• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Смърч от Колорадо Lucky Strike

Не би било голяма грешка да се каже, че декоративните смърчове привличат вниманието на потребителите и животновъдите в два случая: или когато имат класическа, строга форма на короната, или когато изглеждат необичайно, съвсем не „класически“. Към втората група може да се припише сортът, който ще опишем сега.

Малко за произхода

Преди да опишем външния вид, нека кажем няколко думи за произхода на Lucky Strike (Picea pungens Lucky Strike). Най-общо казано, това е една от многото разновидности на този вид смърч, който се нарича бодлив или смърч от Колорадо; тя е родом от западните райони на САЩ. Основните отличителни черти на тези растения се наричат ​​синкаво-сив цвят на иглите и повишената му трънливост.

Нашата героиня е отгледана в известния холандски разсадник в град Боскоп, през 1983 година. Името й може да се преведе като „щастлив изстрел“. Всъщност животновъдите на Холандия могат да се гордеят, защото техният сорт не е загубил високата си популярност повече от 30 години!

Описание на външния вид

Колкото и да е странно, но основният акцент на сорта е небрежният външен вид на короната. Разбира се, той може да се нарече такъв само в сравнение със строгите пирамидални форми на много сини ели. Короната на Lucky Strike има неправилна, "дрипава" форма, при която отделните клони значително изпреварват своите съседи в растеж. Поради това общият силует на дървото се оказва асиметричен, сякаш един неумел градинар старателно отрязва клоните, без да спазва пропорции. Понякога в тази мърлявост се вижда обща широко-конична форма.

По принцип дървото е маломерно, ако не и джудже; дори възрастни екземпляри рядко растат до 2 метра, а на 10-годишна възраст, обикновено върхът има белег от около 120 см. В същото време разперената корона в диаметър е само 20-30 см по-малка. Общата липса на симетрия се подсилва от клоните: къси, често извити и в различни посоки.

Иглите също са къси, пълни, много бодливи. Той е зеленикаво-син на цвят, въпреки че през пролетта младите връхчета са светли, жълтеникаво-салата.

И е невъзможно да не се каже за конусите! Те играят важна роля за появата на този смърч. Конусите са необичайно големи, за такова дърво, 10-15 см дължина, в младостта лилаво-червено, дори лилаво. Те дръзко се придържат нагоре, като големи горещи свещи, придавайки на смърча необичаен декоративен ефект. С течение на времето цветът им се променя, ставайки по-кафяв. Обикновено на дървото има много от тези плодове, те остават на клоните дълго време, понякога дори и през следващата година.

Характеристики на селскостопанската технология

Подобно на повечето трънливи смърчове, този също се отличава със своята непретенциозност, устойчивост на различни неприятности и грешки в грижите. Предпочита добре дренирани почви, в които няма застояла вода, а много въздух. Расте най-добре на добре осветени, дори слънчеви места. Отличава се с висока устойчивост на замръзване.

Понася продължителна суша, но през първите години от живота редовното, дозирано поливане е важно за този смърч. По възможност възрастните дървета също трябва да се поливат редовно, като се предотвратява изсъхването на почвата на голяма дълбочина. Поради тази причина е важно качественото мулчиране на кръга на багажника.

Поради особеностите на короната, подрязването не е необходимо за Lucky Strike. Но има моменти, когато трябва да се извърши и растението толерира тази операция спокойно.

Характеристики на употреба

Сортът може да се нарече универсален смърч. Засажда се в алпинеуми, на малки групи, особено когато става въпрос за малки площи. В големи площи дървото се губи, става невидимо. Често сортът се използва като жив плет, както и за ограждане на бордюри, като засаждане, което ограничава определена площ от градината.Предвид своята устойчивост на замърсяване на въздуха, този сорт може да се засажда по улици, непосредствено близо до пътното платно.

Но смърчът е добър и като отделно растение, засадено например сред малко цветно легло. Често се продава в саксии за украса на балкони, тераси и лоджии. Също така популярен сред колекционерите на иглолистни дървета.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода