• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Мона Лиза (Mona Lisa)

Ако предпочитате пищни нюанси в дизайна на градината си, тогава определено ще се влюбите в розите, чиито пъпки имат наситено наситено червен цвят. Такива растения включват например сорта Мона Лиза, който все още не е много разпространен у нас. Ще ви плени със своя буен цъфтеж, устойчивост на летните горещини и деликатен аромат.

История на създаването

Мона Лиза е флорибунда от поредицата „Романтика“. Тя се появи сравнително наскоро, през 2007 г., но вече успя да придобие много фенове сред производителите на цветя. Сортът е разработен от френската розоварска компания Meilland. По редица характеристики е подобен на червения сорт Леонардо Да Винчи. За впечатляващата сянка на цветните листенца и добрия имунитет културата получи знак за качество ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprufung - германско сертифициране на сортови рози). По едно време цветето получи сребърен медал на състезание в Монца (Италия). Регистрационното име на културата е MEIlyxir.

Описание

Атрактивно многогодишно растение образува компактен храст. Височината му варира от 50 до 80 см, а ширината не надвишава 0,6 метра. Поради големия брой издънки и средно големи, гъсти, тъмнозелени, лъскави листа, декоративният храст изглежда буен и плътен. Стъблата на Мона Лиза са доста силни, поради което короната запазва перфектно формата си по време на цъфтежа.

Бокаловите пъпки, които се появяват в културата, са боядисани в розово-кремав нюанс. Докато цъфтят, те придобиват сочен яркочервен цвят, а по-близо до есента - тъмночервен или винен тон. Цветовете на тази роза са двойни, големи, до 12 см в диаметър. Всеки от тях се състои от около 80 листенца, което го прави да изглежда плътно опакован. Формата на цветето е носталгична, древна, с форма на розетка. На едно стъбло се образуват от 3 до 5 пъпки със слаба, но устойчива и много приятна миризма. Френската кокетка цъфти непрекъснато през целия вегетационен период, до късна есен. Цъфтежът на сорта се характеризира като изобилен.

Важна характеристика на многогодишно растение е фактът, че венчелистчетата, образуващи пъпките му, не избледняват на слънце и не се пекат под въздействието на високи температури. Освен това трябва да се отбележи, че цветята са много устойчиви на дъжд. Mona Lisa е зимоустойчив сорт, който не се уврежда от студове до -30 ° C. Розата има висок имунитет към болести (предимно черно петно ​​и брашнеста мана), както и насекоми вредители.

Отглеждане и грижи

За отглеждането на прекрасното цвете Mona Lisa е подходящо място, което не е засенчено от сгради или високи дървета, тъй като тази култура е много фотофилна. Въпреки липсата на негативни последици в резултат на излагане на летните горещини, по-добре е да засенчвате растението в обедните часове. Струва си да се осигури на храста добра циркулация на въздуха, за да се намали вероятността от увреждане на културата от вредители и болести.

Почвата, използвана за засаждане на декоративно многогодишно растение, трябва да бъде лека, рохкава, богата на хумус, с леко кисела реакция. Уверете се, че нивото на подпочвените води в района, където планирате да отглеждате розата, е поне метър. На дъното на предварително подготвен отвор с дълбочина около 60 см се полага слой чакъл или фин трошен камък, отгоре се изсипва част от градинската пръст. След това кореновата система на разсада се спуска в ямата, корените се изправят, покриват се с останалата почва, която се уплътнява и полива. Полезно е да се мулчира зоната на стволовия кръг с торф.

Грижите за Мона Лиза се състоят от редовно поливане, подхранване, плевене, разрохкване на почвата под храста и подрязване. Обмислете следните нюанси:

  • овлажнявайте почвата до два пъти седмично;
  • водата за напояване не се приема студена и трябва да се утаи;
  • през пролетта като тор се използват органични концентрати;
  • минералните комплекси са показани за приложение под роза във фазата на образуване на пъпки върху растението и след цъфтежа;
  • е необходимо храстът да се отреже през пролетта (премахнете замръзналите издънки) и през есента (изтънете храста, отстранете болните и сухи стъбла).

Покриването на многогодишно растение за зимата се изисква при отглеждането му в средната лента и региони със суров климат. За това издънките се подрязват, оставяйки 40-50 см от основната им дължина; след това храстът се пръска със суха почва и се покрива с изолация.

Случаи на употреба

Средно големият сорт е идеален за групови насаждения, декорация на граници по ръбовете на пътеки, градински стълби, близо до беседката. Във всеки случай при желание цветята от описания сорт могат да се редуват с растения от други сортове със същата височина. Обаче атрактивни моно-композиции също ще се окажат от храстите на Мона Лиза, ако са засадени на групи от 3-5 парчета. В миксбордърите на преден план обикновено се поставят ефектни рози. Чувствайте се свободни да използвате благородно растение, за да създадете алпинеум и алпинеум, където собственикът на ярки цветя ще изглежда особено изгодно в комбинация с бял чакъл. Що се отнася до други култури, изберете декоративни широколистни трайни насаждения, цъфтящи растения с бели, кремави, сини, люлякови пъпки като спътници на европейската красота. Ефектната Мона Лиза е подходяща за единични насаждения на тревата, за отглеждане на багажник, в контейнери.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода