• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Hydrangea paniculata Phantom

Панцилната хортензия е ориенталско цвете. От незапомнени времена се отглежда в Япония и Китай. Благодарение на науката за селекцията, много сортове с нови качества са отгледани на базата на тази култура. Повечето черти на нейния див предшественик бяха погълнати от красивия Фантом - растение, което може да украси задния двор в природни зони с неблагоприятни климатични условия.

Описание на външния вид

Сортът Phantom е доста популярен сред производителите на цветя. И има за какво да го обичаш. Това е лесно да се разбере, ако си представите разтегнат храст с впечатляващи размери (2,5 метра височина и до 2 метра ширина), образуван от здрави червено-кафяви стъбла, върху които се образуват гъсти големи цветни четки до 30, а понякога до 50 виж Въпреки тежестта на разцъфналите съцветия, силните издънки на културата не се огъват, а се втурват вертикално нагоре. Тъмнозелените листа на растението имат заострен връх, продълговата форма и фино назъбени ръбове. С пристигането на есента те сменят цвета си на жълт.

Съцветията на културата са широкопирамидални и се състоят от големи стерилни цветя. В напълно цъфтящо съцветие върхът е хлабав, докато самият той е доста плътен. Подобно на много разновидности на метличната хортензия, цветът на този вид се променя през целия период на цъфтеж: от кремаво бял в началото на фазата до светло кремав и бледорозов през втората половина. Фантомните съцветия са не само невероятно красиви, но и миришат добре. Техният аромат се разпространява в градината, със сладки медени нотки.

Този сорт хортензия се характеризира с обилен цъфтеж, продължаващ от юли до октомври. Започва, когато храстът достигне възраст от 4 или 5 години. Ако обърнете внимание на навременното подрязване, можете да постигнете цъфтящи растения през целия му живот. И Phantom може да живее на вашия сайт до 40 години с добри грижи.

Сортът е силно устойчив на ниски температури, въпреки че е препоръчително да се покриват младите растения за зимата. Въпреки това, дори в случай на замръзване, издънките на Phantom са в състояние бързо да се възстановят. Растението на практика не е изложено на гниене на корените и рискът от това заболяване остава нисък дори при условия на продължително влажно време.

Характеристики на селскостопанската технология

За нормален растеж и интензивно развитие на културата е необходимо да се осигури голямо количество слънчева светлина. Все пак ще е по-добре, ако растението е в полусянка следобед. За предпочитане е храстите да се поставят в близост до сгради или в близост до други високи трайни насаждения. Това е, за да предпази Phantom от течение.

Поливайте хортензията веднъж на всеки 10 дни, когато горният слой на почвата изсъхне. Под едно възрастно растение се изливат наведнъж 2 кофи с не студена, утаена вода; за младите екземпляри този обем се намалява наполовина. Подхранвайте цветето два пъти месечно с течни органични торове: например остарял лопен или зелен тор от суха трева. Той просто се добавя към водата за напояване. На етапа на бутонизация сортът се нуждае от торове, съдържащи фосфор и калий. Те са разпръснати около цветния храст на известно разстояние.

Луксозната красавица Phantom е засадена в половин метрова яма за засаждане, пълна със смес от плодородна почва и торф. Желателно е почвата да има слабо кисело или неутрално рН. Стипца се използва за подкисляване на почвата под цветето. Трябва да се отбележи, че цялата подготвителна работа се извършва месец преди самото кацане. След няколко седмици на установения разсад се появяват зелени листа.

Хортензиите изискват ежегодно подрязване. Оптималното време за него е късната есен. Подрязването е необходимо за заздравяването на храста, поради което по време на тази процедура трябва да се премахнат замръзналите, слаби издънки и избледнели съцветия. Ако вашият домашен любимец вече е на много години, отрежете го за подмладяване, така че да остане пън. За подслон през зимата използвайте смес от пръст и хумус или торф.

Трябва да се отбележи, че Phantom е склонен към хлороза. За да елиминирате това заболяване, трябва да използвате лекарствата Антихлороза или Феровит.

Случаи на употреба

Декоративно растение може да се превърне в жизнена, ако не и в центъра на вашата цветна градина. Сортът се откроява с нежността на цветята в групови насаждения, привлича вниманието, като самотен храст. Професионалистите по озеленяване използват тази култура за жив плет и предни градини. Фантомът е включен в самотни насаждения, в лентови насаждения отстрани на градинските пътеки. Хортензия на метлички изглежда красиво в комбинация с вечнозелени растения.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода