост на дърветата, непретенциозност в различни условия на отглеждане.

Сред основните недостатъци е силната податливост на струпясване на плодове и листа, проливане на узрели плодове.

Горската красавица често се използва в развъдната дейност като начална форма. С нейно участие бяха отгледани над 30 нови сорта, от които 11 вече са зонирани (включени в Държавния регистър). Между тях: Мрамор и Dessertnaya Rossoshanskaya селекция на зоналната експериментална станция за плодове и плодове Rossoshanskaya (и двата сорта, получени чрез хибридизация Bere zimnyaya Michurina x Lesnaya krasavitsa), Dubovskaya ранна селекция на Dubovski опорен пункт на Долноволжкия изследователски институт по земеделие (Williams x Lesnaya Krasavitsa), Избор на Лада на Московската селскостопанска академия (Олга х Лесная Красавица), Малка селекция от Експериментална станция за отглеждане на плодове в Красноярск (Усурийская х Разсад на горската красавица), Любим Клап от селекцията на американския оригинатор Т. Клап (САЩ, чрез безплатно опрашване на Горската красавица).

5 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
VIKI271
преди 5 години

Горската красавица е най-вкусната круша за мен, много сочна и непретенциозна. Плодовете не се съхраняват, често падат от дървото и се чупят на земята. От този сорт се получава вкусно сладко, а можете да направите и сушени плодове. Дървото расте голямо и винаги е покрито с круши.

Константин, Донецк
преди 5 години

Този сорт връща спомени от детството. Тогава, посещавайки дядо ми в градината, беше невъзможно да не се противопоставям да взема сочен, ароматен плод от дървото. Сокът буквално се изсипа по яката ми. В същото време, като дърпате клон, може да получите круши, падащи от дървото на главата. Дядо винаги мрънкаше за това.

На мястото засадихме и Горската красавица. Събираме обилна реколта (4 кофи + това, което е паднало) за втората година. Решавам проблема с безопасността просто - дестилирам го в сокоизстисквачка. Добивът не е толкова голям, колкото при ябълките или гроздето, но колко сладък е.

Татяна
преди 4 години

Как да разбера - дестилирам на сокоизстисквачка? Може би на сокоизстисквачка?

Миша, Иркутска област, Иркутск
преди 3 години

Засадих горската красавица заради зимоустойчивостта при -45 градуса! През първата година разсадът замръзна до нивото на снега и тази пролет започнаха издънките от стволовете. Корените не замръзнаха, растенията не замръзнаха преди присаждането. Сега искам да сложа някои от клоните в строфата и така се опитайте да го отгледате с дърво.

Домати

Краставици

Ягода