• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Крушов сорт Северянка

Северянка е ранен летен сорт круша на Всеруския изследователски институт по генетика и отглеждане на овощни растения на името на В.И. И.В. Мичурин. Отглежда се чрез хибридизация на 2 сорта - Koperechka Michurinskaya No. 12 (Ussuriyskaya круша x Bere Ligel) x Любима клапа. Авторът е П.Н. Яковлев. До развъдната станция на Челябинск, наречена на И.В. Разсадът на Мичурин е представен от P.A. Жаворонков под името Разсад № 103. на Яковлева. От 1959 г. сортът е изпратен за държавно изпитване, а през 1965 г. е райониран в редица региони на Волга-Вятка, Средна Волга, Урал, Западен Сибир, Източен Сибир и Далечен Източни региони. Най-широко разпространен е в Башкирия, Челябинск, Курган и Костанай. Досега крушата Северянка остава една от най-разпространените в Урал. През последните години обаче производствената му стойност значително намалява и практически не се използва при нови насаждения.

Крушов сорт Северянка

Дърветата са със среден размер и доста бързи темпове на растеж. Способността за образуване на издънки е висока. Крон средно удебелен, широко пирамидален, почти кръгъл. Клоните са много дебели и дълги; когато напуснат ствола, те образуват ъгъл с него, който е близо вдясно. Кората на ствола и скелетните клони с гладка повърхност, сив цвят. Смесено плододаване.

Издънките са със средна дебелина, леко геникулирани, светлозелени на цвят; невластени издънки с лека космат. Листата са тъмнозелени на цвят, обратнояйцевидни, значително сгънати, с широк, леко заострен връх и рязко назъбени ръбове. Листната пластина е вдлъбната, леко извита, със заоблена основа. Дръжките са зелени, къси на дължина. Прилистниците са със среден размер, саблевидни.

Цветовете са бели на цвят, с форма на чинийка, венчелистчетата са бели, средно затворени, с гладки ръбове. Съцветията имат от 4 до 6 цветя. Стигмите на плодниците са разположени под нивото на прашниците.

Плодовете на крушата Северянка са с неправилен размер, под средното (средното тегло на плодовете е 80 - 85 g, максималното тегло не надвишава 120 g). Формата на плода е пресечена-конична. През периода на подвижна зрялост основният цвят на плодовете е зеленикаво-жълт, покривният цвят заема по-малко от половината от повърхността на крушата под формата на слаб размазан тен. По време на периода на консумация основният цвят става по-жълт с леко зелено, а покривният цвят е под формата на скучно розов руж. Кожицата на плодовете е скучна, доста дебела и стегната, но не прекалено груба. Дръжки със средна дебелина, дълги, прави или леко извити, наклонени. Фунията е малка и с тясна форма. Чашката е със средни размери. Чинийката е малка и широка. Тръбата на под-чашката е къса, широка, с конична дължина. Сърцето е малко, луковично. Камерите за семена са малки, затворени. В плодовете има малко семена, те са доста големи по размер, тъмнокафяви на цвят.

Крушов сорт Северянка

Пулпът е кремообразен, със средна плътност, задоволителен вкус - хрупкав, сочен, леко ароматен, кисело-сладък (винено-сладък), нетърпелив. По химичен състав плодовете съдържат: захари (11,8%), киселини (0,38%), катехини (51 mg / 100 g), аскорбинова киселина (5,6 mg / 100 g). Сортът е универсален по предназначение.

Периодът на подвижна зрялост на плодовете пада в края на първата декада на август. Периодът на консумация продължава около 10 - 14 дни (ако реколтата се съхранява в изба), след което пулпът започва да става кафяв. Ако ядете плодовете малко по-рано (5 - 7 дни преди пълна зрялост), тогава сроковете за консумация на пресни круши могат да се удължат до 2 месеца, когато се съхраняват в хладилник.

Също така си струва да се отбележи, че въпреки че плодовете са много здраво задържани на дърветата, когато са напълно узрели, те напълно се рушат за 2 - 3 дни. В тази връзка се препоръчва също да се ядат плодовете малко преди време, 3 - 5 дни по-рано.

Крушата Северянка принадлежи към ранноплодните и високодоходни сортове.Първата реколта може да бъде събрана още 3-4 години след засаждането, след което добивът се увеличава с много бързи темпове. Дърво на възраст 6 - 7 години носи до 20 кг добив. При редовна правилна грижа и добро поливане, средният добив от възрастно дърво достига 45 - 60 кг, а в особено благоприятни години от едно дърво могат да бъдат събрани до 100 - 110 кг плодове.

Самоплодимостта на сорта е средна. При самоопрашване се завързват до 30 - 35% от плодовете.

Крушов сорт Северянка

Като цяло зимната устойчивост на крушата Северянка се счита за много висока. Въпреки че според записаните данни след суровата зима на 1978 - 1979г. в Уфа, когато температурата спадна до минус 50 ° C, 2 млади круши бяха напълно замразени в градината. И след декември 2009 г., когато снежната покривка на практика липсваше и температурата достигна минус 42 ° C, надземната част на някои дървета беше почти напълно замръзнала. Независимо от това, заслужава да се отбележи високият капацитет за възстановяване на сорта след сурова зима.

Устойчивостта на сушата на сорта е средна, с оскъдни валежи и рядко поливане, периодът на узряване се забавя, плодовете са малко по-малки, вкусът им се влошава. Устойчивостта на краста е много висока (практически не се влияе). Сортът е устойчив на кърлежи и молци от круши. След замръзване листата и израстъците през текущата година могат да бъдат засегнати от бактериални заболявания (до 1 - 2 точки).

Основните предимства на тази круша са: малък размер на дървото, добра ранна зрялост и производителност, висока зимна издръжливост, универсални плодове.

Недостатъците включват: силно разпадане по време на узряването, малък размер и само задоволителен вкус на плодовете.

Северянката често се използва в развъдната дейност като ценен сортен източник. С нейното участие във VNIISPK бяха разработени нови сортове круши, които се подлагат на държавния тест: Yeseninskaya (Severyanka Ch Olivier de Serre) и Tyutchevskaya ((Severyanka Ch Rossoshanskaya early x Merezhka) Ch Gerve).

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Екатерина Москва
преди 3 години

Искам да поръчам круши Severyanka и Lada от вас и ако има слива Blue Bird и Columnar, ако можете да направите тази поръчка, моля отговорете

Домати

Краставици

Ягода