• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша Говеждо сърце

Сърцето от говедо е един от най-големите сортове череши от домашната селекция. Името си дължи на размера и формата на плодовете, които те вземат, когато узреят.

Сорт череша Говеждо сърце

Снимка: Игор Иванов, Московска област

Дърветата са средно големи, короната е компресирана, пирамидална, със средна плътност и средна зеленина. Издънките са прави, светлокафяви на цвят. Бъбреците са яйцевидни. Листата са големи, тъмнозелени. Плодовите яйчници се образуват главно върху букетни клони.

Съцветията са 2 или 3-цветни. Размерът на цветята е среден, цветът е снежнобял. Венчелистчетата не се докосват, те са разположени на разстояние един от друг. Чашата е с форма на стъкло.

Черешови плодове Голямо говеждо сърце (средно тегло на зрънце - 7 g, най-големите екземпляри достигат 10 g), сплескана, плоска кръгла форма, външно подобна на сърце. Кожицата е гладка, много плътна, в узрелите плодове е боядисана в наситен тъмночервен (почти черен) цвят. Камъкът е отделен от пулпната среда. Дръжката е със средна дължина. Отделянето на зрънцето от дръжката е сухо.

Пулпата е с тъмночервен цвят, плътна консистенция, много сочна, вкусът е много приятен и варира от сладък с лек кисел оттенък до много сладък. Сокът е тъмночервен. Дегустационната оценка на вкуса на сорта е най-висока - 5 точки. Използването на плодове е универсално. Отбелязва се, че след кипене компотите и консервите придобиват много красив наситен тъмночервен цвят.

Транспортируемостта и запазването на качеството на плодовете са изключително ниски.

Цъфтежът и узряването се извършват в средата: съответно в средата на май и втората половина на юни. Сортът е частично самоплоден.

Зимната издръжливост на сорта е доста висока в сравнение с повечето сортове череши: през зимата, при температури малко под минус 25 ° C, дърветата не се повреждат. Устойчивостта към гъбични заболявания е висока. Наблюдава се почти пълен имунитет срещу кокомикоза.

Сред основните предимства на сладките череши са Bull Heart: много привлекателни големи плодове с отличен вкус, обилно плододаване, устойчивост на гъбични заболявания, висок добив и устойчивост на замръзване.

Този сорт има и недостатъци. При неблагоприятно време, особено когато високата влажност на въздуха се редува със сух, горещ вятър, плодовете имат висока склонност към напукване. Напукване също се наблюдава, когато плодовете са напълно узрели, така че е по-добре да ги премахнете малко по-рано. Също така, плодовете не понасят много добре транспортирането, дори въпреки много плътната кожа (тъй като пулпата е твърде сочна). В тази връзка срокът на годност на зрелите череши е много кратък; след като бъдат събрани, те трябва да бъдат преработени незабавно.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Павел, Азов
преди 3 години

Моят приятел има тази прекрасна череша на сайта. Наистина, сочни и големи плодове. Но ние просто имаме проблеми с птиците, скорците и врабчетата, които много охотно ядат този сорт. Трябва постоянно да се борим с това. Преди две години на моя парцел засадих две диви черешови дървета с резци, взети от приятел. И двата потомка са пораснали, очаквам, че ще се сдобия с пълноценни дървета и ще бъда щастливият собственик на този сорт.

Нижни Новгород
преди 3 години
Отговор на Павел, Азов

Всички сортове се ядат силно от птиците. Ако не предприемете действия, те обикновено поглъщат напълно. Особено на открито.Затова черешите се наричат ​​още „сврака“.

Домати

Краставици

Ягода