• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Шантал Мерие

Колко е прекрасно да усещаш аромата на цветя във въздуха, докато се разхождаш из градината! Двойно е приятно, ако културата, разпространяваща вълшебен аромат, е царицата на цветята, чиито пъпки се отличават с нежност и чистота на сянката и следователно радват окото. Това е именно сортът Chantal Merrier.

История на произхода

Красивото цвете е познато на света от 20 години. Появява се през 1999 г. във Франция, където е отгледан от селекционера Доминик Масад. Сред другите сортове, създадени от посочения специалист, описаният сорт рози се реализира от разсадника Гило. Chantal Merieux е разновидност от серията Generosa, принадлежаща към типа скраб. По естеството на цъфтежа понякога се отнася към класа флорибунда. Други имена на културата: MASmaric, Maschame.

Описание

Нашата героиня е храст, който расте до 1,2 метра височина. Това е много енергична култура със силни, леко разклонени издънки и гъста, ярко зелена, лъскава зеленина. Короната на храста не надвишава 70 см в диаметър. Като цяло розовият храст изглежда много спретнат и дори компактен.

Всяка издънка на аристократ е увенчана с голямо, до 12 см обиколка, плътно двойно с форма на чаша цвете. Често централната част на разцъфнала пъпка е на квадрат, с други думи, тя е разделена на 4 еднакви сектора. Цветята на благородното растение се поддържат в розови тонове, често с мек люляков оттенък. Всяко розово съцветие се формира от 70 заоблени средно големи венчелистчета. Външните листенца красиво оформят основната част на пъпката. Ароматът на цветята от този сорт е доста интензивен, чувствен и може да се определи като смес от аромати на смирна, анасон, розово масло, в които има плодови нотки на ягода, малина и сайдер. Ароматът, излъчван от трайното насаждение, е замаян, като чаша хубаво вино.

Chantal Merrier цъфти обилно, на вълни, през целия сезон. Характеристика на тази роза е устойчивостта на цветните листенца на слънчева светлина: под въздействието на ултравиолетовата радиация, дори в най-горещите дни, богатият розов цвят на пъпките не избледнява. Те не се страхуват от великолепни цветя и дъжд. Chantal Merieux е доста зимоустойчив сорт, който не се уврежда от спад на температурата на въздуха до -29 ° C. Също така си струва да се отбележи високата устойчивост на храста към брашнеста мана, ръжда и средна устойчивост на черни петна и други заболявания.

Характеристики на селскостопанската технология

Мястото на сайта за френската красавица трябва да е слънчево. Лекото засенчване през летния сезон обаче няма да навреди на растението, особено по обяд. Въпреки това, дори при негово отсъствие, цветните листенца е малко вероятно да страдат от изгаряния. Културата не обича течения, поради което не се препоръчва да се засаждат в най-откритите пространства.

Многогодишните предпочитат рохкави почви с висока хранителна стойност. Субстратът, в който е засадена розата, не трябва да е прекалено тежък или, напротив, умереността тук е важна. Можете да използвате обикновена листна или градинска пръст, като я смесите с малко торф, хумус и, ако е необходимо, пясък. Както обикновено, освен самата почва, върху ямата за засаждане се внасят и минерални торове. След засаждането на растението трябва да се напои добре.

По време на вегетационния период е необходимо редовно да се навлажнява почвата под храста Шантал Мерие. Водата за тези цели се приема мека, не студена. Поливането е желателно вечер, 1-2 пъти седмично. Розата се нуждае и от периодична превръзка: през пролетта - с органичен тор, богат на азот; на етапа на поникване на пъпките, в пика на цъфтежа и след цъфтежа на културата - с минерални концентрати, съдържащи предимно фосфор и калий. Грижата за собственика на ароматни розови пъпки включва също разрохкване на почвата под храста и плевене.

Важна забележка за резитбата: тя трябва да бъде коригираща само за да придаде на трайното насаждение чиста форма. В този случай слабите клони се отстраняват, за да стимулират растежа. Такова подрязване е необходимо за растението през пролетта.През есента културата е лишена от неузрели издънки и растящи части. Дългите стъбла са огънати към земята. Подслон Шантал Мерие за зимата е много желателно. За да се намали допълнително податливостта на растението към болести, струва си да се напръска многогодишно многогодишно растение с фунгициден разтвор 2-3 пъти през вегетационния период. Розата е защитена и от възможната поява на вредители чрез третиране с инсектициден препарат.

Случаи на употреба

Chantal Merrier може да се постави в единични насаждения или да се отглежда в групи от 3-5 храста. Този сорт е отличен за ролята на тения, тъй като се отличава с разкош и изобилие от цъфтеж, приятен нюанс и очарователен аромат. Изглежда добре на цветни лехи и граници по градинските пътеки. Благородната култура се използва за украса на жив плет. В този случай френските рози трябва да бъдат засадени на разстояние най-малко 50 см. Ако не пренебрегвате формиращата резитба, прекрасно многогодишно растение може да се превърне в ефективен елемент от алпинеума. Що се отнася до цветовите комбинации, при груповите насаждения декоративен храст трябва да се комбинира с растения, чиито съцветия са сини, люлякови или жълти.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода