• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Румба (Румба)

Царицата на цветята, принадлежаща към групата флорибунда, е в състояние да направи атмосферата на градината едновременно уютна и празнична. Това е така, защото тези сортове рози са с невероятно богат цъфтеж. Особено забележителен е сортът Румба, чиито пъпки имат ярки, променливи нюанси.

История на произхода

Това растение се появи преди повече от половин век, през 1958 година. Сортът е отгледан от датски животновъди от компанията Poulsen, основана през 19 век. Звучното си име Роуз получи от името на латиноамериканския танц и се дължи на богатите тонове на роклите на танцьорите, които го изпълняват. Цветът има две алтернативни имена: Cuba Dance и Rosa Meineble.

Описание на външния вид и характеристики

Румба е декоративен цъфтящ храст с компактни размери: височина от 40 до 60 см и ширина около половин метър. Издънките му са прави, доста силни, лишени от остри шипове; короната е гъста и плътна поради многобройните тъмнозелени листа с подчертан лъскав блясък. Цветята, които се появяват на растението през топлия сезон, не са твърде големи: максимум 7 см в диаметър - но много привлекателни. Когато пъпките се отворят, те многократно променят цвета си. Отначало цветето Румба е кремаво жълто, след това по краищата става червено или оранжево, в края на фазата на цъфтеж придобива яркочервен цвят. Трябва да се отбележи, че всеки розов пъп се състои от 34-40 венчелистчета. Във фазата на пълно разтваряне цветята на скандинавската флорибунда са двойни и буйни, излъчващи приятен, лек аромат. Благородното растение цъфти обилно през летния сезон, почти непрекъснато. Всяка култура може да бъде украсена с 5 до 20 цветя. Разтворените пъпки на прекрасна датчанка не се ронят дори след изсъхване на храст. Между другото, те се развиват в четки от 3, 5 или повече парчета. Листата на розовия храст не падат дори с настъпването на есента и остават зелени и лъскави, както през лятото.

Сортът е много устойчив на болести - предимно брашнеста мана и черно петно. Той не се страхува от измръзване: без да се засяга собственото му здраве, той толерира спад на температурата на въздуха до -23-25 ​​° C. Великолепните цветя на ярка красота не губят формата си и не гният под въздействието на дори продължителни дъждове. По време на летните жеги венчелистчетата на прекрасни пъпки не се пекат и цветът им не избледнява на слънце. Като цяло, пред вас е издръжлива роза с отличен имунитет.

Отглеждане и грижи

Културата поставя високи изисквания към степента на осветеност на района, в който расте и се развива. Колкото повече слънчева светлина получава Румба през деня, толкова по-добре. Не бива обаче да се излага дълго време на пряките слънчеви лъчи, за да се избегне появата на грозни изгаряния по цветните листенца. Най-добрият вариант е да поставите многогодишно растение, където в определения период от време ще бъде доминирано от ажурна полутенья.

Роза може да бъде засадена в почва, бедна на хранителни вещества - все пак ще се окажете с обилно цъфтящ храст. Но все пак е за предпочитане да се използва плодородна, рохкава, умерено влажна почва с дълбоки подпочвени води за цветната царица от северните краища. За Румба е важно да има добър дренаж, тъй като цветето не понася застояла влага в почвата. Реакцията на субстрата трябва да бъде слабо кисела. Органичен тор под формата на хумус и торф неизменно се внася в ямата за засаждане с дълбочина 50-60 cm.

Основните дейности за грижа за благородно растение: поливане, подхранване, разрохкване на почвата под храста, мулчиране, плевене, подрязване на издънки.Необходимо е редовно да се навлажнява почвата под Румба, като се избягва наводняване на субстрата. За тези цели се взема вода, утаена, хладка. Поливането се извършва на интервали от 1-2 пъти седмично, в зависимост от метеорологичните условия. Препоръчително е да се подхранва културата през пролетта, лятото и началото на есента. Азотният тор се използва само в първия случай; през останалото време се предпочитат минерални концентрати, наситени с калий, фосфор и микроелементи. Разрохкването на почвата се извършва няколко пъти месечно, един ден след поливане. В същото време под розата се премахват плевелите. След това областта на кръга на багажника е покрита с мулч.

С пролетна резитба, показана по време на подуването на пъпките, растението е лишено от сухи и замръзнали издънки. Есенната процедура е да се съкратят силните стъбла на храста. През лятото е наложително да отрежете изсъхналите пъпки от храста, за да се появят нови цветя. В края на есенната резитба растението се третира с разтвор на фунгицид. Между другото, пръскането на многогодишно растение с лекарства, които унищожават насекоми вредители и гъбични заболявания, се извършва до три пъти през вегетационния период. Култивирайки реколта в региони със студена и малко снежна зима, тя неизменно е покрита с настъпването на слана.

Случаи на употреба

Румба изглежда страхотно както като отделен храст, така и на групи. Липсата на култура от тръни по леторастите позволява тя да бъде поставена в границите отстрани на градинските пътеки. Може да се включва в смесени композиции с други едногодишни и многогодишни растения, други сортове нискорастящи рози. Красавицата е подходяща за поставяне на цветни лехи от различни форми и видове, включително класически кръгли цветни лехи, миксбордове и рабати. Нежността и изтънчеността на очарователния храст ще бъдат подчертани от декоративни треви и ароматни цъфтящи билки. Иглолистните дървета също ще бъдат добри спътници за Румба. Например, композиция, състояща се от компактни розови храсти и вечнозелени "топки" от чемшир, изглежда много красива. Успешна комбинация е комбинация от флорибунда с растения, които имат малки цветя: вербена, камбани, маргаритки. Пъпките от този сорт стоят във вода дълго време. Те съставят възхитителни цветни букети и кошници.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода