• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ябълка Golden Delicious

Сортът Golden Delicious датира от 1890 г., когато в един от щатите на САЩ случайно е открит разсад с неопределен произход. Отглежданото дърво се различаваше забележимо от другите сортове ябълкови дървета: имаше висок добив, отличен вкус на плодове и устойчивост на различни болести. Това привлече вниманието на служители на градинарска фирма, които решиха да откупят парцел със засадено дърво. С течение на времето разсадът се умножава и заема от тях огромни площи. Дърветата раждаха изобилно, давайки висококачествени ароматни плодове. Такива свойства повлияха на бързото разпространение на сорта не само във всички щати на Америка, но и в Европа, много страни от ОНД и някои региони на Русия.

Сорт ябълка Golden Delicious

Ябълковото дърво Golden Delicious, покрито с тъмносива кора, достига средни размери в зряла възраст. В млада възраст образува конусовидна корона със средно удебеляване на листата, а с прехода към стадия на плододаване е по-широко закръглена и гъсто разклонена. С течение на годините короната придобива вид на плачеща върба: под тежестта на многобройни плодове ябълковите клони увисват, навеждайки се на земята.

Дърветата започват да плододават на 2-ра или 3-та година. Първите няколко години се характеризират със системно плододаване, а впоследствие степента на образуване на плодове пряко зависи от спазването на условията на земеделската технология и времето.

Сорт ябълка Golden Delicious

Издънките се образуват слабо генитални, с леко извита форма, със средна дебелина и с течение на времето се покриват с големи плътно разположени лещички. Те са светлокафяви на цвят, на места със зеленикав оттенък.

Листата са овални, с широки основи, ясно видими жилки и леко удължени върхове. Те имат наситен зелен цвят и лъскава повърхност, гладка на допир. Краищата на листата са леко вълнообразни и могат да бъдат двузъби или тройно назъбени. Дръжките с умерена дължина са разположени спрямо стъблото под остър ъгъл.

Сорт ябълка Golden Delicious

В райони с висока влажност, листата на ябълковото дърво Golden Delicious често са засегнати от брашнеста мана. Листата върху генеративните органи и издънките бързо реагират на влошени селскостопански условия, рушат се по време на суша, с излишна влага и систематично използване на медни съдържащи фунгициди.

Стъблата на едногодишни растения, които растат в разсадника, имат кафеникав оттенък с жълтеникави петна и са покрити с многобройни лещи. Младите листа са набръчкани, с широко ланцетни прилистници, разположени на дебели дръжки. Върховете на едногодишни растения имат скъсени междувъзлия и листа с вълнообразни ръбове.

Сорт ябълка Golden Delicious

Цветовете са с форма на чинийка, не са големи, бели на цвят с лек розов оттенък. Прашниците са на едно ниво със стигмата. Този сорт изисква опрашители, тъй като е самоплоден. За опрашване най-добрите варианти са кубанската шпора, Мелроуз, Джонатан, Idared, Delicious spur и други.

Плодовете са кръгли, с леко конична форма, предимно средни по размер, но понякога малко по-големи. При нормални условия на отглеждане средното тегло на плодовете на ябълковото дърво Golden Delicious е 120 - 220 г. Ябълките са покрити със суха, стегната и груба кожа. В незряло състояние те имат ярко зелен цвят, а когато узреят, са боядисани в жълтеникаво-златист цвят. На повърхността се виждат множество кафеникави петна. От южната страна те могат да бъдат покрити с неясно червеникав руж. Чашката е дълбока, леко отворена. Централните плодове на ябълковото дърво имат средна дебелина на дръжката, а страничните са по-тънки, леко изпъкнали извън фунията.Аксиалната кухина е с малки размери, отделена от семенните камери. Семената са средно големи, тъмнокафяви на цвят.

Сорт ябълка Golden Delicious

По време на периода на прибиране на реколтата ябълковата каша е зелена, умерено плътна, сладка, ароматна и сочна, докато в легнало положение придобива жълтеникав или бледо кремав оттенък и по-приятен вкус. Химичният състав може да варира в зависимост от възрастта на дърветата, условията на отглеждане и условията на съхранение.

Ябълковото дърво Golden Delicious е средно узряващ сорт. В средата - края на септември започва времето за бране на плодове, което продължава до март - април. В складовете със сух въздух плодовете могат да изсъхнат, като леко загубят първоначалната си сочност. Способността да се запази качеството и плътността на плодовата каша е много по-висока при дърветата от овощни градини с изкуствено или естествено калайдисване. Продуктивността на сорта е много висока. При определени условия 7-годишните дървета дават до 250 - 300 c / ha, на енергични подложки - 110 c / ha, а на възраст 18 - 22 години до 220 c / ha.

Сорт ябълка Golden Delicious

Плодовете се държат много здраво върху клоните на дървото и правилното отстраняване дава възможност значително да се повиши качеството им на транспортируемост. Спазвайки правилата за събиране и транспортиране на реколтата, можете да постигнете по-висока продаваемост.

Ябълките Golden Delicious се консумират пресни и освен това са чудесни за всякакъв вид обработка. Те се търсят през цялата година.

Предимствата на сорта са отличният вкус на плодовете, обилен добив, високо качество на съхранение и ранно плододаване. Средната височина на дърветата прави прибирането на реколтата много по-лесно.

Сорт ябълка Golden Delicious

Недостатъците са непостоянството на плододаването (в зрял период), повишените изисквания към условията на отглеждане, податливостта към болести с брашнеста мана и краста. Сортът е умерено устойчив на суша и замръзване. При обилна реколта или липса на влага могат да се наблюдават малки плодове и загуба на вкус в плодовете. Друг недостатък е, че ябълките са зле запазени, ако не се спазват температурни условия.

Сортът ябълки Golden Delicious се използва успешно в домашната развъдна практика като донор на ранна зрялост и висока производителност. С негово участие бяха отгледани няколко нови сорта, сред които Orion, Yantarnoye, Alye Parusa, Freshness, Alminskoye и други.

В чужбина Golden Delicious участва в създаването на различни сортове, които са имунизирани срещу болестта краста: Florina, Priscilla, Delbar Jubile, Jonafri и други.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Татяна, Джорджия
преди 3 години

Това лято златната ябълка роди първата си реколта, през четвъртата година след засаждането. За толкова малко дърво имаше много плодове, клоните буквално се огънаха към земята. На етапа на узряване ги разредих, приготвих от тях ароматен компот. Ябълките се оказаха големи. Откъснахме ги още преди да са узрели окончателно, докато напускахме страната. Оставих няколко парчета и постепенно те станаха по-сладки и цветът се промени в жълт. Но дори плодовете, които изядохме веднага, бяха много сочни, ароматни и сладки.

Домати

Краставици

Ягода